Ramazan tatlısız olmaz
BADEMLİ HURMA(10 Adet)
Malzemeler:
10 adet büyük boy sert hurma
100 gram kabuksuz badem
Yeteri kadar kaynar su
2 çorba kaşığı tozşeker
Üzerine:
Kaymak
Hazırlanışı:
Hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve derin bir kaba dizin. Üzerini geçecek kadar kaynar su dökün ve 10-15 dakika bekletin. Hurmaları sudan çıkarın ve içlerine badem koyun. Daha sonra ısıya dayanıklı bir kaba dizin ve ıslattığınız sudan 1 su bardağını üzerine gezdirin. Tozşeker serpin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Soğuduktan sonra kaymakla servis yapın.
Ramazan tatlısız olmaz
GÜLLAÇ(4 Kişilik)
Malzemeler:
4 yaprak güllaç
1 litre süt
1 su bardağı tozşeker
250 gram ceviz
Üzerine:
Toz antepfıstığı ve kiraz
Hazırlanışı:
Sütü tencerede kaynatın ve ocaktan alın. Kaynamış süte tozşeker ilave edip, karıştırarak erimesini sağlayın ve ılıyana kadar bekleyin. Genişçe bir tepsiye 1 yaprak güllaç koyun ve üzerine hafif yumuşayacak kadar süt dökün. Güllacın bir ucuna dövülmüş ceviz serpin ve rulo yapın. Gül şekli verdikten sonra servis tabağına alın. Diğer güllaç yapraklarını da aynı şekilde hazırlayın ve artan sütü üzerlerine gezdirin. Toz antepfıstığı ve kiraz ile süsleyerek, servis yapın.
Ramazan tatlısız olmaz
HURMALI ŞEKERPARE(25 Adet)
Malzemeler:
250 gram oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı tozşeker
1-2 çorba kaşığı su
Aldığı kadar un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Üzerine:
Hurma
Şerbeti için:
Üç buçuk su bardağı tozşeker
Üç buçuk su bardağı su
1/4 limonun suyu
Hazırlanışı:
Margarin veya tereyağını yoğurma kabına alın. İçine 1 adet yumurta ile 1 adet yumurtanın akını, tozşekeri ve suyu ilave edip, iyice karıştırın. Un, kabartma tozu ve vanilya ekleyip, kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve oval şekil verip, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve ortasına hurma koyun. Diğer hamur parçalarını da aynı şekilde hazırlayın. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Şerbeti için tozşeker, su ve limon suyunu tencereye alıp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 taşım daha kaynatıp, ocaktan alın. Soğuduktan sonra sıcak tatlının üzerine gezdirin. Tatlı, şerbeti çektikten sonra servis yapın.
Ramazan tatlısız olmaz
KADAYIFLI KEK(8 Kişilik)
Malzemeler:
Keki için:
4 adet oda sıcaklığında yumurta
1 su bardağı tozşeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı toz antepfıstığı
1 paket vanilya
Üzerine:
125 gram tereyağı
Şerbeti için:
4 su bardağı tozşeker
4 su bardağı su
1/4 limonun suyu
Servis için:
Dondurma
Hazırlanışı:
Kadayıfı ikiye ayırın ve elinizle didikleyin. Yarısını kelepçeli kek kalıbına iyice bastırarak yerleştirin ve kalıptaki kadayıfı çıkarıp, yağlı kağıt üzerine alın. İkinci parça kadayıfı da kelepçeli kek kalıbına iyice bastırarak yerleştirin. Keki için yumurta ve tozşekeri derin bir kapta çırpın. Un, kabartma tozu, toz antepfıstığı ve vanilyayı ilave edip, tüm malzemeyi iyice karıştırın. Daha sonra kek kalıbın içindeki kadayıfın üzerine kek harcını boşaltın. Önceden hazırladığınız kadayıfı, yağlı kağıt yardımıyla kek harcının üzerine yerleştirin ve elinizle hafifçe bastırın. Tereyağını ufak parçalara ayırıp, kadayıfın üzerini kaplayacak şekilde yerleştirin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında kadayıfın üzeri altın sarısı renk alana kadar pişirin. Diğer taraftan şerbeti için tozşeker, su ve limon suyunu bir tencereye alıp, kaynatın. Kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra tencereyi ocaktan alın ve soğutun. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin. Şerbeti çektikten sonra dilimleyerek, dondurma ile birlikte servis yapın.
Ramazan tatlısız olmaz
SÜTLÜ KADAYIF(15 Adet)
Malzemeler:
500 gram kadayıf
1 litre süt
5 su bardağı tozşeker
125 gram tereyağı
Üzeri için:
İri kıyılmış ceviz
Hazırlanışı:
Sütü tencereye koyun ve kaynatın. İçine tozşeker ilave edip, karıştırarak erimesini sağlayın. Şeker eridikten sonra kısık ateşte 5-10 dakika daha kaynatıp, ocaktan alın. Tereyağını eritip, süte katın ve ılınmaya bırakın. Kadayıftan elinizle parçalar koparın. Düz bir zemine yayıp, rulo şeklinde sarın. Elinizle hafif sıkarak şekil verin ve fırın tepsisine yerleştirin. Kadayıf bitene kadar aynı işleme devam edin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kadayıf pembeleşene kadar pişirin ve soğutun. Soğuk kadayıfların üzerine ılınmış sütlü şerbetten 2'şer kepçe gezdirin. Kalan sütlü şerbeti kadayıfın kenarlarından yavaşça boşaltın. Şerbeti çekene kadar bekleyin ve üzerine bol ceviz serperek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler