Kayseri mutfağından meşhur yemekler
Mantısından katmerine meşhur olan, Kayseri mutfağından lezzetli ve pratik 8 tarif.
Piruhi Mantısı Tarifi (6 kişilik)
Dört buçuk su bardağı un
2 adet yumurta
300 gram tulum peyniri
Tuz, su
Kızartmak için: Sıvıyağ
Üzeri için:
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet büyük boy soğan
1’er çorba kaşığı domates ve
biber salçası
3 su bardağı et suyu veya su
Süslemek için: Maydanoz
UNU derin bir kaba alın, ortasını havuz şeklinde açıp 1 adet yumurta ile diğer yumurtanın sarısını, tuz ve su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamuru 4 parçaya ayırıp her birini açın. Hamurları enlemesine ve boylamasına şeritler halinde keserek küçük kareler elde edin. Ortalarına 1'er çay kaşığı tulum peyniri koyup kenarlarına yumurta akı sürüp üçgen olacak şekilde kapatın. Sıvıyağda hafif pembeleşene kadar kızartıp servis tabağına alın. Diğer tarafta tereyağında yemeklik doğranmış soğanları hafif kavurun. Domates ve biber salçası, et suyu veya su koyup 5 dakika pişirerek sos hazırlayın. Mantıların üzerine bu sosu gezdirip ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Piruhi mantısının üzerine sarmısaklıyoğurt döküp yiyebilirsiniz.
Mantısından katmerine meşhur olan, Kayseri mutfağından lezzetli ve pratik 8 tarif.
Piruhi Mantısı Tarifi (6 kişilik)
Dört buçuk su bardağı un
2 adet yumurta
300 gram tulum peyniri
Tuz, su
Kızartmak için: Sıvıyağ
Üzeri için:
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet büyük boy soğan
1’er çorba kaşığı domates ve
biber salçası
3 su bardağı et suyu veya su
Süslemek için: Maydanoz
UNU derin bir kaba alın, ortasını havuz şeklinde açıp 1 adet yumurta ile diğer yumurtanın sarısını, tuz ve su ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamuru 4 parçaya ayırıp her birini açın. Hamurları enlemesine ve boylamasına şeritler halinde keserek küçük kareler elde edin. Ortalarına 1'er çay kaşığı tulum peyniri koyup kenarlarına yumurta akı sürüp üçgen olacak şekilde kapatın. Sıvıyağda hafif pembeleşene kadar kızartıp servis tabağına alın. Diğer tarafta tereyağında yemeklik doğranmış soğanları hafif kavurun. Domates ve biber salçası, et suyu veya su koyup 5 dakika pişirerek sos hazırlayın. Mantıların üzerine bu sosu gezdirip ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servis yapın.
Aşçının notu: Piruhi mantısının üzerine sarmısaklıyoğurt döküp yiyebilirsiniz.
Kayseri mutfağından meşhur yemekler
Kayseri Köprü Mantısı Tarifi (8 kişilik)
Dört buçuk su bardağı un
2 adet yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz
1 su bardağı su,
100 gram margarin
2 adet yumurta sarısı
2 su bardağı tavuk suyu
1 çay bardağı et suyu
İç harcı için:
150 gram dana kıyma
150 gram kuzu kıyma,
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz,
tuz
Sos için:
3 çorba kaşığı mısır yağı
1 adet soğan,
2 diş sarmısak
2 adet domates,
3 adet taze mantar
1 adet dolmalık biber
Üzerine:
Sarmısaklı yoğurt
Mantının hamuru için un, 2 adet yumurta, zeytinyağı, su ve tuzu karıştırın. Yoğurarak kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edin. Hamuru 6 eşit parçaya ayırın. Üzerine nemli bir bez örterek 20-25 dakika dinlendirin. Daha sonra oklava veya merdane ile ince yufkalar açın. Üzerine çırpılmış yumurta sarılarını bir fırça yardımıyla sürün. Yufkaları kare kare kesin. İç harcı için yumurta, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve kıymaları yoğurarak karıştırın. İç harcı karelerin içine paylaştırın. Dört tarafından toplayarak iç malzemesi gözükecek şekilde karşılıklı iki kenarı yapıştırın. Mantıları margarin ile yağlanmış sac tavaya dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 5-10 dakika pembeleşene kadar pişirin. Fırından alıp üzerine tavuk suyu gezdirip ocakta pişirin. Sos için ince kıyılmış soğan, sarmısak, domates, mantar ve biberi mısır yağında kavrurun. Üzerine et suyu gezdirip hafifçe suyunu çekene kadar pişirin. Mantıları servis tabağına alın. Üzerine önce sos, daha sonra sarmısaklı yoğurt gezdirip servis yapın.
Kayseri mutfağından meşhur yemekler
Cevizli Sucuk Kavurması Tarifi (5 kişilik)
1 kg cevizli sucuk
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı tozşeker
Yarım su bardağı su
Üzeri için:
Ceviz
Cevizli sucuğu yuvarlak halkalar şeklinde doğrayın. Tereyağında hafif pembeleşene kadar kavurun. Tozşeker ve yarım su bardağı su ilave edip cevizli sucuklar suyu çekene kadar kavurmaya devam edin. Servis tabağına alıp üzerine iri çekilmiş ceviz serpin.
