Gözleme tarifleri
GÖZLEME(4 Kişilik)
4 tane yufka
1 su bardağı beyaz peynir
1 tutam maydanoz
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
Acı pul biber
- Yufkaları tezgâhınızın üzerine açın.
- Beyaz peynir, pul biber ve maydanozları karıştırın.
- Süt ve sıvı yağla sos yapın.
- Her bir yufkanın içerisine önce sosu sürüp sonra peynirli harcı ekleyerek katlayın.
- Grilliant ile 3. seviyede her iki tarafı kızarıncaya kadar pişirin.
Gözleme tarifleri
SEMİZOTLU GÖZLEME(6 Kişilik)
6 su bardağı un
İki buçuk su bardağı su
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı salça
1 demet semizotu
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber
Unu geniş bir kaba alıp, ortasını havuz gibi açın. İçine suyu ve tuzu ekleyin. Özlü bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerine nemli bez örterek yarım saat dinlendirin. Ayıklanıp yıkanmış semizotunu doğrayın. Bu arada küp doğranmış soğanı sıvıyağda pembeleştirin. Salçayı ekleyip, birkaç kez çevirin ve ayıklanıp, yıkanmış semizotunu katın. Semizotu diriliğini kaybedene dek karıştırarak kavurun. Tuz ve karabiberini ekleyin. Semizotlu harcı ateşten alıp, soğutun. Bu arada dinlenmiş hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp, bezeler yapın. Bezeleri unlanmış bir zeminde, yarım cm kalınlığında açın. Yufkanın bir kenarına semizotlu harçtan koyun. Yufkanın diğer kenarını semizotlu harç üzerine kapatıp, kenarlarını parmak uçlarınızla bastırarak yapıştırın. Gözlemeleri saç üzerinde veya yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı pişirin. Sıcakken tereyağı ile yağlayıp, servis yapın.
Gözleme tarifleri
BULGURLU VE HAŞHAŞLI GÖZLEME(8 Adet)
5 çorba kaşığı köftelik bulgur
1 çay bardağı dövülmüş haşhaş
1 çay bardağı ince dövülmüş ceviz
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet yufka
BULGURU yıkayıp, bir kaba alın. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip, ağzını bir kapakla kapatın ve şişmesi için 10 dakika bekletin. İçine haşhaş, ceviz ve zeytinyağını katıp karıştırın. Bir adet yufkayı düz bir zemine serin ve dörde bölün. Her parçanın üzerine haşhaşlı karışımdan 1-2 çorba kaşığı yayın. Yufkayı bohça şeklinde kapatın.Diğer yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. Gözlemeleri yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Gözleme tarifleri
PATATESLİ GÖZLEME(8 Kişilik)
Beş buçuk su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
Bir buçuk su bardağı ılık su
6 adet patates
2 adet soğan
1 demet maydanoz
Yarım su bardağı sıvıyağ
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, pulbiber
Unun bir su bardağını ayırıp, kalanını yoğurma kabına aktarın. Ilık suda mayayı, tozşekerle eritin. Maya kabarınca, unun ortasına dökün ve tuzunu ayarlayın. Ele yapışmayacak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerini örtüp, iki misli kabarana dek bekletin. Daha sonra hamuru 10 eşit bezeye bölün. Her bezeyi, ayırdığınız 1 su bardağı un ile birlikte 1 mm kalınlığında ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. Haşlanmış patatesleri soyup rendeleyin. Soğanları küçük doğrayıp, sıvıyağda pembeleştirin. Patates, kıyılmış maydanoz, tuz ve pulbiberi ekleyin. 1 dakika sonra ateşten alın. Açtığınız yufkaların yarısına patatesli harçtan koyun. Hamurun diğer yarısını da üzerine örtün. Kenarlarına parmak ucunuzla bastırın. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya tereyağı sürün. Gözlemelerin bir yüzünü pişirin. Diğer yüzünü de çevirip pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Gözleme tarifleri
DİLLİ GÖZLEME(6 Kişilik)
6 adet yufka
İçi için: 1 adet dana dili
Yeteri kadar su
1 çay bardağı sirke
1 demet taze soğan
Yarım demet maydanoz
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Tuz, tane karabiber
Üzerine: Tereyağı veya sıvıyağ
ÖNCELİKLE dili geniş bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su ve 1 çay bardağı sirke ilave edin. Bir gece buzdolabında bekletin. Daha sonra suyunu süzüp, iyice yıkayın. Düdüklü tencereye alın ve üzerini biraz geçecek kadar su, tuz ve tane karabiber ekleyin. Kısık ateşte iki buçuk saat pişirin. Suyunu süzün ve dili buzdolabında soğumaya bırakın. Soğuyan dili elinizle didikleyin. İçine ince kıyılmış taze soğan, maydanoz, ceviz ve tuz ilave edip, karıştırın. Yufkalardan birini düz bir zemine serin ve ortasına hazırladığınız dilli harçtan koyun. Yufkanın dört kenarını üst üste gelecek şekilde kapatın ve dikdörtgen bir yufka elde edin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Yapışmaz yüzeyli bir tavada veya sac üzerinde önlü arkalı pişirin. Üzerine tereyağı sürün. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.
Gözleme tarifleri
PEYNİRLİ GÖZLEME(18 Adet)
500 gram un
250 gram lor peyniri
3 dal taze soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar su
Bir demet maydanoz
Pulbiber, tuz
Unu derin bir kaba alarak ortasını açın. Tuz ekleyip, yavaş yavaş su ilavesi ile yumuşak bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örterek dinlendirin. Diğer taraftan ince kıyılmış taze soğanı çok az yağ ile soteleyin. Ocağı kapatıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz, pulbiber ve lor peynirini ekleyin. Dinlenen hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, incecik açın. Bir tarafına hazırladığınız içten koyun. Diğer yarısını üzerine kapatın. Yağsız, yapışmaz yüzeyli tavada iki tarafını da kızartın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler