Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Yaz aylarında artan sıcaklık sebebiyle vücudumuzun suya olan ihtiyacı da artırmaktadır. Ter ve idrar yoluyla sadece su atılmaz, vücudun önemli vitamin ve mineralleri de atılır. Bunların yerine konulabilmesi için su içmek tek başına yeterli olmaz. Suyun yanı sıra doğal maden suyu, su içeriği yüksek şeker oranı düşük meyvelerin de tüketilmesi gerekir. Bu kapsamda elma suyunun oranları çok dengelidir. Özellikle doğal maden suyuyla karıştırılarak içildiğinde elma suyu ter ve idrarla kaybedilen vitamin ve minerallerin takviyesine destek olur.Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Yağlı ve tuzlu besinlerden kaçının
Tuz ve yağ içeriği yüksek besinler (tuzlu peynir, sucuk, salam, sosis, pastırma, zeytin, turşu, cipsler) gün içinde daha fazla susamamıza neden olarak oruç süresini zorlaştırır. Bu sebeple bu tür besinlerden ramazan boyunca uzak durmak gerekir. Hazmı da zor olan bu besinler gün boyunca sindirim sisteminizle ilgili sorunlar yaşamanıza neden olabilir.
Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Pide yiyen çabuk acıkır!
Beyaz undan yapılmış bir klasik olsa da çabuk acıktırır. Beyaz un gibi beyaz pirinç de kan şekerini hızlı yükselten bir besindir. Onun yerine yenecek olan bulgur ise kan şekerini daha yavaş yükselterek acıkma süresini uzatır. Tam tahıllı karbonhidrat içeren yüksek posa içerikleri sebebiyle midenin daha geç boşalmasına sağlayarak gün içinde yaşanması muhtemel yorgunluk hissinin oluşmasını geciktirirler.
Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Gece yavaşlayan metabolizmayı kızarmış ve yağlı yiyeceklerle yormayın
Hepimiz gündüz saatlerinde daha hareketli olduğumuzdan metabolizmamız normal bir hızda çalışmaktadır. Gece ise metabolizma en düşük seviyede çalıştığından yatmaya yakın veya uyku arasındaki sahur vaktinde yenen yağlı ve şekerli besinler daha hızlı şekilde yağa dönüşmektedir. Bu da hızlı kilo alımına neden olmaktadır. Bu sebeple kızartılmış, yağ ve kalori içeriği yüksek besinlerin fazla tüketilmemesi tavsiye edilir.
Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Tatlısız duramıyorsanız dondurma ya da güllaç tüketin
Tatlının iftar sofralarında maalesef apayrı bir yeri vardır oysaki şeker içeriği yüksek besinler normal günlerde bile çok tercih edilmemesi gereken besinlerdendir. Aslında içerdikleri boş kalori dışında genelde hiçbir besleyici özellikleri yoktur. Yaz aylarındaki iftar saatinin çok geç olması şekerli besinlerin tüketimini ekstra sakıncalı hale getirir. Çünkü uzun süre açlık sebebiyle kan şekeri düşer. Böyle bir durumda yenen tatlı besinler kan şekerinde önce hızlı bir yükselişe ardından da keskin bir düşüşe sebep olur. Yüksek insülin ve alt üst olan kan şekeri yenilenlerin yağ olarak depolanma oranını artırır. Mutlaka tatlı tüketmek isteniyorsa dondurma ve güllaç gibi sütlü ve şerbetsiz tatlılar tercih edilmelidir.
Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Konsantrasyon bozukluğuna karşı badem, ceviz ve fındık
Badem fındık, ceviz gibi vücuda faydalı yağ asitlerinden zengin besinler hem tokluk süresini uzatırken; açlık sebebiyle gün içinde yaşanan konsantrasyon bozukluğu ve dikkat dağınıklığı gibi sorunların da önlenmesine yardımcı olur. Dikkat edilecek nokta bu besinlerin kesinlikle çiğ olarak tüketilmesidir; kavrulmuş ve tuzlanmış olanlardaki faydalı yağ asitleri kayba uğrar.
Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Probiyotik tüketimi sindirimi kolaylaştırır
Ayrıca probiotik etkisi yüksek olan besinler bağırsaklardaki faydalı bakterin hem sayısının hem de çeşitliliğinin artmasını sağlayarak sindirimi destekleyici etki yapacaktır. Bu sebeple tarhana, evde mayalanmış yoğurt ve kefir tüketmek çok faydalı olacaktır. Probiyotik etkili bu besinler bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlık, bağırsak enfeksiyonu, gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu etki gösterirler.
Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Rezene ve Anason çayıyla mideyi rahatlatın
Ramazan ayı özellikle sindirim sisteminin çok zorlandığı bir dönemdir. Gerek normal zamanlardan daha ağır yemeklerin tüketilmesi ve gerekse de tüketilen miktarların kısa bir zamana sıkıştırılması tüm sistemi zorlamaktadır. Sindirim sistemini rahatlattığı bilinen rezene, anason gibi bitkilerin çayının içilmesini bu sebeple tavsiye etmekteyiz.
Bu tavsiyelerle hafif ve sağlıklı bir Ramazan geçirin
Ramazan sofralarında bunları tüketmeyin:
Tuzlu peynirler Salam Sucuk Sosis Pastırma Zeytin Turşu Salamura besinler Cipsler Tuzlanmış kavrulmuş kuruyemişler Şekerli kompostolar Şekerli ve gazlı içecekler Beyaz undan yapılmış hamurişleri Yağlı ve şerbetli tatlılar Kızartmalar
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler