Mayalandırma
Mayanın, su ile yoğrulan una karıştırılarak elverişli ortamda dinlendirilmesi sonucunda kabarması işlemine mayalandırma denir. İçerik yapısına ve kullanım şekline göre farklılık gösteren başlıca 3 maya çeşidi vardır.
Maya çeşitleri Yaş Maya:
Yapısında yüzde 70 su içeriği bulunduğu için yaş maya olarak adlandırılan bu maya çeşidi, 4 derece soğukta saklanır. Dayanma süresi ise 3-4 haftadır.
Kullanım şekli:
Maya, tuz, tozşeker ılık suda eriyene dek karıştırılır. 15 dakika dinlendirilip una eklenir.
Aktif Kuru Maya:
Yapısında yüzde 12-15 su içeriği bulunan aktif kuru maya, ılık ya da sıcak suda eritmek için idealdir.
Kullanım şekli:
Maya, tuz, tozşeker ılık ya da sıcak su ile karıştırılır. 15 dakika dinlendirilip una eklenir.
İnstant Maya:
Granül yapıya sahip İnstant maya, hemen çözülebilir oluşuyla kullanımda oldukça pratiktir.
Kullanım şekli:
Maya, una eklenerek kullanılır.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri