Lezzetli börek tarifleri
Çerkez Peynirli Börek
Malzemeler
3 su bardağı rendelenmiş isli Çerkez peyniri
4 adet yufka
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
5-6 dal nane
150 gram kaymak
1 adet yumurtanın akı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar galeta unu
Çerkez Peynirli Börek Yapılışı
Çerkez peynirini geniş bir kaba alın. Üzerine ceviz ve ince kıyılmış nane ilave edin. Yufkaları düz bir zeminde üst üste koyun. Genişliği 4 parmak olacak şekilde uzun şeritler halinde kesin. Uç kısımlarına peynirli harç koyup bir parça kaymak yerleştirin. Daha sonra muska şeklinde sarın. Açılmasını önlemek için ucunu hafifçe ıslatıp yapıştırın. Yufkalar ve harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Yumurta akını sıvıyağla çırpın. Börekleri önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayın. Bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Lezzetli börek tarifleri
Patlıcanlı ve Dil Peynirli Börek
Malzemeler
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı tozşeker
Yarım paket (1 paket: 10 gram)
instant maya
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
İç malzeme için: 3 adet patlıcan
150 gram dil peyniri
2-3 dilim çemensiz pastırma
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Susam ve çörekotu
Patlıcanlı ve Dil Peynirli Börek Yapılışı
Öncellikle iç malzeme için patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyduktan sonra ince doğrayın. İçine rendelenmiş dil peyniri, doğranmış pastırma, tuz, karabiber ve pulbiber katın. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Hamur için yoğurma kabına un, tuz ve tozşekeri alın. Ortasını havuz şeklinde açıp, maya, sıvıyağ, yumurta ve yoğurdu ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Dinlenen hamuru iki eşit parçaya ayırın ve merdane ile dikdörtgen şeklinde açın. 1 parça hamurun orta kısmına uzunlamasına iç harcın yarısını yayıp, hamuru rulo şeklinde sarın. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Fırın tepsisine yerleştirin ve üzerine keskin bir bıçakla çizikler atın. Yumurta sarısı sürüp, susam ve çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Piştikten sonra oda sıcaklığında 5-10 dakika dinlendirin ve dilimleyerek servis yapın.
Lezzetli börek tarifleri
Patatesli Bükme Börek
Malzemeler
4 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
2 çorba kaşığı yoğurt
2 çorba kaşığı sirke
Yarım çay bardağı sıvıyağ
100 gram tereyağı, 1 çay kaşığı tuz
Harç için: 3 adet haşlanmış patates
200 gram beyaz peynir
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı karabiber, 1 adet soğan
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz
Üzerine: 1 çay kaşığı çörekotu
Patatesli Bükme Börek Yapılışı
Harç için rendelenmiş patates, peynir, nane, karabiber ve tuzu karıştırın. Ayrı bir yerde kıyılmış soğanı sıvıyağda soteleyip harca ekleyin ve iyice karıştırın. Hamur için yumurtanın akını ve sarısını ayırın. Unu yoğurma kabına alın. Ortasını havuz gibi açıp, yaş maya, yumurta akı, süt, yoğurt, sıvıyağ, sirke ve tuz ekleyip yoğurun. Hamuru 10 eşit bezeye ayırıp, her birini merdaneyle ayrı ayrı pasta tabağı ebadında açın. Üzerlerine tereyağı sürün. 5 adet bezeyi üst üste yerleştirip, dikdörtgen olacak şekilde yeniden açın. Boylamasına, üç parmak genişliğinde şeritler halinde kesin. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Ortalarına harcı pay edip, köşelerden karşılıklı kapatıp, hafifçe bükün. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derede fırında kızarana dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Lezzetli börek tarifleri
Tavuk ve Pirinçli Açma Börek
Malzemeler
Hamuru için: 3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz, yeteri kadar su
1 su bardağı zeytinyağı
İç malzeme için:
500 gram tavuk göğsü
2 su bardağı su
1 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet soğan, 3 dal pırasa
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Tuz, kekik, karabiber
Hamuru açmak için:
1 çay bardağı sıvıyağ
Tavuk ve Pirinçli Açma Börek Yapılışı
Öncelikle hamur için yoğurma kabına un ve tuzu alın. Azar azar su ilave ederek sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru iki parçaya ayırın ve üzerine zeytinyağı döküp, 2 saat oda sıcaklığında bekletin. 2 Diğer taraftan iç malzeme için tavuk etini 2 su bardağı suda haşlayın ve eti içinden çıkarıp, yıkanmış pirinci ekleyin. Pirinç yumuşayana kadar haşladıktan sonra süzün. Pirincin içine didiklenmiş tavuk etini katıp, karıştırın. Tavaya aldığınız tereyağında kıyılmış soğan ve pırasayı 3-4 dakika soteleyin. Üzerine dolmalık fıstık ve kuşüzümünü ilave edip, 1-2 dakika daha sotelemeye devam edin. Tavuklu pirinç, tuz, kekik ve karabiber kattıktan sonra tavayı ocaktan alıp, soğumaya bırakın. 3 Zeytinyağı sürdüğünüz hamurları unlanmış tezgahta yufka kalınlığında açın. Üzerine sıvıyağ sürüp, elinizle hamuru çekerek çok ince olacak şekilde açmaya devam edin. Yufkanın bir kenarına iç harcın yarısını koyup, dört parmak genişliğinde katlayın ve yağlanmış tepsiye yerleştirin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Daha sonra hamurları 4 parmak genişliğinde kesin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Lezzetli börek tarifleri
Rulo Ispanaklı Börek
Malzemeler
3 yemek kaşığı (100 gr) Teremyağ Gurme Kaymaklı
1 su bardağı (200 ml) ılık süt
1 adet yumurta (yumurtanın akı böreğin içine, sarısı üstüne kullanılacak)
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
3,5 su bardağı (420 gr) un
1 paket kuru maya
Aralarına sürmek için:
3 yemek kaşığı (100 gr) eritilip soğutulmuş Teremyağ Gurme Kaymaklı
İçi için: 500 gr ince doğranmış ıspanak
1 çay kaşığı tuz
100 gr labne peynir
1 çay kaşığı karabiber
Rulo Ispanaklı Börek Yapılışı
Hamur için gerekli tüm malzemeleri bir kaba alıp yoğurun. Hazırlanan hamuru 8 eşit parçaya ayırın. Aralarına Teremyağ Gurme Kaymaklı'yı sürüp 10 dk buzlukta bekletin. Daha sonra her bir hamuru dikdörtgen şekilde incecik açın. İçini hazırlamak için öncelikle bir kapta doğranan ıspanakları tuzla ovun. Ispanakların fazla suyunu sıktıktan sonra içine labne peyniri ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Hamuru kısa kenarından 3 eşit parçaya bölüp ve her bir parçanın kenarına ıspanaklı harçtan koyup rulo şeklinde sarın. Hazırlanan ruloların üzerine ayrılan yumurta sarısını sürüp 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Aşçının notu: Teremyağ Gurme Kaymaklı’yı eritmeden kullanmak istenirse 10 dk evvel dolaptan çıkartmak yeterli olacaktır.
Lezzetli börek tarifleri
Kıymalı ve Cevizli Sac Böreği
Malzemeler
500 gram kıyma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 adet ekmek hamuru
Tuz, karabiber, pulbiber
Börekleri kızartmak için: Sıvıyağ
Kıymalı ve Cevizli Sac Böreği Yapılışı
İçine yemeklik doğranmış soğan ve dolmalık fıstığı ilave edip, kavurun. Ceviz, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip, şöyle bir karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Ekmek hamurlarını derin bir kabın içinde yoğurun. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp, unlu tezgahın üzerinde merdaneyardımıyla açın. Bir kenarına soğuyan iç harçtan koyun ve diğer kısmı üzerine kapatıp, elinizle bastırarak ay şekli verin. Hamur ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya 1 çorba kaşığı sıvıyağ koyun ve 2 adet böreği önlü arkalı kızartın. Diğer börekleri de aynı şekilde kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Lezzetli börek tarifleri
Mercimekli Börek
Malzemeler
4 adet yufka
Bir buçuk su bardağı yeşil mercimek
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
1 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılacak)
Bir buçuk su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Susam
Mercimekli Börek Yapılışı
Mercimeği, düdüklü tencerede fazla yumuşatmadan, diriliğini kaybedene dek haşlayın. Sonrasında suyunu iyice süzdürün. 3-4 kaşık sıvıyağda mercimeği, arada bir çevirerek 2 dakika daha kavurun. Ateşten alıp soğutun. Üzerine kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve yumurtanın akını ekleyip, hızla karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün. Yarım daire şeklini alan biryufkaya, önce sütü sonra sıvıyağı fırça ile ayrı sürün. İkinci yarım ay şeklindeki yufkayı üzerine serip, yine süt ve sıvıyağı sürün. Uzun kenarı boyunca mercimekli iç yerleştirin. Yufkaların kenarlarını hafifçe içe doğru çevirip, yufkanın uzun kenarı boyunca rulo yaparak sarın. 10 cm aralıklı kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış fırın tepsisine börekleri dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Ardından susamları serpin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında, altı üstü kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Lezzetli börek tarifleri
Kabaklı Börek
Malzemeler
4 adet kabak
2 adet yumurta
1 demet dereotu
1 su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı eritilmiş margarin
Yarım su bardağı sıvıyağ
6 adet yufka
Tuz
karabiber
Üzerine:
1 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Kabaklı Börek Yapılışı
Kabakları rendeleyip, suyunu sıkın. Bir kasede yumurta, ince kıyılmış dereotu, yoğurt, margarin, sıvıyağ, tuz ve karabiberi çırpın. Bu harcın içine kabağı ilave edin ve bütün malzemeyi karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine 1 adet yufkayı yayın. Üzerine kabaklı harçtan serpin. Tekrar yufka serip kabaklı harçtan serpin. Yufkalar ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. En üste serdiğiniz yufkanın üzerine, 1 su bardağı süt ve 1 adet yumurta karışımından sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından almadan 10 dakika önce tepsiyi çıkarıp, rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Tekrar fırına verip, kızarana dek pişirin. Dilimleyerek sıcak servis yapın.
Lezzetli börek tarifleri
Çıtır Börek
Malzemeler
3 adet yufka
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı su
İçi için:
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
Üzerine:
Susam
Çıtır Börek Yapılışı
Yufkalardan birini tezgahın üzerine yayın. Bir kasede zeytinyağı ve suyu iyice çırpın. Bir kısmı ile yufkanın üzerini ıslatın. Yufkayı ikiye katlayıp 8 adet üçgen çıkarın. Rendelenmiş beyaz peynir ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın. Her bir üçgen parçanın geniş kenarına peynirli içten koyup, sigara böreği sarar gibi sarın. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Bir kaseye 2 su bardağı su koyun. Hazırladığınız çıtır börekleri bu suya batırıp, çıkarın ve yağlanmış tepsiye dizin. Üzerine susam serpin. Önceden ısınmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin.
Lezzetli börek tarifleri
Sufle Börek
Malzemeler
2 su bardağı süt
3 adet yumurta
125 gram margarin
1 çay kaşığı karbonat
Bir buçuk su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
tuz, karabiber
3 adet yufka
100 gram salam
2 adet domates
2 adet sivri biber
Üzerine:
Çörekotu
Sufle Börek Yapılışı
Öncelikle sütü bir kaseye alın. İçine yumurta, yarım paket eritilmiş margarin, karbonat, tuz ve karabiber ekleyip çırpın. Bu karışıma rendelenmiş beyaz peynir, küçük parçalar halinde kestiğiniz yufka ve ince kıyılmış salamı ilave edin. En son kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domates, çekirdeği çıkarılmış ve ince kıyılmış sivri biberi de ekleyip bütün malzemeyi karıştırın. Karışımı 30 cm çapında yağlanmış tepsiye dökün ve üzerine çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek sıcak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler