Dünya mutfağından özel bir karma...
Selin Kutucular, hani şu çok konuşulan, "en çok satanlar listesi" nde uzun süre yer alan Büyükada Yemekleri kitabının yazarı.
Köklü ailesinin yemek hatıralarını, samimi bir üslupla bizlerle paylaşan yazar, kısa bir süre önce de "İstanbul Sofraları" isimli kitabını piyasaya çıkardı. Kutucular kitabında, şehirli iş kadınından, çalışan bir annenin ve misafir ağırlamaktan mutlu olan Kutucular ailesinin bir sene boyunca mutfağın etrafında geçen anılarını işliyor. Hem de ona eşlik eden tariflerle...
Selin Kutucular, evinde hazırladığı tüm davetlerde özenli davranmaya çalıştığının altını çiziyor. Sofranın etrafındakilere bu özeni hissettirmeye çalışıyor. Hatta kuru fasulye- pilav ikramının çok lüks bir mönüden farkı olmaması gerektiğini, temiz bir masa örtüsü ve güleryüzlü servisin her şeyin başı olduğunu belirtiyor.
"İstekle, arzuyla pişirmek, hatta yemeğin masaya konulmuş halini önceden hayal ederek işe başlamak, lezzeti yakalamak, keyifli bir sofra ahengi yaratmak için çok önemlidir" diyen Kutucular, sofranın başında buluşmayı, buluşturmayı önemsersek, anlamı baştan yakalayacağımızı söylüyor. Sofraların birleştirici özelliğini de "sofraların değerini bilen dostlarınız, televizyonu sofra sohbetine tercih etmeyen çocuklarınız varsa, ne mutlu size" diyerek özetliyor.
Karşımızda Selin Kutucular gibi yemek konusunda hünerli biri olunca, mutfakla ilgili püf noktalarını sormadan edemiyoruz. Bakın kendisi bunu ne kadar güzel özetliyor: "Soğanı çok iyi kavuranlardanım; çabucak pişirenlerden değilim yani. Helvanın başında dakikalarca beklemeyi, muhallebiyi vura vura pişirmeyi keyiften kabul ederim. Tel süzgeç kullanmayı çok severim mesela. Çorbaların, muhallebilerin kıvam kalitesini öyle güzel arttırıyor ki...Et pişirmeden önce de bir gece bekletmeyi prensip haline getirdim. Zeytinyağı ve biraz soya sosu, yumuşak bir etin ilacı gibi. Sarmısak kullanma konusunda çok hassasım; yemeğin tadının önüne geçmesini istemem. Sarmısağı zeytinyağıyla beraber ezerek kullanıyorum ve bu şekilde keskin tadını biraz kaybettiriyorum. Yıllar içinde öğrendiğim başka püf noktaları da var tabii. Etli, kıymalı yemeklere konulan azıcık tarçın, mantı suyuna katılan birkaç limon damlası... Tüm bunlar fark yaratmak için ideal!
Selin Hanım sizler için de, dünya mutfağından seçme lezzetlerin olduğu güzel bir mönü hazırladı. Farklı tarifler denemekten hoşlanıyorsanız, bu önerileri değerlendirebilirsiniz…
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri