Sofra
Böreğin her halini severim diyorsanız bu tarifimiz tam size göre. Görüntüsüyle iştah kabartan peynirli çiçek börek tarifi.

MÜJGAN YURTSEVEN

8-10 Porsiyon
45 Dakika
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    HAMUR İÇİN

    300 ml ılık süt

    1 yemek kaşığı bal

    1 paket instant maya

    650 gram elenmiş un

    2 adet çırpılmış yumurta

    60 gram eritilmiş tereyağı

    1 tatlı kaşığı silme tuz

    KALIBI YAĞLAMAK İÇİN

    1 yemek kaşığı zeytinyağı

    HAMURLARI KAPLAMAK İÇİN

    75 gram eritilmiş tereyağı

    İkişer yemek kaşığı doğranmış maydanoz ve dereotu

    50 gram küçük doğranmış turuncu cheddar peyniri

    Birer yemek kaşığı haşhaş tohumu, susam ve çörek otu

    Yarım küçük doğranmış kapya biber

Hamur için ılık süt, bal ve mayayı karıştırma kabına alıp karıştırın. Üzerini streç film ile kaplayın ve mayalanması için dinlendirin. Baloncuklar oluşmaya başlayınca kalan malzemeyi ekleyip orta sertlikte bir hamur elde edene kadar iyice yoğurun.

Kabın her tarafına 1 yemek kaşığı zeytinyağı sürün. Üzerini streç film ile kaplayın. Hamur iki misli hacme ulaşana kadar mayalanması için oda ısısında dinlendirin. Hamurları kaplamak için gerekli olan malzemeleri küçük kaselere alın. Mayalanan hamurdan ceviz boyutunda yaklaşık 50 adet küçük toplar hazırlayın.

Ortası delik orta boy fırın kabına eritilmiş tereyağından sürün. Hazırladığınız minik hamur toplarını önce eritilmiş tereyağına sonra sırayla kaplama malzemelerine bulayarak fırın kabına gelişigüzel yerleştirin. Kalıbın üzerini önce pişirme kağıdı sonra alüminyum folyo ile kaplayın. 40 dakika mayalanmaya bırakın.

Sürenin sonunda önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Üzerinden pişirme kağıdı sonra alüminyum folyoyu kaldırın. Yeniden fırına verip 180 derece fırında 25 dakika daha pişirin. Fırından alıp 10 dakika dinlendirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.