Mutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Yemeği pratikleştirmenin, yemeği hızlı yapmanın, yemeği daha sağlıklı ve leziz yapmanın ya da yemeği daha görsel yapmanın sırlarından birisi, yemeğin ilk hazırlanış sürecindeki kesim evresinde başlar.
Yemeği pratikleştirmenin, yemeği hızlı yapmanın, yemeği daha sağlıklı ve leziz yapmanın ya da yemeği daha görsel yapmanın sırlarından birisi, yemeğin ilk hazırlanış sürecindeki kesim evresinde başlar.
Mutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Bıçağın ne zaman ve nerede kullanılacağı ile tekniğini öğrenmeniz, deneyimlemeniz gerekir. Bir bıçak, etten sebzeye, meyveden ekmeğe kullanılması; yanlış ve sağlıksızdır. Bıçağın ömrünü kısaltır ve işlevini köreltir. Mutfakta yaptığınız işe göre doğru bıçak seçmek önemlidir. Bunun için ilk bıçak çeşitlerini tanıyalım. Şimdi bu bıçakları sol baştan başlayarak sırayla tanıyalım.
TARİF DETAYMutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Şef ya da Aşçı Bıçağı: Birçok işte kullanılan genel çaplı bir bıçaktır ancak kesme, doğrama, dilim yapma ve küçük parçalara ayırma işlemlerinde mükemmel sonuçlar verir. Bu bıçağın diğer özel bıçaklar gibi ortak noktası, metal kısmın sap kısmının tamamını içine almasıdır. Bu şekilde metal kısımlar sallanmaz ve kesim işlemlerinde kolaylık sağlar.
TARİF DETAYMutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Oyma Bıçağı: Kitchen Knife yani mutfak bıçağı olarak bilinmesine karşın Türkçe’ye oyma bıçağı olarak çevrilmiştir. Oyma işlemlerinde iyi sonuç vermeyen bu bıçağın asıl amacı; et ürünlerini iri bir şekilde doğramaktır. Hatta et ürünlerini küçük parçalar halinde doğramak için bu bıçağın küçüğü olan “Steak knife” bulunmaktadır.
TARİF DETAYMutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Santoku Bıçağı: Uzakdoğu yemekleri için kullanılmaktadır ancak hafif, ince ve keskin bir yapıya sahip olması; mutfakta acemiler için biçilmiş bir bıçaktır. Bu sayede ağır mutfak kazaları önlenmektedir. Ayrıca bıçak üzerinde oluklu yapılar mevcuttur ve bunlar sayesinde küçük yapışkan parçaların bıçağa yapışması engellenmektedir.
TARİF DETAYMutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Ekmek Bıçağı: Tırtıklı yapısı sayesinde ekmek ve kek gibi yumuşak ve kolay dağılabilen mamullerde; pürüzsüz ve incecik bir dilim kesmek için kullanılır. Çok işlevseldir. Mutfakta kullanılan daha birçok çeşit bıçak türü vardır ancak yukarıdaki en temel bıçak türleri ile orta düzey profesyonel bir şefin ihtiyaçlarını karşılayacak işlere gerçekleştirebilirsiniz.
TARİF DETAYMutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Temel Kesim Teknikleri İle Doğru Malzeme Hazırlama
Kesme işleminin ne işe yarayacağını merak edebilirsiniz. Ancak tüm malzemeler eşit bir şekilde kesildiği zaman, eşit bir sürede pişer. Biri çiğ biri yanmış olmaz. Ayrıca Gastronomi’nin etkisi de reddedilemez. Yemekler, daha görsel olur ve iştah kabartır. Dilerseniz şimdi kesim yöntemlerini öğrenelim.
TARİF DETAYMutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Batonnette: Bu temel bir kesim yöntemlerindendir ve Fransızca kökenli olan kelime; küçük çubuk anlamına gelmektedir. 6mm-6mm-80mm boyutlarında bir kesimi kaplıyor. Sürekli olarak ince uzun çubuk şeklinde malzeme kesince, bu işlemi daha kolay ve hızlı yapacaksınız.
TARİF DETAYMutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Jullienne: Aşçı Julia Child ile özdeşleşen bu yöntemin kökeni 17. yüz yıla dayanır. Jülyen, kelime olarak çok ince ve düz demektir. Boyutları 3öö-3mm-60mm civarındadır. Yani 4 Jülyen bir Batonet yapmaktadır. Kibrit çöpünü hayal ederek Jülyen’i anlayabilirsiniz.
TARİF DETAYMutfakta Bıçak Kullanma Sanatı
Ciffonde: Bu yöntem taze olan baharat, ıspanak, marul gibi yeşil yapraklı sebzeleri kesmekte kullanılır. Üst üste dizilen yapraklar rulo gibi sarılır ve kesilir. Bu sayede daha güzel bir görünüm elde ediliyor ve özellikle salatada güzel bir görüntü vermektedir. Dilerseniz yukarıdaki kesim tekniklerini, resim üzerinden aşağıda görebilirsiniz. Aşağıdaki resimde siyah havuçlar Batonnette, salatalıklar Macedoine, havuçlar Brunoise, kırmızıbiber Jullienne ve nane ise Ciffonde tekniğiyle kesilmiştir.
TARİF DETAY