Kuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Kuru Fasulyeli Börek
5 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılacak)
200 gram beyaz peynir veya lor peyniri
1 demet maydanoz
2 adet yufkA
Tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Kuru Fasulyeli Börek Yapılışı
BİR GECE öncesinden ıslatılan kuru fasulyeleri haşlayıp suyunu süzdürelim. Kuru fasulyeleri bir tabağa aktarıp üzerine peyniri katalım. Tuzunu ayarlayıp karıştıralım. 1 Üzerine maydanozu ince kıyalım. Tekrar karıştıralım. Yufkaları sigara böreği keser gibi, bir yufkadan 8 eşit üçgen parça elde edecek şekilde keselim. 2 Geniş kenarlarına iç koyup yan kenarlarını hafifçe içe doğru döndürelim. 3 Yufkayı rulo yaparak saralım. Kızdırılmış sıvıyağda kızartıp, kağıt havlu üzerine alalım. Servis yapalım.
Kuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Kuru Etli Kurufasulye
6 Kişilik
Malzemeler
100 gram kuru et
2 su bardağı kurufasulye
Yeteri kadar su
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet soğan
3 adet kıyılmış sivri biber
2 adet domates
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası,
tuz
Kuru Etli Kurufasulye Yapılışı
KURUFASULYEYİ bir gece öncesinden suda bekletin, ertesi gün süzün ve yarı yarıya yumuşayana kadar suda haşlayın. Süzün ve bir kenara alın. Tereyağını bir tencereye alın ve kıyılmış soğan, sivri biber ile doğranmış kuru eti iyice kavurun. Üzerine kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domatesi ekleyin. 1-2 dakika kavurduktan sonra salça ve biber salçasını katıp, 5 dakika daha kavurun. Kuru fasulye ile üzerini 1-2 parmak geçecek kadar ılık su, tuz katıp, pişmeye bırakın. Fasulye iyice yumuşayana kadar pişirin ve sıcak servis yapın.
TARİF DETAYKuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Domates ve Biber Turşulu Kurufasulye
8 Kişilik
Malzemeler
5 adet domates turşusu
10 adet biber turşusu
2 su bardağı kurufasulye
400 gram kuşbaşı kuzu eti
2 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı sıvıyağ
3 adet orta boy soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağı et suyu
Yeteri kadar su
Domates ve Biber Turşulu Kurufasulye Yapılışı
KURUFASULYEYİ akşamdan ıslatın. Ertesi gün yarı yarıya haşlayıp kenara alın. Domates turşusunu kuşbaşı doğrayın. Fazla tuzunu almak için birkaç kez sudan geçirin ve iyice süzün. Biber turşusunu da sudan geçirip kenara alın.Eti bir tencereye alıp suyunu alıp yeniden çekene dek kavurun. Üzerine tereyağı ve sıvıyağı katın. Yemeklik doğranmış soğanı ilave edip rengi dönene dek kavurun. Daha sonra domates turşusu ve salçayı ekleyin. Birkaç dakika kavurup fasulyeyi ve et suyunu tencereye alın. İkiye bölünmüş biber turşusunu ilave edin. Üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. Bir-iki taşım kaynatıp ocaktan alın. Tuzunu kontrol edip, gerekiyorsa ekleyin. Yemeği bir güveç kabına aktarın. Üzerini alüminyumfolyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirip servis yapın.
TARİF DETAYKuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Ispanaklı Kurufasulye
4 Kişilik
Malzemeler
Yarım kg ıspanak
1 adet soğan
5 çorba kaşığı ayçiçek yağı
50 gram kıyma
3 diş sarmısak
1 adet havuç
1 su bardağı dermason fasulye
1‘er tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon ve pulbiber
1 su bardağı su
Ispanaklı Kurufasulye Yapılışı
Ispanağı temizleyip haşlayın. Soğanı yemeklik doğrayın. 4 çorba kaşığı sıvıyağı tencereye alın. Kıyma, sarmısak ve soğanı ilave ederek soteleyin. Havucu küp doğrayın. Daha sonra tencereye ekleyin. Ispanağı da ekleyerek soteleme işlemine devam edin. Haşladığınız fasulye, tuz, karabiber, kimyon, pulbiber ve kalan sıvıyağı ilave edin. Suyunu ekleyerek 15-20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Ispanaklı kurufasulyeyi, 2 çorba kaşığı köftelik bulgur ekleyerek de hazırlayabilirsiniz
TARİF DETAYKuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Pastırmada Pilavlı Kurufasulye
6 Kişilik
Malzemeler
8-10 dilim pastırma
1 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı kurufasulye
1 adet soğan
1 çorba kaşığı salça
Yeteri kadar tuz
Servis için: Sotelenmiş sarmısak
Pastırmada Pilavlı Kurufasulye Yapılışı
TEREYAĞI ve sıvıyağı tencereye alıp kızdırın. Pirinci ekleyip, kaşıktan tel tel dökülene dek kavurun. Üzerini bir parmak geçecek kadar ılık su ilave edin. Tuzunu ayarlayıp, tencerenin kapağını kapatın ve pişmeye bırakın. Kurufasulye için, fasulyeyi akşamdan ıslatıp, ertesi gün suyunu süzün. Yeniden su ekleyip, haşlayın. Yemeklik doğranmış soğanı sıvıyağda soteleyin. Salça ekleyip ocaktan alın ve fasulyeye ilave edin. Birlikte biraz daha pişirip soğumaya bırakın. Soğuyan fasulyeyi blenderden geçirin. Pastırmaları düz bir zemine yayın. Üzerlerine fasulye püresi sürüp, her bir pastırmanın içine 1 çorba kaşığı pilav yerlefıtirin. Rulo şeklinde sarıp, servis tabağına yerleştirin. Sotelenmiş sarmısak ile servis yapın.
