Yaz sebzelerini kışın nasıl saklayacağız?
Kış aylarında da yaza özel ev lezzetlerinden mahrum kalmak istemeyenler, hummalı bir çalışma içine girdi. İşte soğuklar bastırmadan kış hazırlıklarını tamamlama derdine düşenler için pratik öneriler...
Domates ve domates ürünleri
Kışın yapacağınız yemekler için domates karışımını önceden hazırlamanız mümkün. Tek ihtiyacınız domates, zeytinyağı ve tuz... Bunun için, domatesleri doğrayıp yarım saat tencerede kaynattıktan sonra tuz ve yağ ekleyin. 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alın. Soğuyunca evinizde bulunan kavanoz ya da buzdolabı poşetlerine doldurun, dondurucuya koyun. Kışın hazırlayacağınız tüm yemeklerde bu karışım en leziz yardımcınız olacaktır. İsterseniz domatesi dörde bölüp direkt buzdolabı poşetinde dondurucuya da atabilirsiniz. Bu kışın organik domates lezzetini almanıza yeter de artar bile...
Yaz sebzelerini kışın nasıl saklayacağız?
ŞOKLAMA NASIL YAPILIR
Büyük bir tencerede su kaynatılır. Haşlanacak sebzeler "temizlenmiş, doğranmış olarak" bir süzgeç içerisine alınır ve kaynamakta olan su içerisine daldırılır, üzeri kapatılır.
Sebzeler bu suda (sebzesine göre) 2-8 dakika bırakılır. Süre bitiminde doğrudan musluktan akan soğuk suyun altına tutularak ya da ayrı bir kaba hazırlanmış soğuk suya batırılarak hızla soğutulur ve süzülür.
Daha sonra kağıt havlu yardımıyla kurutularak zaman geçirmeden poşetlenir ve dondurucuya konur.
Şoklama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta; süzgece bir seferde yarım kilodan fazla sebze koymamaktır.