Dünya nimeti, sofranın bereketi: Ekmek
KITIR EKMEKLİ SALATA(6 kişilik)
Malzemeler:
6 dilim çok tahıllı ekmek
4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet kırmızı soğan
1 adet kırmızı biber
3 adet salatalık
20 adet kiraz domates
200 gram örgü peynir
3 dal fesleğen
Yarım çay bardağı dörde bölünmüş ceviz içi
Tuz
Üzerine: 4 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı:
Ekmek dilimlerini küp doğrayıp, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine 4 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika tutup kenara alın. Soğanı piyazlık, kırmızı biber ve salatalıkları halka doğrayın. Domatesleri dörde bölün. Peyniri küp doğrayın. Doğradığınız malzemeleri servis tabağına alın. Ekmek, ceviz ve fesleğen yapraklarını ilave edin. Üzerine zeytinyağı, limon, suyu ve tuz ekleyip harmanladıktan sonra servis yapın.
Dünya nimeti, sofranın bereketi: Ekmek
PORSİYONLUK EKMEK DOLMASI(6 kişilik)
Malzemeler:
6 adet küçük boy tahıllı ekmek
2 çorba kaşığı tereyağı
500 gram kıyma
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
2 çorba kaşığı kavrulmuş dolmalık fıstık
6 dal maydanoz
3 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber
Yapılışı:
Ekmeklerin üstlerini kapak şeklinde kesin. Bir kaşık yardımıyla içlerini çıkarın ve kenara alın. Ekmeklerin etraflarını ve üstlerini 1 çorba kaşığı tereyağı ile yağlayın. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine yerleştirin.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafifçe kızarana dek tutun. Diğer taraftan sıvıyağı bir tavaya alıp yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene dek kavurun. Üzerine kıyma, tuz, karabiber ekleyin ve kıyma suyunu salıp çekene dek kavurun. Ocaktan alıp, kavrulmuş dolmalık fıstık ve kıyılmış maydanoz ekleyip, karıştırın. Kenara ayırdığınız ekmek içlerini ufalayın. Kalan 1 çorba kaşığı tereyağını eritip, ekmek içlerini hafifçe kavurun ve kıymalı karışıma ekleyin. Fırından aldığınız ekmeklerin içine kıymalı harcı paylaştırın. Kapaklarını kapatın ve yayvan bir tencereye yerleştirin. Et suyunu ısıtıp, içine bir tutam karabiber ekleyin. Bir kepçe ile ekmek dolmalarının üzerine azar azar et suyu gezdirin. Kısık ateşte ekmekler et suyunu çektikçe üzerlerine sudan gezdirerek, kabukları hafifçe yumuşayana kadar pişirip, servis yapın.
TARİF DETAYDünya nimeti, sofranın bereketi: Ekmek
FIRINDA EKMEK ÜSTÜ KÖFTE(4-6 kişilik)
Malzemeler:
6 dilim köy ya da Trabzon ekmeği
2 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber, pulbiber
Köfte için: 500 gram kıyma
1 adet soğan
1 dilim bayat ekmek içi
1 tatlı kaşığı silme biber salçası
1 çorba kaşığı su
Tuz, karabiber, kimyon, yenibahar
Kızartmak için: Sıvıyağ
Yapılışı:
Köfte için kıymayı geniş bir kaba alıp, üzerine rendelenmiş soğan, suya batırılıp sıkıldıktan sonra ufalanmış ekmek içi, biber salçası, su, tuz, karabiber, kimyon ve yenibahar ilave edip yoğurun. Harçtan küçük mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, oval köfteler hazırlayın. Sıvıyağda köfteleri yarı yarıya kızartıp kenara alın. Et suyunu ısıtıp, içine karabiber ve pulbiber ekleyin. Ekmek dilimlerinin her iki yüzünü de et suyuna batırıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üzerlerine köfteleri yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında ekmekler suyunu çekip, köfteler kızarana dek pişirip, servis yapın.
TARİF DETAYDünya nimeti, sofranın bereketi: Ekmek
EKMEKLİ RENKLİ BİBER DOLMASI(6 kişilik)
Malzemeler:
4-5 dilim tost ekmeği
3 adet dolmalık kırmızı biber
3 adet dolmalık sarı biber
8 çorba kaşığı zeytinyağı
200 gram tavuk eti
5 dal dereotu
Tuz, karabiber, pulbiber, kekik
Yapılışı:
Biberlerin üst kısımlarını kapak olacak şekilde kesin. Tohumlarını temizleyip yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine ağız kısımları aşağıda kalacak şekilde yerleştirin. Üzerlerine 2 çorba kaşığı zeytinyağı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında diriliklerini kaybedecek şekilde pişirin. Tost ekmeklerini küçük küpler halinde doğrayın. Üzerine 4 çorba kaşığı zeytinyağı, karabiber, pulbiber ve kekik ekleyip harmanlayın. Bir tavaya alıp karıştırarak kızartın. Fazla yağını almak için kağıt havlu serilmiş bir tabağa koyun. Tavuk etini ekmeklerin büyüklüğünde küp doğrayın. Başka bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağı koyun. Üzerine tavuk, tuz ve karabiber ilave edip, soteleyin. Yağını süzüp ekmeklerin üzerine katın. Kıyılmış dereotu ilave ederek karıştırın. Biberlerin içine ekmekli harçtan doldurun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5 dakika pişirip servis yapın.
TARİF DETAYDünya nimeti, sofranın bereketi: Ekmek
YUMURTALI EKMEK(6 kişilik)
Malzemeler:
6 dilim tost ekmeği
6 adet yumurta
6 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Servis için: 300 gram kiraz domates
2 çorba kaşığı sıvıyağ
3 dal fesleğen
Yapılışı:
Ekmek dilimlerinin ortalarından küçük bir bardak ağzıyla yuvarlaklar çıkarın. Geniş bir tavaya 3 çorba kaşığı sıvıyağ koyup, 3 dilim ekmeği tavaya yerleştirin. Ortalarındaki boşluğa birer adet yumurta kırın. Üzerine tuz, karabiber, pulbiber serpin ve kısık ateşte pişirin. Kalan ekmek ve yumurtaları da aynı şekilde pişirip servis tabaklarına alın. Kiraz domatesleri ikiye bölüp, sıvıyağda sote edin. Yumurtalı ekmeklerin yanına koyun. Fesleğen yaprakları ile süsleyerek servis yapın.
TARİF DETAYDünya nimeti, sofranın bereketi: Ekmek
KIRMIZI MEYVELİ EKMKE TATLISI(4 kişilik)
Malzemeler:
6-7 dilim brioche
1 su bardağı dondurulmuş karışık (vişne, frambuaz, böğürtlen) kırmızı meyve
1 çorba kaşığı tozşeker
1 çorba kaşığı pudraşekeri
Krema için: İki buçuk su bardağı süt
3 çorba kaşığı un
4 çorba kaşığı tozşeker
1 adet yumurtanın sarısı
1 paket vanily
Yapılışı:
Brioche dilimlerini üçgen olacak şekilde ortadan ikiye kesin. Daha sonra çok geniş olmayan bir fırın kabına sivri tarafları yukarıda kalacak şekilde gelişigüzel yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafifçe kızarana dek tutun. Krema için süt, un, tozşeker ve yumurta sarısını topak kalmayacak şekilde iyice çırpın. Ocağa oturtup, koyulaşana dek karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra vanilya ilave edip karıştırın. Ilındıktan sonra, fırınladığınız ekmeklerin üzerine dökün. Kırmızı meyveler ve tozşekeri bir kaba alın. Bir-iki dakika pişirip, soğuttuktan sonra kremanın üzerine ilave edin. Pudraşekeri serperek servis yapın.
TARİF DETAY