Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
BİR LİSTE VE BİR ARKADAŞ!
Peki, ne yapmamız gerekiyor? Emre Uzun "Önce aklınızı kullanın" diyor ve önerilerini sıralıyor. "Örneğin mevsimi olan sebze ve meyvelere yönelin. Kabak, patlıcan veya domates gibi kış aylarında yetişmeyen ürünleri alışveriş listenizden çıkarın. Çünkü ya sera ürünü olduğu için pahalı ve faydasız olacaklar. İşe bir liste yapmakla başlayın ve buzdolabınızda ne var ne yok her hafta gözden geçirin. Böylece hem gereksiz para harcamazsınız hem de satın aldıklarınızı düzenli olarak sofraya getirir, dolapta bayatlamaya, çürümeye terk etmezsiniz
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
ET YEMENİN FARKLI YOLLARI
Peki, sağlıklı olarak nasıl besleneceğiz? Emre Uzun, "Bir kere ön yargılarımızı yıkacağız" diye söze giriyor; "Örneğin et fiyatları ortada... Yapmanız gereken şey et yemenin farklı yollarını denemek. Bunun için marketlere değil kasaplara gitmek daha akıllıca çünkü marketlerde seçeneğiniz az olur oysa kasabınız size en ekonomik seçimi yapmanızda yardımcı olacaktır. Kemikli et alabilirsiniz.
Haşladıktan sonra kemiklerinden sıyrılmış etleri yemeklerde kullanabileceğiniz gibi suyundan da leziz çorbalar pişirebilirsiniz. Yine dalak, ciğer, yürek gibi seçenekleri deneyebilirsiniz ki bunların her biri örneğin bonfileden çok daha besleyicidir! Tavuğu, hindiyi de bütün halde alın. Tek bir tavuk ailenin en az iki öğününü kurtarır, suyundan yapılmış limonlu, şehriyeli bir çorba da kış aylarında bağışıklığınızı güçlendirir.
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
Ayrıca balık mevsimindeyiz. Haftanın en az bir günü balık yiyin. Genellikle en az para ödeyeceğiniz balıklar hamsi ve istavrittir ama her ikisi de müthiş birer protein, vitamin ve en önemlisi omega3 kaynağıdır. Balığı da illa ki ızgara veya tava yapacağım diye düşünmeyin. Balıklı salatalar, makarnalar hazırlayın. Hem doyurucu hem besleyici olacaktır."
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
SEBZELER, MEYVELER VE DİĞERLERİ
Diyetisyen Emre Uzun, ekonomik beslenmenin farklı yollarını da anlatıyor: "Haftada birkaç günü etsiz hazırlanmış yemeklere ayırabilirsiniz. O günlerde sofranıza sadece sebze ile pişirilmiş yemekler, salatalar koyun. Bu, hem mevsim sebzelerinin vitamin ve minerallerinden faydalanmanızı sağlar hem sindiriminizi rahatlatır hem de bütçenize soluk aldırır.
Bir diğer yol da kuru baklagiller... Gerçi basında sık sık "Kuru fasulyenin fiyatı eti geçti" gibi haberlere rastlarsınız ama bir kilo kuru fasulyeden farklı menülerde dört kez yemek hazırlayabileceğinizi unutmayın! Ayrıca nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya gibi kuru baklagillerin her biri et kadar hatta daha fazla protein içerebiliyor.
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
Sebzelerden hangilerini seçmemiz gerekir sorusuna ise Emre Uzun şu cevabı veriyor: "Pahalı sebzeleri almayın. Örneğin salata yapacaksanız kıvırcık değil turp, kırmızı lahana hatta pırasa alın. Bunları rendeleyerek veya ince ince doğrayarak da salata yapabilirsiniz. Ispanak dahil koyu yeşil yapraklı tüm sebzeler salata kasesinde yer alabilir.
Üstelik her biri vitamin ve mineral zenginidir, fiyatları da ucuzdur. Ispanakta demir, magnezyum, potasyum, A ve C vitamini yanında pek çok mineral de var. Kırmızı lahana tek başına C vitamini deposu. Antioksidanlar açısından da son derece yararlı. Turp deseniz lif zengini olması yeter.
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
ÇARPICI VE EKONOMİK ÖNERİLER!
"Mutfağımızda mutlaka yer alması gereken; besleyici, sağlıklı ve aynı zamanda ekonomik besinler var ama bunları genelde göz ardı ediyoruz. Örneğin yumurta! B12, D ve A vitamini içeren yumurta çok da doyurucu ve besleyicidir. İçine haşlanmış yumurta doğranmış kuru bakliyatlı veya koyu yeşil yapraklı salatalar aklımıza bile gelmiyor. Sonra lor peyniri var... Kahvaltılarda illa ki kalıp peynir yemek zorunda değilsiniz. Lor peynirinin fiyatı çok ekonomiktir. İçine biraz pul biber, kekik, kimyon ve zeytinyağı dökerseniz nefis bir kahvaltılık olur. Kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve patlamış mısır ise harika birer atıştırmalıktır.
Ekonomik ve sağlıklı beslenmenin yolları
Kabak çekirdeği, içerdiği magnezyum, bakır, demir ve çinkoyla hem bağışıklık sisteminizi destekler hem de kalp ve damar sağlığınızı korur. K, E ve B2 vitaminleriyle de beyin sağlığınıza yararlıdır. Vücutta iltihaplanmayı önler. Aynı şekilde ay çekirdeği... İçindeki E vitamini bile yeter ama yüksek protein içerdiğini pek az kimse bilir.
Kanserle savaşır. B1, B5 ve folik asit doğal halde ay çekirdeğinde bulunur. Kalp damar sistemini korur. Yalnız her iki çekirdek türünün de mümkün olduğunca tuzsuz ve kavrulmamış olanlarını bulun. Zaten onlar daha da ekonomiktir. Bir diğer atıştırmalık: Patlamış mısır... Tek şart, evde kendiniz patlatın. patlatırken de yağ ve tuz eklemeyin.