Doğu Anadolu'dan lezzetler
Sarımsaklı Bulgur Pilavı Eşliğinde Davet Eti Tarifi (6 kişilik)
1 kg doğranmış koyun eti (but kısmından)
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı yoğurt
Bulgur pilavı için:
2 su bardağı pilavlık bulgur
250 gram taze fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
2 adet kırmızı biber
3 adet küp doğranmış domates
3 su bardağı su
3 diş sarmısak
Nane, tuz
TEREYAĞINI kızdırıp eti ilave ederek pembeleşene kadar soteleyin. Üzerine sıcak suyu ekleyip kısık ateşte 1 saat pişirin. Etleri bir cam kabın içine alın. Bir kasede az su, domates salçası ve yoğurdu karıştırıp etlerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında etlerin üzeri kızarana kadar pişirin. Bulgur pilavı için, taze fasulyeyi verev şeklinde doğrayın ve suda 15 dakika haşlayıp süzün. Nohutları da haşlayıp kabuklarını soyun. Bir tencereye aldığınız 1 çorba kaşığı tereyağında piyazlık doğranmış soğanı hafifçe kavurun. Küp doğranmış kırmızı biberi ekleyip 1-2 defa çevirdikten sonra, yıkanmış ve süzülmüş bulguru ilave edin. Domatesi ekleyip hepsini beraber birkaç dakika kavurun. Nohut, taze fasulye ve suyu katın. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin ve demlenmeye bırakın. Diğer tarafta 1 çorba kaşığı tereyağında küçük doğranmış sarmısağı hafif pembeleştirip içine nane ilave edin ve yarısını pilava katıp karıştırın. Bulgur pilavını servis tabağına alıp üzerine etleri yerleştirin. Kalan sarmısaklı yağı etlerin üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Abdigör Köftesi Tarifi
1 kg dana bonfile siyah et
Yeteri kadar su
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un (tepeleme)
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz
1 adet etsuyu tableti
BONFİLE eti tahta tokmakla 15 dakika sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövün. Ete, tuz ekleyip, 15 dakika daha dövün. Bu işlemin ardından bir buçuk su bardağı suyu ete karıştırarak yedirin. Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta ve unu ekleyerek yoğurun. Diğer taraftan geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su koyun. tuzu ekleyin. Hazırladığınız etli harçtan yumurta büyüklüğünde etler alıp, su yardımıyla şekil verin ve suya atın (kaynamaya yakın 1 adet etsuyu tableti ekleyin). Tencerenin kapağını yarım kapatıp, 20-25 dakika harlı ateşte pişirin. Köfteler piştikten sonra oluşan et suyunu süzün. Haşlanmış köfteleri tereyağında kavurun. Pilav, domates sosu ve sebze garnitürleriyle servis yapın.
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Klorik Tarifi
250 gram kıyma
1 çorba kaşığı reyhan
Tuz, karabiber, kimyon
1 çay bardağı köftelik bulgur
2 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı margarin
2 su bardağı su
Yarım su bardağı haşlanmış
yeşil mercimek
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Yarım limonun suyu
Üzerine: Pulbiber
BİR KABA kıyma, reyhan, tuz, karabiber, kimyon ve köftelik bulguru alıp, elle iyice yoğurun. Her biri fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Bir kenarda bekletin. Soğanı piyazlık doğrayıp, tencereye alın. Salça ve margarini ilave ederek, 2-3 dakika soteleyin. Daha sonra suyunu ekleyip, kaynatın. Kaynayınca mercimek, nohut, limon suyunu ve hazırlanan köfteleri de ekleyerek 20 dakika kaynatıp, ocaktan alın. Pulbiber ekleyip, servis yapın.
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Yoğurtlu Bitlis Lokması Tarifi (8 kişilik)
3 adet yumurta
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı susam
1 paket vanilya
6-7 çorba kaşığı un
Kızartmak için: Sıvıyağ
Şerbet için:
İki buçuk su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
ÖN hazırlık olarak şerbeti hazırlayın. Bunun için de şeker ve suyu kaynatın. Soğumaya bırakın. Bir kaba yumurta, zeytinyağı, yoğurt, karbonat, susam, vanilya ve unu koyun. Bütün malzemeleri boza kıvamına gelene dek çırpın. Yağı ocağa koyup, kızdırın. Kızan yağın içine hazırlanan hamurdan tatlı kaşığı ile alıp yavaş yavaş dökün. Kızarana dek sık sık karıştırın. Kızaran hamurları bir servis tabağına alın. Bir kenarda ılınmaya bırakın. Hazırlanan şerbeti bir kaseye koyun. Kızaran ılık hamurları şerbete batırıp, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler