Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Lezzetli olmasının yanı sıra besleyici özelliği de bulunan çiğ köfte, bağışıklığı güçlendirirken, sinir ve sindirim sistemine de olumlu etki yapıyor, yaz aylarında ise zayıflama çabalarına katkı sağlıyor.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Ancak çiğ köfteyi satın alırken, tüketirken ve saklarken dikkat edilmesi gereken önemli kurallar olduğu unutulmamalı. Geleneksel lezzetlerimizden çiğ köftenin 7’den 70’e pek çok insanın vazgeçilmezi olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan, çiğ köftenin sağlığa faydası olduğu kadar, kurallara dikkat edilmediğinde tam tersine zararlı hale gelebildiğini söyledi.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Günlük tüketeceğiniz kadar alın: Çiğ köftenin raf ömrü standart olarak 2 gün. Ancak hazırlandıktan itibaren süre uzadıkça bayatladığından günlük tüketmek daha sağlıklı. Buzdolabında korunması köftenin raf ömrünü uzatmıyor. Havayla temas eden çiğ köfte, süre geçtikçe ekşiyor. Çiğ köfteyi 3 günlük olduğunda kesinlikle tüketmeyin.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Çiğ köfteyi satın alırken, tüketirken, saklarken dikkat etmek gereken önemli kurallar olduğunu belirten Ceylan, “Özellikle bazılarının lezzet katması için çiğ köftenin içine koydukları Çin tuzu, insan sağlığına hem zararlı hem de bağımlılık yapan bir katkı maddesi.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Açıkta satılandan kaçının:
Açıkta satılan çiğ köftenin besin zehirlenmelere neden olma olasılığı oldukça yüksek. Özellikle sıcaklığın fazla olduğu yaz aylarında uzun süre dışarıda kalan yiyecekler daha kolay bozuluyor. Açıkta satılan çiğ köftelerin tüketilmesi hele de yaz aylarında ciddi zehirlenmelere yol açabiliyor.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Etlisini tercih etmeyin:
Etli çiğ köfte; bağırsak paraziti, tifo, dizanteri, koli basili gibi gıda zehirlenmesine yol açan birçok bakteri ve virüs nedeniyle hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle etli çiğ köfte satışı yasak. Çiğ köftenin hazırlama ve saklama koşulları uygun olsa bile etli olarak tüketiminden kaçının.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Çin tuzuna dikkat:
Çin tuzu hem lezzeti artırıcı hem de bağımlılık yapıcı bir katkı maddesi. Fakat pek çok hastalığa zemin hazırlıyor. Göz retina tabakası hasarından yağ birikimine, doyma mekanizmasında bozukluktan obeziteye, büyüme hormonu baskılanmasından pankreas hasarına, insülinde artıştan diyabete hatta böbrek ve karaciğerde ciddi hasarlara yol açabiliyor. Hamilelerde de bebeğe zarar verebilecek tahribatlara neden olabiliyor. Bu nedenle satın alırken güvenilir markaları tercih edin.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Bulyonlar bakteri üretir:
Etli çiğ köfte satışının yasaklanmasıyla et tadını sağlayabilmek için çiğ köftenin içerisinde et suyu aromasında bulyonlar fazlaca kullanılabiliyor. Ancak çiğ köfte sabah yapılıp akşama kadar tezgahlardan tüketiciye sunuluyor ve böyle olunca et suyu içeren bulyonlarda çok kolay bakteri üremesine yol açabiliyor. Bu nedenle güvenilir ve belirli izin belgelerine sahip markaları satın alarak bu riski en aza indirmeye çalışın.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Etiketini mutlaka okuyun:
Çiğ köfte satın alırken etiketlenmiş ve Türk Gıda Kodeksi tarafından onaylanmış ürünleri alın. Etiketin üzerinde; gıda maddesinin adı, içindekiler, net miktarı, firmanın adı, adresi, üretildiği yer, üretim tarihi, tüketim tarihi, raf ömrü, parti veya seri numarası, üretim izin tarihi, orjin ülke, gerektiğinde kullanım bilgisi ve muhafaza şartlarının etiket üzerinde yazılmasına dikkat edin.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Yeşillikleri yeniden yıkayın:
Özellikle çiğ köftenin yanında servis edilen yeşillikler (marul, maydanoz, roka ve nane vb.) her ne kadar yıkanmış ve temizmiş gibi görünse de içerisinde gizli kalmış böcekler ve bakteriler barındırabiliyor. Bu sebepten mutlaka evde sirkeli su da bekletilip akan suyun altında iyice kirinden arındırılmalı ve sonra tüketilmelidir.
Çiğ köfte yerken bunlara dikkat edin!
Porsiyona dikkat edin:
3 sıkımlık çiğ köfte yaklaşık 70 kalori yani 1 dilim ekmeğe eş değer. Yüksek miktarda içerdiği lif sayesinde hem tok tutuyor hem de zayıflamaya yardımcı oluyor. Tüketileceği zaman 3 sıkımlık çiğ köfte ara öğün olarak iyi bir alternatif ancak aşırıya kaçmayın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler