Çocukların okula uyum süreci bireysel farklılıklar gösterir. Bazı çocuklar her açıdan kolay adapte olur ve zorlanmadan okula devam ederler. Bazı çocuklar başlangıçta sorun yaşayabilir ve zamanla alışırlar, bazıları ise çok istekli başlayıp daha sonra sorun yaşayabilir. Çocukların okula başlaması hem aileler hem de çocuk için önemli bir olaydır. Ancak bu konunun üzerinde çocuğunuzu kaygılandıracak kadar çok durmak, gündelik yaşantınıza zarar verip çocuğunuzun uyum sürecini zorlaştırabilir. Araştırmalara göre okula yeni başlayan her beş çocuktan dördünün, okulun ilk günü sınıfta kaygı yaşadığına işaret etmektedir. Her çocuk okula uyum sürecinde etkilenebilir. Ancak etkilenme dereceleri ve bunu yansıtma biçimi bireysel farklılıklara göre değişir. Elbetteki bu oldukça doğaldır her çocuğun okulu kabulü ve uyumu farklı olacaktır.

Çocuklarda görülen en temel kaygılarından biri; anneden ayrılmaktır.

Ayrılık kaygısı ortalama çocuk 8 aylıkken başlar. 0-3 yaş arasında bir çocuğun anneden ayrılırken stres yaşaması gelişiminin bir parçasıdır ve normal kabul edilir. Bununla beraber çocuk sosyal ortamlara girdikçe ve insanlarla iletişim kurmayı öğrendikçe ayrılık kaygısının azalarak bitmesi beklenmektedir.

Okula yeni başlayan çocuklarda görülen okul korkusu anneden ayrı kalma korkusuyla ilgilidir. Çocuklarınıza okula başlamanın başlangıçta zor gelebileceğini ama zaman içinde okula alışacağını, okulda öğretmenleri ve arkadaşları ile birlikte vakit geçirmekten mutluluk duyacaklarını normal bir duygu tonuyla açıklayın.

Ayrılık Kaygısını Azaltmak İçin Öneriler;

• Çocuğunuza mutlaka yanından ayrılmadan önce nereye gideceğinizi ve ne zaman döneceğinizi söyleyin. O uyurken ya da oyun oynarken onun haberi olmadan evden çıkmayın.

• Saat kavramını bilmeyen bir çocuk için 1 saat sonra döneceğim oldukça belirsiz ve soyuttur. Çocuğunuza ne zaman döneceğinizi zaman olarak mutlaka somut bir şekilde ifade edin.

• Bebeklik döneminden itibaren belli aralıklarla vakit geçireceği bir akraba ya da yakının olması sizden uzakta kaldığında kendini güvende hissetmesine yardımcı olacaktır ve okul öncesi dönemde kreşe alışması için kolaylık sağlayacaktır.

• Çocuğunuz ile kaliteli zaman geçirin, oyunlarına katılarak birlikte eğlenceli anlar geçirmesine yardımcı olun. Böylece çocuğunuzun sizinle olan ilişkisi ve güveni kuvvetlenecek, ayrılık kaygısını kontrol etmesi daha kolay hale gelecektir.

• Göz teması kurmaktan kaçınmayın. Çocuklarla konuşurken onların göz seviyesine inmek, sağlıklı iletişim kurmanın en temel yollarındandır. Böylece çocuk kendini önemli ve güvende hissederek birey olduğunun farkına varır.

• Çocuğunuza; kocaman oldun ağlama, çok ayıp demek yerine, kaygısını anladığınızı belirtin, geri döneceğinizi ve onu çok sevdiğinizi söyleyin.

• Ayrılık kaygısıyla baş edemediğinizi hissettiğiniz durumlarda geciktirmeden mutlaka bir uzmana başvurun.