Beslenme beceriniz var mı?




Yapılan çalışmalar, yoğun çalışan, yüksek kilolu, diyabetli ya da kalp hastalığı olan bireylerin yorgunluk düzeylerinin arttığı, konsantrasyon ve iş verimliliklerinde düşme görüldüğünü saptamıştır. Bu da bize ünlü filozof Eflatun'un bir sözünü hatırlatıyor: "İnsanoğlu önce para kazanmak için sağlığını harcar, sonra da yitirdiği sağlığını geri kazanmak için parasını! "

Yöneticiler olarak belki de kabul etmemiz gereken bir gerçek var ki o da: Onlarca hatta yüzlerce kişi ve projeyi yönetebilirken ve de onlarca projeye yüksek yatırımlar yaparken, sağlığımızı korumak adına kendimize yapmamız gereken en önemli yatırımı hep erteliyoruz.Bu nedenle; iş dünyasında aktif rol alan çoğu kişinin ve özellikle yöneticilerin yetkinlik sözlüğünde olması gereken yeni bir yetkinlik terimi de: "Beslenme Becerisi" ..

Yöneticinin hızlı ve doğru karar alabilmek, kriz yönetmek, problem çözmek gibi yetkinliklerini efektif olarak yönetebilmesi, ancak sağlıklı bir beden ve ruh hali içinde mümkün olabilir. Dolayısıyla "beslenme becerisi" ve "beslenme yönetimi", yöneticinin tüm yetkinliklerini daha etkin kullanabilmesi için sahip olması gereken en önemli yetkinliğidir aslında... Sağlıklı, mutlu ve enerjik bir lider; sağlıklı, mutlu ve geleceği olan bir şirket demektir aynı zamanda.

VE UNUTMAYIN;

* Beslenme ve yaşam tarzı, bağışıklık sistemi ve beden sağlığını doğrudan etkilemektedir... Yapılan bir araştırmaya göre soğuk algınlığına bağlı üretkenlik kaybının getirdiği extra maliyet ortalama 25 milyon dolar civarındadır.. (USA , Bramley et al, 2002).
* Dengeli ve sağlıklı beslenme bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonların şiddet ve süresini azaltır.
* Çalışanların sağlığını geliştirmek verimliliği arttıran en önemli etkendir.
* Kötü uyku, stres, hastalık, hastalık kaygısı, şişmanlık, dengesiz ve yetersiz beslenme, fiziksel aktivite azlığı, az su tüketimi yorgunluğa ve baş ağrısana yol açan en önemli nedenlerdendir. Doğru beslenmeye teşvik edilen çalışanların yorgunluk düzeylerinde azalma olduğu yapılan çalışmalarca saptanmıştır.

KÜÇÜK AMA ETKİLİ ADIMLAR

Bütün bunlardan dolayı "Beslenme Becerisi" yetkinliği gereği, yeterli ve dengeli beslenmeyi kahvaltıdan başlayarak doğru seçimlerle uyku saatine kadar taşıyabilmek çok önemli bir performans kriteridir.
Bu anlamda ise prensipte yapılabilecek temel ilkeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

* Kahvaltı yapma alışkanlığını yaşam felsefesi haline getirin; protein ve karbonhidrattan dengeli bir kahvaltı örüntüsü ile güne daha zinde başlayabilir, öğleden sonra oluşabilecek yorgunluk hissini azaltabilirsiniz.
* Daha fazla hareket edin.
* Su içmeyi unutmayın, masanızda size ait bir su şişesi bulundurarak günlük su tüketimini arttırın. Uzun süre susuz kalmak konsantrasyon bozukluğu ve başağrısı yaratacaktır.
* Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketmeyiniz (tansiyon hastaları ise günde en fazla bir fincan içmeli), açık çay veya bitki çaylarına ağırlık verin.
* Öğün atlamayın.. Uzun toplantılarda toplantı öncesinde en azından süt ve muz gibi pratik bir atıştırma yapabilirsiniz.
* Öğün aralarında mutlaka ufak tüketimleriniz olmasını sağlayınız (süt, sütlü kahve, 1 porsiyon kuru meyve, yoğurt, 10 adete kadar badem, 1–2 adet taze meyve, ayran, kefir vb..) Yoğurt ve süt sanılanın aksine uyku hissi vermeyeceği gibi, bir süre sonra tam tersi performans arttırıcı etki göstercektir.
* Yemek yemeyi ya da su içmeyi unutmamak adına uyarıcı mesaj içerikleri ile telefonunuz ya da bilgisayarınızdan destek alın.
* Haftada bir iki kez mutlaka ızgara ya da buğulama balık tüketin.. Balık içerdiği yağ asidi sayesinde konsantrasyonu arttırıcı ve stresi azaltıcı etki gösterir.
* Yoğun toplantılarda taze domates suyu tüketimi ile hem çalışanlarınız hem de kendiniz için sağlıklı ve zihin açıcı bir toplantı içeceği alternatifi oluşturabilirsiniz. Hatta yanına bir miktar badem ya da ceviz ilavesi ile toplantıyı çok daha verimli hale dönüştürebilirsiniz.
* Diyelim ki dışarda yemektesiniz... Yemeğe mutlaka sıcak ve bol limonlu bir çorba ile başlayın (kremasız olanları tercih etmek doğru olacaktır). Ardından bol miktarda salata ve ızgara et tercih edebilirsiniz. Yemeğinizin yanında bir iki kadeh şarap ya da bir iki duble rakı alabilirsiniz (haftalık sıklığı bir-ikiyi geçmemelidir.) Yemek uzun bir toplantıya dönüşürse maden suyu ile devam edebilir ya da meyve tercih edebilirsiniz.

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...