TARİF DETAYKuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Sucuklu Kurufasulye
6 Kişilik
Malzemeler
1/2 kangal ev yapımı sucuk
3 su bardağı kurufasulye
1 adet büyük boy soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su
Sucuklu Kurufasulye Yapılışı
KURUFASULYEYİ bir gece bol suda dinlendirin. Ertesi gün fasulyeyi süzün. Soğanı küp doğrayıp, sıvıyağda çok hafif soteleyin. Kurufasulyeyi tencereye alın. Salça, tuz ve üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyip, orta ateşte, fasulye yumuşayana dek pişirin. Dilimlenmiş sucuğu ilave edip, 5 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.
Aşçının notu: Sucuklu kurufasulyeyi şehriye pilavı ile servis yapabilirsiniz
TARİF DETAYKuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Pulbiberli Pastırmalı Kurufasulye
6 Kişilik
Malzemeler
Yarım kg kurufasulye
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet orta boy soğan
2 adet sivri biber
1’er çorba kaşığı domates ve biber salçası
Tuz
4 su bardağı soğuk su
100 gr pastırma
1’er tatlı kaşığı isot ve kırmızı pulbiber
Pulbiberli Pastırmalı Kurufasulye Yapılışı
Kurufasulyeyi bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün yumuşayana kadar haşlayıp, süzün. 1 çorba kaşığı tereyağında kıyılmış soğan, biber ve salçaları kavurun. İçine kurufasulye ve suyu katıp, 5 dakika pişirin. 1 kaşık tereyağında sotelediğiniz pastırmaları katın ve 15 dakika pişirmeye devam edin. İsot, kırmızı pulbiber ve tuz ekleyip, kurufasulyeyi güveç kabına alın. Isıtılmış 200 derece fırında 1 saat pişirin.
TARİF DETAYKuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Yumurtalı Kuru Fasulye Piyazı
4 Kişilik
Malzemeler
1 su bardağı kuru fasulye
1 adet kuru soğan (mor soğan)
Yarım demet maydanoz
5-6 dal taze fesleğen
1 adet kırmızıbiber
1 adet yeşil biber
1 adet domates
1 adet marul
10-15 adet zeytin (siyah veya yeşil)
3 adet yumurta (kayısı kıvamında haşlanmış)
1 yemek kaşığı hardal
1 limonun suyu
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Kristal kayatuzu, karabiber, pul biber (ağız tadına göre)
Yumurtalı Kuru Fasulye Piyazı Yapılışı
1. Fasulyeleri bir gece önceden yıkayın ve tencereye koyup, üzerini öretecek miktarda sıcak su ile ıslatın. Ertesi sabah tekrar fasulyelerin üzerini örtecek miktarda su ilave ederek, kısık ateşte pişirin (suyunu iyice çekip, yumuşayana kadar).
2. Ayrı bir kapta yumurtaları kayısı kıvamında haşlayın ve sudan çıkarıp soğumaya bırakın.
3. Fasulye pişerken tüm sebzeleri güzelce yıkayın. Soğanı soyup piyazlık şekilde doğrayın. Domatesi soyup küp şeklinde doğrayın. Biberleri jülyen şeklinde (kibrit çöpü biçiminde) doğrayın. Maydanoz ve fesleğeni ince doğrayın. Marulu yaprak yaprak ayırın.
4. Pişmiş fasulyeleri geniş bir salata kâsesine koyun. Doğradığınız bütün malzemeleri ve zeytinleri üzerine ilave edin, hepsini birlikte harmanlayın.
5. Ayrı bir kâsede hardal, limon suyu, zeytinyağı, karabiber, tuz ve pul biberi karıştırıp sosu hazırlayın ve piyazın üzerine döküp karıştırın.
6. Yumurtaları dilimleyin. Marul yapraklarını servis tabaklarına yerleştirip, içine hazırladığınız piyazı koyun, yumurta dilimlerini üzerine yerleştirip servis edin.
Kuru fasulyeyi hiç daha önce böyle yediniz mi?
Fırında Kurufasulye
8 Kişilik
Malzemeler
4 su bardağı kurufasulye
400 gram kuşbaşı et
2 adet soğan
1 adet domates
1 adet kırmızı salçalık biber
4 adet sivri biber
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin
2 adet kurutulmuş acı kırmızı biber
Pulbiber
Yeteri kadar su
Tuz
Fırında Kurufasulye Yapılışı
AKŞAMDAN ıslattığınız kurufasulyeleri haşlayıp güvece alın. Diğer taraftan, etleri bir tencereye alıp suyunu salıp tekrar çekene kadar kavurun. Daha sonra üzerine küp doğradığınız soğan, domates, kırmızı biber, sivri biber ve ikiye bölünmüş sarmısakları ekleyin. Soğanların rengi dönünce salçayı da ilave edip bir iki çevirin ve etli harcı güvece, fasulyelerin üzerine dökün. Tuz ve kurutulmuş acı biberi ilave edin. Güvecin kapağını kapatın ya da üzerini alüminyum folyo ile örtün. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında fasulyeler pişene kadar tutun.
TARİF DETAY