Kayseri mutfağından meşhur yemekler
Şaştım Aşı Tarifi (5 kişilik)
500 gram taze asma yaprağı
500 gram kuşbaşı et
Yarım su bardağı zeytinyağı
3 adet soğan
Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
Tuz, karabiber, pulbiber
2 çorba kaşığı sıvıyağ
TAZE asma yaprağının saplarını koparıp, incecik kıyın. Kuşbaşı eti zeytinyağında 2 adet ince kıyılmış soğanla birlikte soteleyin. Daha sonra içine taze asma yaprağını ilave edin. Üzerini kaplayacak kadar sıcak su ekleyip, kısık ateşte 1 saat pişirin. Haşlanmış yeşil mercimeği ve pilavlık bulguru ilave edin. Suyu eksikse sıcak su ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiberi kattıktan sonra kısık ateşte 20 dakika pişirin. (Bu arada yemek hafif sulu bir kıvamda olsun). Diğer tarafta 1 adet ince kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun ve yemeğin içine katın. Tencereyi ocaktan alıp ağzı kapalı olarak 15 dakika dinlendirin. Sıcak olarak servis yapın.
Kayseri mutfağından meşhur yemekler
Çemenli Rulo Tarifi (6 kişilik)
İki buçuk su bardağı un
10 gram yaş maya
Yarım su bardağı ılık su
Tozşeker, tuz
İçi için:
1 kase hazır çemen
1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz
150 gram haşlanmış et
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı biber salçası
UNU bir kaba eleyip ortasını havuz şeklinde açın. Yarım su bardağı ılık suda yaş maya, tozşeker ve tuzu karıştırıp unun ortasına koyun. Yeterince su ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ince olacak şekilde açın. Sacda veya yapışmaz yüzeyli bir tavada arkalı önlü kızartın. Küçük sac ekmeklerini 4 parçaya bölün. Diğer tarafta haşlanmış eti elinizle didikleyin. Çemen, et, ceviz, salça ve sıvıyağı bir kasede karıştırın. Yufka ekmeklerinin uç kısmına iç harçtan koyup rulo şeklinde sarın ve servis tabağına dizin.
Aşçının notu: Çemenli rulolar Kaysri'de çay saatlerinde ve kahvaltılarda mutlaka ikram edilir.
Kayseri mutfağından meşhur yemekler
Patlıcan Pehlisi Tarifi (6 kişilik)
Bir buçuk kg kuzu kaburgası
Bir buçuk kg patlıcan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 adet büyük boy soğan
2 adet sivri biber
1 adet kırmızı biber
3 adet orta boy domates
1 çay kaşığı tozşeker
Tuz, pulbiber
2 su bardağı su
SIVIYAĞI bir tencerede kızdırın. Kaburgayı bütün olarak tencereye alıp harlı ateşte arkalı önlü kızartın. Patlıcanları alacalı şekilde soyup iri küpler halinde doğrayın. Acısının çıkması için tozşeker ve tuzlu suda 20 dakika bekletin. Kaburga kızardıktan sonra bir tabağa alın ve sıvıyağda iri doğranmış soğanı kavurun. Suyu sıkılmış patlıcanı ekleyip 1-2 dakika çevirin. Kıyılmış sivri ve kırmızı biber ile küp doğranmış domatesi ilave edin. 1-2 dakika tüm malzemeyi kavurduktan sonra bir tabağa alın. Aynı tencerenin dibine kaburgayı yerleştirin ve üzerine kavrulmuş sebzeleri koyun. Tuz, pulbiber ve suyunu ekleyip önce harlı ateşte, 10 dakika sonra kısık ateşte 15 dakika pişirin. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis yapın.
Kayseri mutfağından meşhur yemekler
Yağlama Tarifi (8 kişilik)
Dört buçuk su bardağı un
1 çay kaşığı tozşeker, tuz
1 su bardağı ılık su
21 gram (yarım paket) yaş maya
İçi için: 600 gram kuzu kıyması
3 çorba kaşığı tereyağı
3 adet orta boy soğan
2’şer adet kırmızı ve sivri biber
3 adet orta boy domates
2 adet kesmeşeker
Tuz, karabiber, pulbiber
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı domates salçası
Üzeri için: 2 su bardağı yoğurt
3 diş ince kıyılmış sarmısak
UNU derin bir kaseye eleyip ortasını havuz şeklinde açın. 1 çay kaşığı tozşeker ve tuzlu ılık suda mayayı eritip unun ortasına dökün. Yeterince su ilave edip yumuşak bir hamurelde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek oda sıcaklığında 15 dakika bekletin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ince olacak şekilde pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız hamurları sacta veya yapışmaz yüzeyli bir tavada arkalı önlü kızartın. Yumuşak kalması için bir bez örtünün arasına sarın. Diğer tarafta tereyağında yemeklik doğranmış soğan ve kıymayı kavurun. İnce kıyılmış kırmızı ve sivri biberi ilave edip kavurmaya devam edin. Küp doğranmış domates, kesmeşeker, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip domatesler yumuşayana kadar pişirin. 1 su bardağı suyun içinde salçayı açıp iç harca ekleyip 1-2 dakika kaynatın. Lavaş ekmeklerinin ilkini servis tabağına alın ve üzerine iç harçtan serpin. Üzerine ikinci lavaş ekmeğini yerleştirin ve üzerine iç harçtan serpin. 5 sıra olacak şekilde aynı işleme devam edin. Lavaş ekmekleri bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Daha sonra üst üste dizilmiş yağlamaları 4 parçaya bölün. Sarmısaklı yoğurtla birlikte servis yapın