Lezzetli pırasa tarifleri
Yumurtalı Pırasa
Malzemeler
2 adet pırasa, 1 adet kırmızı biber
1 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 adet yumurta
1-2 çorba kaşığı lor veya yağsız beyaz peynir
Karabiber, toz kırmızıbiber
Yumurtalı Pırasa Yapılışı
Pırasaları 1 parmak uzunluğunda doğrayın. Ortadan ikiye kestikten sonra jülyen şeklinde doğrayın. Küp doğranmış kırmızı biberle birlikte tavaya aldığınız zeytinyağında yumuşayana kadar soteleyin. Yumurtaları bir kaseye kırıp, karabiber ve toz kırmızıbiber ilave edin. Çırptıktan sonra lor veya beyaz peynir katın. Karıştırıp pırasanın üzerine dökün. Birkaç karıştırın ve kısık ateşte 1-2 dakika pişirin.
Lezzetli pırasa tarifleri
Pırasalı Pilav
Malzemeler
2 adet pırasa
1 adet havuç
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı kaynar su
1 çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Pırasalı Pilav Yapılışı
Zeytinyağında, ince kıyılmış pırasa ve havucu kavurun. Pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. En son suyunu ve tuzunu katıp, kapağını kapatarak pirinç suyunu çekene kadar pişirin. 10 dakika dinlendirip, servis yapın.
TARİF DETAYLezzetli pırasa tarifleri
Zeytinyağlı Pirasa
Malzemeler
1 kg pırasa
1 adet orta boy havuç
3/4 çay bardağı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
Yarım kahve fincanı pirinç
Bir buçuk çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tozşeker
1/4 limonun suyu
Tuz
Zeytinyağlı Pirasa Yapılışı
1 temizlenmiş pırasaları doğrayalım. Havuçları yuvarlak dilimleyelim. Tencereye sıvıyağı alıp, küp doğranmış soğanı ve dilimlenmiş havuçları ekleyerek 2-3 dakika kavuralım. Ardından pırasaları ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Pırasalar diriliklerini kaybedene dek, tencereyi arada bir silkeleyerek yemeğimizi pişirelim. 2 Sonrasında üzerine yarım kahve fincanı pirinci ilave edelim. Ardından bir buçuk çay bardağı su, 1 tatlı kaşığı tozşeker, limon suyu ve tuzu katıp karıştıralım. Ağır ateşte pişirelim. Piştikten sonra yemeği ateşten alıp soğumaya bırakalım. Servis yapalım.
TARİF DETAYLezzetli pırasa tarifleri
Pırasa Çorbası
Malzemeler
1 kg pırasa
1 adet soğan
2 adet patates
1 çay bardağı zeytinyağı
5 su bardağı et suyu
150 ml krema
Tuz
Karabiber
Pırasa Çorbası Yapılışı
Pırasanın beyaz kısımlarını, patates ve soğanı orta büyüklükte doğrayın. Zeytinyağını bir tencereye alıp sebzeleri soteleyin. Suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra mikserden geçirin. Çorbayı tekrar orta hararetli ateşte kaynatın. Kremayı ekleyip karıştırın. Çorbayı ince kıyılmış maydanozla süsleyin ve servis yapın.
TARİF DETAYLezzetli pırasa tarifleri
Kağıtta Tavuklu Pırasa
Malzemeler
3 dal pırasa
2 adet kemiksiz tavuk budu
4 çorba kaşığı sıvıyağ
3 diş kıyılmış sarmısak
Bir tutam kimyon
Bir tutam köri
1 adet sivri biber
5 dilim kurutulmuş domates
Tuz,
karabiber
Kağıtta Tavuklu Pırasa Yapılışı
Tavukları kuşbaşı doğrayıp sıvıyağda 5 dakika sote edin. Üzerine kimyon, karabiber, sarmısak, köri ve tuz ekleyin. Pırasaları 2 cm'lik halkalar halinde doğrayın. Daha sonra bunları ortadan bölüp jülyen doğrayın. Tavukların üzerine ekleyip birlikte 3-4 dakika daha sote edin. Üzerine küp doğradığınız sivribiber ve kurutulmuş domatesleri ilave edin. 1 çay bardağı sıcak su ekleyip 10 dakika daha pişirin. İçini yağladığınız bir yağlı kağıdın ortasına koyup, bohça şeklinde kapatın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20 dakika pişirin.
TARİF DETAYLezzetli pırasa tarifleri
Pırasa Böreği
Malzemeler
Hamuru için:
2 çorba kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
1 kahve fincanı sıvıyağ
Biraz tuz
Yarım su bardağı ılık su
İçi için:
Yarım kg pırasa
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı yoğurt
1 çay fincanı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tuz
2 adet yumurta
Biraz peynir
Pırasa Böreği Yapılışı
Un, yoğurt, 1 kahve fincanı sıvıyağ, tuz ve suyu yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru ikiye bölerek, iki adet yufka açın. Yufkanın birini, yağlanmış tepsiye alın. Pırasayı temizleyip incecik kıyın. Diğer iç malzemesiyle karıştırıp, yufkanın üzerine yayın. Diğer yufkayı da, malzemenin üzerini örtecek şekilde en üste serin. Kömür ateşinde önce bir tarafını, sonra diğer tarafını çevirerek pişirin.
TARİF DETAYLezzetli pırasa tarifleri
Yoğurt Soslu Zeytinyağlı Pırasa Dolması
Malzemeler
4 adet pırasa
Yeteri kadar su
1 adet patlıcan
1 adet havuç
1 adet domates
1 su bardağı pirinç
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuşüzümü
1 çorba kaşığı nane
Bir tutam karabiber
Bir tutam tarçın
Bir tutam yenibahar
Yarım demet dereotu
1 su bardağı yoğurt
Tuz
Yoğurt Soslu Zeytinyağlı Pırasa Dolması Yapılışı
Pırasaları, kök kısmından yukarı doğru 5-6 cm boyunda kesin. Kaynayan suya atıp 15 dakika haşlayın. Sudan süzgeçle alıp buzlu suya atın. Katlarına ayırıp yeniden buzlu suya koyun. Dolma harcı için patlıcanın kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Havucu ve domatesi rendeleyin. Pirinci sıcak tuzlu suda 20 dakika bekletip, süzün ve sudan geçirin. Zeytinyağını bir tencereye alın. Pirinci katıp orta ateşte kavurun. Üzerine patlıcan, havuç, kuşüzümü ve baharatları katın. Karıştırarak 10 dakika kavurun. Rendelenmiş domatesi ekleyin. Bir-iki çevirip, üzerine 1 su bardağı sıcak su ve tuz ekleyin. Suyunu çekene dek pişirin. Kıyılmış dereotu ekleyip ocaktan alın. Hazırladığınız harcı, katlarına ayırdığınız pırasaların içine doldurun. Dolmaları bir fırın kabına en fazla ikisıra halinde dizin. 1 su bardağı yoğurdu iyice çırpın ve dolmaların üzerine gezdirin. Kabı sallayarak, yoğurdun dolmaların her tarafına yayılmasını sağlayın. 150 derecelik fırında 30 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.
TARİF DETAYLezzetli pırasa tarifleri
Pırasa Sarması
Malzemeler
1 kg pırasa, yeteri kadar su
300 gram kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 demet taze soğan
Yarım demet kıyılmış maydanoz
2 adet orta boy havuç
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
Tuz
Karabiber
İki buçuk su bardağı sıcak su
Terbiye için:
1 adet yumurta sarısı
1 adet limonun suyu
Yarım çay bardağı su
Pırasa Sarması Yapılışı
Pırasanın beyaz kısımlarını bir parmak uzunluğunda kesin. Kaynayan suya batırın ve 1-2 dakika beklettikten sonra sudan alın. Boylamasına bıçakla kesin ve iç kısımlarını çıkarın. Kıyma, pirinç, kıyılmış taze soğan, maydanoz, rendelenmiş havuç, tereyağı, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Pırasaların içini bu harçla doldurun ve tencereye dizin. Üzerine iki buçuk su bardağı kaynamış su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Terbiye için yumurta sarısı, limon suyu ve suyu bir kapta çırpın. Sarmalar piştikten sonra bu terbiyeyi üzerine gezdirin ve 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYLezzetli pırasa tarifleri
Etli Pırasa
Malzemeler
2 çorba kaşığı tereyağı
1 kg kuşbaşı kuzu eti
2 demet taze soğan
2 adet domates
2 adet sivri biber
1 kg pırasa
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet kabak
Tuz, karabiber
Etli Pırasa Yapılışı
Tereyağını bir tencereye aktarıp, içinde kuzu etini kavurun. Et kavrulunca, taze soğanların yeşil kısımları hariç 1'er cm doğranmış beyaz kısımlarını tencereye ilave edin. 1-2 dakika kavurduktan sonra küp doğranmış sivri biber ve domatesleri katın. Domatesler suyunu bırakıp çekene dek tencerenin kapağını kapatmadan pişirin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp tencereyi ocaktan alın. Diğer tarafta, 1 kg pırasanın beyaz kısımlarını 10-12 cm uzunlukta keserek boylamasına ikiye böldükten sonra büyükçe bir tavaya aktarın. Zeytinyağını da katıp pırasaları fazla alt üst etmeden soteleyin. Sotelenen pırasaları servis tabağına aktarın. Aynı tavada halka doğranmış kabakları soteleyin. Ardından servis tabağındaki pırasaların üzerine kabakları ve sıcak olarak tencerede bekleyen eti ekleyin. Servis yapın.
TARİF DETAYLezzetli pırasa tarifleri
Pırasa Kavurması
Malzemeler
500 gram pırasa
Zeytinyağı
Biber salçası
Kimyon, çeşitli baharatlar
Tuz
Pırasa Kavurması Yapılışı
Pırasayı incecik kıyıp, wok'ta çok az zeytinyağı ile biraz kavurun. Üzerine biber salçası ve baharatları ekleyin. Çok az su katıp, 5 dakika pişirin. Dilerseniz üzerine yumurta kırıp servis yapın.
Aşçının notu: Pırasa kavurmasını, dilerseniz börek içi olarak kullanabilir ya da patates salatasında değerlendirebilirsiniz. Üstelik bu şekilde kavurup dolaba koyduğunuzda birkaç gün saklayabilirsiniz.
TARİF DETAY