Tatlı toz bulutu
PARMAK UN KURABİYESİ(50-60 Adet)
Mazemeler:
250 gram oda sıcaklığında tereyağı
3 çorba kaşığı tepeleme
pudraşekeri
Yarım kahve fincanı su
Bir tutam tuz
2 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
1 adet yumurtanın akı
Üzeri için:
Badem
Pudraşekeri
Hazırlanışı:
Tereyağını yoğurma kabına alın. Pudraşekerini su ile karıştırdıktan sonra üzerine ilave edin. Tuz, kabartma tozu ve yumuşak bir hamur elde edene kadar un ekleyip, yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve parmak şekli verin. Bademlerin hamura yapışacak yüzüne yumurta akı sürüp, bu şekilde hamurun üzerine yerleştirin. Fırın tepsisine aralıklarla dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra üzerine pudraşekeri serpin.
Tatlı toz bulutu
KARA ERİKLİ TARTÖLET(40 Adet)
Mazemeler:
40 adet kuru kara erik (çekirdekleri çıkartılmış)
Hamuru için:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 kahve fincanı krema
1 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
1 kahve fincanı pudraşekeri
Aldığı kadar un
Hamurların üzerine sürmek için:
1 adet yumurtanın akı
Üzerine:
Kaju fıstığı
Pudraşekeri
Hazırlanışı:
Hamur için tereyağı, krema, yumurta, kabartma tozunu ve pudraşekerini yoğurma kabına alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve küçük tartölet kalıplarına kenarlarını da kaplayacak şekilde hamuru yayın. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın ve üzerlerine yumurta akı sürün. Kuru eriklerin çekirdek yatağına kaju yerleştirin ve hamurların ortasına koyun. Kara eriklerin üzerine tekrar yumurta akı sürüp, 2 adet kaju fıstığı koyun. Hazırladığınız tartöletleri fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hamurun üzeri kızarana kadar pişirin. Ilınınca üzerine pudraşekeri serpin ve servis yapın.
Tatlı toz bulutu
KAYISILI POĞAÇA(30 Adet)
Mazemeler:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı süt
2 adet yumurta
1 paket (10 gramlık) instant maya
Yarım kahve fincanı pudraşekeri
1 tatlı kaşığı mahlep
4 su bardağı un
İç malzeme için:
500 gram kayısı
1 çorba kaşığı silme tereyağı
Yarım su bardağı pudraşekeri
1 su bardağı dövülmüş fındık veya ceviz
Üzerine:
Pudraşekeri
Hazırlanışı:
Öncelikle hamur için derin bir kaba tereyağı, süt, yumurta, maya, pudraşekeri, mahlep ve unu alın. Ele yapışmayacak yumuşak bir hamur elde edene kadar tüm malzemeyi yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve ılık bir yerde hamur iki misli kabarana kadar bekletin. İç harcı için kayısıyı jülyen şeklinde doğrayın ve tereyağı ile birlikte tavaya alın. Pudraşekerini de ilave edin ve harlı ateşte kayısının rengi dönene kadar iyice çevirin. En son fındık veya cevizi katıp, şöyle bir çevirin ve ocaktan alıp soğuması için kenara koyun. Elinizi una bulayarak mayalanan hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde çay tabağı büyüklüğünde açın. Bir kenarına soğuyan iç harçtan 1 tatlı kaşığı koyun ve yarım ay şekli vererek kapatın. Diğer hamurları da aynı biçimde hazırlayın. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından alın ve ılınınca üzerine pudraşekeri serpin.
Tatlı toz bulutu
ŞEFTALİ KREMALI PASTA(6-8 Kişilik)
Mazemeler:
Pandispanya için: 3 adet yumurta
1 su bardağı pudraşekeri
100 gram tereyağı
1 kahve fincanı fındık unu (fındığı robottan geçirip, un haline getirin)
1 kahve fincanı badem unu(bademi robottan geçirip, un haline getirin)
1 paket (10 gramlık) instant maya
Bir tutam tuz
Bir buçuk su bardağı un
Krema için:
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı pudraşekeri
1 paket vanilya
2 adet yumurta sarısı
3 tatlı kaşığı un
1 kahve fincanı badem unu
1 kahve fincanı fındık unu
3 adet şeftali
1 çorba kaşığı silme tereyağı
Süslemek için:
Şeftali ve file badem
Hazırlanışı:
Pandispanya için yumurta ve pudraşekerini derin bir kapta beyazlaşana kadar çırpın. Eritilmiş ve ılınmış tereyağı, fındık unu, badem unu, maya, tuz ve un ilave edip, tüm malzemeyi karıştırın. Bu şekilde 20 dakika dinlendirin ve yağlanıp, unlanmış 26 cm çapındaki kelepçeli kek kalıbına boşaltın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrol ederek (pandispanyaya bir kürdan batırın, kürdan temiz çıkıyorsa, pişmiş demektir) pişirin. Kek soğuduktan sonra enlemesine ortadan ikiye kesin. Kreması için bir tencerede süt, pudraşekeri, vanilya, yumurta sarısı ve unu iyice çırpın. Tencereyi ocağa oturtun ve sürekli karıştırarak boza kıvamına gelene kadar pişirin. Daha sonra ocağın altını kapatın ve badem unu, fındık unu ve tereyağını katın. Çırpma teli ile karıştırarak soğutun ve kremayı ikiye ayırın. Bir bölümünün içine kabukları soyulmuş ve rendelenmiş şeftaliyi katıp, karıştırın. Bu karışımı kestiğiniz pandispanyanın birinci katına sürün ve üzerine diğer pandispanyayı kapatın. Sade krema ile pandispanyanınüzerini kaplayın. Üzerini dilimlenmiş şeftali ve file badem ile süsleyip, servis yapın.
Tatlı toz bulutu
NEKTARİNLİ ÜÇGEN TATLILAR(15 Adet)
Mazemeler:
Yarım kg nektarin
15 adet milföy hamuru
Bir buçuk çay bardağı pudraşekeri
1 çorba kaşığı (silme) tereyağı
1 paket vanilya
Bir buçuk su bardağı dövülmüş fındık
Hazırlanışı:
İri parçalar halinde doğranmış nektarini kabuğu ile birlikte robottan geçirin. Bir tencereye alıp, içine pudraşekeri, tereyağı ve vanilya katın. Koyu bir kıvam alana kadar pişirin ve soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra dövülmüş fındığı katın ve karıştırın. Milföy hamurlarını oda sıcaklığında 5 dakika bekletip yumuşatın. Bir adet hamuru verev olacak şekilde kesip, iki adet üçgen hamur elde edin. Bir parçasının üzerine nektarinli harçtan koyun. Diğer parçayı ince şeritler halinde kesip, burgu şekli verin ve harç koyduğunuz hamurun üzerine aralıklarla yerleştirin. Diğer milföy hamurlarını da aynı şekilde hazırlayın ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcakken üzerine pudraşekeri serpin ve soğuk olarak servis yapın.
Tatlı toz bulutu
HAMURA SARILI ELMALAR(8 Adet)
Mazemeler:
8 adet yeşil elma
2 çorba kaşığı tarçın
İç malzeme için:
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 kahve fincanı pudraşekeri
1 çorba kaşığı silme tereyağı
1 adet yumurtanın akı
Yarım kahve fincanı kuşüzümü
Hamur için:
125 gram oda sıcaklığında tereyağı
1 çay bardağı krema
1 kahve fincanı pudraşekeri
Yarım paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
Aldığı kadar un
Üzerine:
Pudraşekeri
Hazırlanışı:
Elmaların kabuklarını soyun ve çekirdek yataklarını elmanın şeklini bozmadan elma oyacağı ile çıkarın. Elmaları hafif tarçına bulayın. İç malzeme için ceviz, pudraşekeri, eritilip, soğutulmuş tereyağı, yumurta akı ve kuşüzümünü bir kapta karıştırın. Elmaların çekirdek kısmına bu karışımı paylaştırın. Hamur için tereyağı, krema, pudraşekeri, kabartma tozu ve tuzu yoğurma kabına alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru yarım cm kalınlığında merdane ile açın ve bir parmak uzunluğunda şeritler halinde kesin. Arzu ettiğiniz şekilde elmaların üzerini bu şeritlerle kaplayın ve fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra üzerlerine pudraşekeri serperek, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler