Adım adım ev yapımı peynir
Süt ve birkaç damla
peynir mayasıyla
hayat bulur peynir…
Kış aylarında ekmek ve salatalara yaz aylarında
kavun-karpuzla yarenlik
eder kahvaltı
sofralarının kraliçesi…
En çok hamurişlerine
yakışan, içindeki tuz
oranına göre tatlılarda
da kullanılan peynirin
yapımını merak
edenler için hazırladık.
2
6
Adım adım ev yapımı peynir
Adım 1: DERİN bir tencereyi ocağa oturtup, sütü içine boşaltın. Parmağınızı batırınca yanmayacak derecede (28 ile 34 derece arası) ısıtın. Ocağın altını kapatın. Ayrı bir yerde kalsiyum klorürü ılık suda eritip, süte ekleyin. Adım 2: Daha sonra peynir mayasını yavaş yavaş ilave edip, 2-3 dakika karıştırın.
3
6
Adım adım ev yapımı peynir
Adım 3: Tencereyi sarsmadan her yanını kalın örtülerle iyice örtüp, bir buçuk saat mayalanması için dinlendirin. Bu sürenin sonunda örtüleri açıp, yeniden karıştırın. 15 dakika daha dinlendirin.Adım 4: Tülbenti ikiye katlayıp, iki kısa kenarı iğneyle teğelleyin. Bu aşamada bir kişiden yardım isteyin. Mayalanan sütü, tülbentin açık tarafından içine dökün.
4
6
Adım adım ev yapımı peynir
Adım 5: Ağzını sıkıca bağlayıp, suyunun süzülmesi için üzerine kesme tahtası yerleştirin. Onun da üzerine 4-5 kg’lık ağırlıklar koyun. Suyunun süzülmesi için bu şekilde 8-10 saat dinlendirin. Bir kaba bol miktarda su koyun. 6 çay kaşığı kaya tuzu ekleyip, karıştırın. Peyniri tülbentten çıkarıp, tuzlu suya koyun. Dilediğiniz zaman çıkarıp, yiyebilirsiniz.
5
6
Adım adım ev yapımı peynir
Kaynayan sütün kalsiyum klorür oranı azalır. Kalsiyum klorürün azalması da sütün mayalanmasını engeller. Bunun için 5 kg sütten peynir yaparken, peynir mayasını eklemeden önce 1 çay kaşığı kalsiyum klorür ilave edin. Kalsiyum klorürü süt ürünleri imal eden firmalardan temin edebilirsiniz.
6
6
Adım adım ev yapımı peynir
Peynir yaparken dikkat etmeniz gerekenler: Peyniri çiğ sütten de yapabilirsiniz. Bunun için sütü iyice kaynatıp, ılınmaya bırakın ve yukarıda verdiğimiz peynir yapım aşamalarını aynı şekilde takip ederek sitemizdeki tarifleri uygulayın. Hazırlanan peyniri hemen tüketmeyin. Uzun süre saklamak isterseniz, peyniri koyduğunuz tuzlu suyun, tuz miktarını artırmanız yeterli olacaktır.Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler
ve Daha Fazlası ...
ABONE OL