Acıdan tatlıya biberin lezzet halleri
BİBERLİ ŞEHRİYE PİLAVI(6-8 Kişilik)
Malzemeler:
2 adet çarliston biber
6 adet sivri biber
1 paket arpa şehriye
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet soğan
3 su bardağı sıcak su
15 adet kiraz domates
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp halka doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp, piyazlık doğranmış soğanı çok hafif pembeleşene dek kavurun. Üzerine şehriyeyi katın. Şehriyeler hafifçe pembeleşince doğranmış biberleri ekleyin. Birkaç dakika kavurup üzerine sıcak su, tuz ve karabiber ilave edin. Kapağını kapatıp orta ateşte 5 dakika pişirin ve ikiye bölünmüş kiraz domatesleri tencereye ekleyin. Daha sonra çok kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Ocağı kapatıp tencerenin üzerine kağıt havlu kapatın. 10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.
Acıdan tatlıya biberin lezzet halleri
EKŞİLEME(8 Kişilik)
Malzemeler:
4’er adet dolmalık biber, çarliston biber ve sivri biber
3 adet patlıcan
4 su bardağı su
4 adet domates
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
2 adet limon
10 diş sarmısak, tuz
Hazırlanışı:
Dolmalık biber, çarliston biber ve sivri biberleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Daha sonra hepsini 1.5 cm genişliğinde ve 5 cm uzunluğunda doğrayıp kenara alın. 2 Patlıcanları alacalı soyun. Uzunlamasına dörde bölüp, 1.5 cm genişliğinde ve 5-6 cm uzunluğunda doğrayın. Bir tencereye 4 su bardağı su koyun. Kaynayınca üzerine patlıcanları ve bir adet limonun suyunu ekleyin. 5 dakika haşlayıp patlıcanları sudan alın. Aynı suda biberleri de haşlayıp süzün. 3 Domateslerin kabuklarını soyup irice doğrayın ve blender'e alın. Üzerine zeytinyağı, bir adet limonun suyu ve sarmısakları ilave edin. Püre haline gelinceye dek çekin. Tuzunu ayarlayıp sosu geniş bir kaba alın. Üzerine haşlanmış sebzeleri ilave edin. Buzdolabında bir gece beklettikten sonra servis yapın.
Acıdan tatlıya biberin lezzet halleri
ÇÖKELEKLİ BİBER DOLMASI(10 Adet)
Malzemeler:
10 adet dolmalık biber
15 çorba kaşığı çökelek
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
4 adet domates
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı çörekotu
1’er çay kaşığı kimyon ve karabiber, tuz
Hazırlanışı:
Biberlerin içlerini temizleyip kenara alın. Zeytinyağını bir tavaya alıp ince kıyılmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesi ekleyip sote edin. Ocaktan alın ve ılıtın. Üzerine çökelek, kıyılmış maydanoz, çörekotu, kimyon, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Harcı dolmalık biberlerin içine paylaştırın. Dolmaları yüksek kenarlı bir fırın kabına yerleştirin. 2 Kaba yarım su bardağı sıcak su ilave edin ve üzerini alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında 25 dakika pişirin. Folyoyu alıp 5 dakika daha pişirin. Sıcak ya da soğuk servis yapın.
Acıdan tatlıya biberin lezzet halleri
KIRMIZIBİBER SOSLU TAVUK(4 Kişilik)
Malzemeler:
6 adet kırmızıbiber
1 adet acı sivri biber
4 adet kalçalı tavuk budu
1 su bardağı su, 2 adet soğan
2 cm eninde bir parça zencefil
2 diş sarmısak, 1 su bardağı su
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
10 adet kakule
1’er çay kaşığı pulbiber ve toz kişniş
Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Beş adet kırmızıbiber ve sivri biberi temizleyip çekirdek yataklarını çıkardıktan sonra irice doğrayın. Soğanları temizleyip dörde bölün. Zencefilin kabuğunu soyup üçe bölün. 2 Biberleri, soğan, zencefil ve sarmısağı blendere alın. Üzerine bir su bardağı su ilave edip çekin. 3 Zeytinyağının yarısını geniş bir tencereye alın. Kakuleyi ekleyip bir-iki dakika kavurun. Pulbiber ve biberli sosu üzerine ekleyin. Sürekli karıştırarak 10 dakika pişirin. Tavukları üzerine ekleyin.Kapağı kapalı olarak 35-40 dakika pişirin. 4 Diğer taraftan kalan kırmızıbiberi ocakta közleyip kabuklarını soyun. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra ince şeritler halinde doğrayın. Tavuğu ocaktan almaya 5 dakika kala közlenmiş biber, kişniş, karabiber ve tuz katın. Sürenin sonunda ocaktan alıp servis yapın.
Acıdan tatlıya biberin lezzet halleri
FIRINLANMIŞ BİBER SALATASI(4 Kişilik)
Malzemeler:
5-6 adet dolmalık biber
4 adet çarliston biber
6 adet sivri biber
2 adet kırmızı biber
3-4 adet bebek kabak
1 adet soğan
2 diş sarmısak
1 dal biberiye, 2 dal fesleğen
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz, karabiber
Üzerine: 2 dal fesleğen
1 dal biberiye
3 çorba kaşığı balzamik sirke
Hazırlanışı:
Bütün biberlerin çekirdeklerini çıkarıp 5 cm uzunluğunda doğrayın. Kabakları uzunlamasına dörde bölün. Soğanı piyazlık doğrayın. Sarmısağı, sapından ayırdığınız biberiyeyi ve fesleğeni ince kıyın. Biber, kabak ve soğanı bir kaseye alın. Üzerine zeytinyağı, kıyılmış biberiye, fesleğen, sarmısak, tuz ve karabiber ilave edip, harmanlayın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirin. Sebzeleri servis tabağına alın. Üzerine kıyılmış fesleğen yaprağı serpip, balzamik sirke gezdirin. Biberiye ile süsleyerek servis yapın.
Acıdan tatlıya biberin lezzet halleri
BİBER HALKASINDA KÖFTE(6 Kişilik)
Malzemeler:
1’er adet kırmızı ve sarı biber
300 gram kıyma, 1 adet soğan
Bir çorba kaşığı limon suyu
1 çorba kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
2-3 dal maydanoz
Bir buçuk çorba kaşığı taze ya da kuru mercanköşk
2 çorba kaşığı sirke
Yarım su bardağı su, tuz, karabiber
Kızartmak için: Sıvıyağ
Hazırlanışı:
Kırmızı ve sarı biberi bir parmak kalınlığında halkalar halinde doğrayın. 2 Kıymayı geniş bir kaba alın. Üzerine rendelenmiş soğan, limon suyu, rendelenmiş limon kabuğu, mercanköşk, sirke, kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip harmanlayın. Üzerine azar azar su ilave edip yoğurun. Buzdolabında yarım saat dinlendirin. Daha sonra harçtan büyük parçalar koparıp düz bir zemine koyduğunuz biber halkalarının içine tam olarak yerleştirin. 3 Bir tavaya sıvıyağ koyup kızdırın. Biberli köftelerin her iki tarafını da kızartıp servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler