Çelik Tencereler Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Çelik tencere satın alırken dikkat etmemiz gereken bir nokta da tabanıdır. Taban ne kadar kalın olursa yemek o kadar eşit pişer. Kalın tabanlar ısıyı eşit bir şekilde tabana yaydığından pişirdiğiniz yemeğin her yeri doğru ve tam şekilde pişerken lezzetinden de ödün vermeyecektir.
Çizilmelere karşı dayanıklıdır. Bu yönünden dolayı çok tercih edilmektedir ve uzun ömür garantisi sağlar. Ayrıca kolay ısınırlar ve yemek yapma sürenizi en aza indirirler. Yemeklerinizi karıştırırken tahta kaşık kullanmanız önerilir. Çabuk ısınma özelliğinden ötürü tahta kaşık kullanmanız hem elinizin yanmasını önleme hem de tencereyi darbelere karşı koruması açısından daha iyi bir seçimdir. Et sote, çorba ve sebze yemeği pişirmek için ideal bir tenceredir. Genellikle 8 parçadan oluşan çelik tencere setleri; 4 tencere, 4 de kapak olarak satılır. Bunlar 1 büyük, 1 orta, 1 küçük tencere ve 1 tane de pilav tenceresi olarak bulunur. Fakat setler bunlarla sınırlı değildir. 5'li, 6'lı,7'li, 8'li, 9'lu,10'lu 12'li, 16'lı, 18'li olarak da piyasada bulunur ama en yaygın ve kullanışlı olanı 8 parçalı settir.
Çelik tencerelerin gün geçtikçe parlaması azalabilir. Bu ihtimale karşı parlaması için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri karbonatlı sudur. Bir kaseye göz kararı tuz, sirke, karbonat ve toz deterjan ekleyin. Bir bez yardımıyla yaptığınız suyla tencerenizi silin. Eski görüntüsüne göre daha iyi durumda olacak ve parlayacaktır.
Ayrıca bazı çelik tencereler elektrikli ocaklar için uygun olmayıp tabanı ısıyı iletmeyebilir. Satın alırken bunu göz önünde bulundurup ona göre dikkatli seçimler yapıp indüksiyonlu ocağa uygun olup olmadığını bir satış danışmanına sormakta fayda var.
Büyük boy tencere: Genelde çok kişiye yemek yapmak için kullanılırlar. Çorba, sulu yemekler, et ve tavuk yemekleri için gayet idealdir. 4-4.5'L'lik tencereler, 3 ve 5 kişilik bir ailenin büyük porsiyonlu yemekleri pişirmesi için ideal olacaktır.
Orta boy tencere: Genellikle 2.5 L olurlar. Türlü veya makarna gibi yemekleri ya da komposto gibi içecekleri yapmak için orta boy tencereler kullanıma uygundur. Aynı zamanda haşlama ve kızartma gibi pişirme tekniklerini de bu tencereyle kullanabilirsiniz.
Küçük boy tencere: 1.5 L alır. Tek kişilik yemekler ve çorbalar için uygundur. Sos yapma veya yemek ısıtma gibi durumlarda küçük boy tencereler gayet yeterli olacaktır.
Pilav tenceresi: Pilav yapmak için kullandığımız tencerelerdir. Diğer tencerelere göre daha yayık ve kısadır. 2.2 L'lik hacmiyle 2-3 kişinin pilav ihtiyacını 3 günlük porsiyon çıkaracak şekilde karşılar.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri