Geleneksel Antep yemekleri
Doğunun en zengin lezzet kültürlerinden birine sahip olan Antep mutfağından iştah kabartan tarifler...
MAŞ FASULYESİ ÇORBASI(5 Kişilik)
1 su bardağı maş fasulyesi, 2 çorba kaşığı pirinç, 6 su bardağı su, 2 adet büyük boy soğan, 3 adet kırmızı biber, 1 çorba kaşığı tarhun otu, 2 çorba kaşığı tereyağı, tuz, 1 çorba kaşığı toz kırmızıbiber
Ayıklanmış ve yıkanmış maş fasulyesi ile pirinci suyla birlikte tencereye alıp yumuşayana kadar pişirin. Piyazlık doğranmış soğanı ve elle parçalara ayrılmış dolmalık kırmızı biberi ilave edin. Tarhun otunun yarısını koyup karıştırın. 10 dakika daha pişirin ve ocağın altını kapatın. Ayrı bir tavada eritilmiş tereyağına toz kırmızıbiber, kalan tarhun otu ve tuzu koyup 1-2 dakika kavurun. Pişen çorbanın üzerine gezdirerek servis yapın.
Geleneksel Antep yemekleri
YOĞURTLU BAKLA(5 Kişilik)
350 gram kuşbaşı et, yarım su bardağı zeytinyağı, 1 adet ince kıyılmış soğan, tuz, karabiber, yarım su bardağı nohut, 4 su bardağı su, 750 gram taze sarmısak, 750 gram taze bakla, terbiye için: 1 adet yumurta, 4 su bardağı süzme yoğurt, üzerine: 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 çorba kaşığı aspir otu
Eti ve zeytinyağını bir tencereye alıp, et suyunu salıp çekene kadar pişirin. Soğanı ilave edip kavurun. Tuz ve karabiberi ekleyin. Bir gece öncesinden suda bekletilmiş nohudu ve suyu koyun. Kaynadıktan sonra kısık ateşte nohut yumuşayıncaya kadar pişirin. Taze sarmısağın kıyılmış beyaz kısımlarını ve ayıklanmış, ortadan ikiye kesilmiş baklayı ilave edip 15 dakika daha pişirin. Diğer tarafta terbiye için, yumurta ve yoğurdu çırpın. Kısık ateşte yoğurdun kesilmemesi için sürekli karıştırıp, içine çorbanın suyundan 1-2 kepçe ilave ederek kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra yoğurdu azar azar çorbaya ilave ederken, bir yandan da karıştırın. Ayrı bir tavada tereyağını eritip, aspiri serpin. Yoğurtlu baklanın üzerine gezdirip, sıcak olarak servis yapın.
Geleneksel Antep yemekleri
PEYNİRLİ İRMİK HELVASI(5 Kişilik)
Bir buçuk su bardağı irmik, 150 gram tuzsuz peynir, 100 gram tereyağı, 2 su bardağı tozşeker, İki buçuk su bardağı su, üzerine: toz antepfıstığı
Öncelikle peynirin sarı suyunun çıkması için suda 1 saat bekletip, suyunu süzün. Diğer tarafta tereyağını eritip irmiği ilave edin ve rengi pembeleşene kadar kavurun. Ayrı bir kapta tozşekerle suyu kaynatın ve yavaşça irmiğin üzerine ilave ederek, bir taraftan da karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra kıyılmış peyniri ilave ederek demlenmeye bırakın. 20 dakika sonra servis tabağına alıp üzerine toz antepfıstığı serpin ve sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Ünlü Şeflerden Sevgililer Günü'ne Özel Menüler
- Somon ve Mevsim Sebzelerinin Dansı
- 2025'in Rengi Mocha Mousse Tonlarında Tatlar