Kolaylık, mutluluk, lezzet: Hepsi bir dilim kek
SADE KEK TARİFLERİ İÇİN TIKLAYIN!
ÇİKOLATALI KEKLER İÇİN TIKLAYIN!
MALZEME SIRALAMASINA DİKKAT!
Kek yaparken kullanacağınız malzemeler oda sıcaklığında olurlarsa kekiniz daha iyi kabarır. Kek hazırlarken çırpma işlemi için plastik ya da cam kapları tercih edin. Karıştırmada kaşık kullanacaksanız, kaşığı önceden süte batırırsanız üzerine hamur yapışmasını önlemiş olursunuz. Kek yaparken malzemeleri yumurta, şeker, sıvıyağ ve un sıralaması ile ekleyin. Sıvıyağı yerine margarin ya da tereyağı kullanacaksanız ise önce şeker ve margarini / tereyağını çırpın üzerine yumurta ve unu ekleyin. Keklerinizde karbonat yerine kabartma tozu kullanmayı tercih edin. Kekinize katacağınız unu kabartama tozu ile birlikte elerseniz hem topak kalmaz hem kabartma tozu homojen olarak kaşır. Böylece kekiniz daha iyi kabarır.
MEYVELERİN DİBE ÇÖKMEMESİ İÇİN...
Çırpma işlemini mikserle yaparsanız, önce yavaş daha sonra hızlı devri kullanın. Kekinize un ekledikten sonra mikserin yavaş devrini ya da çırpma teli kullanın. Un ilavesinden sonra, hamur sulanabileceği bu da kabarmasını engelleyeceği için fazla karıştırmayın. Meyveli kek yaparken kestiğiniz meyveleri hamura katmadan önce üzerine un serperseniz dibe çökmelerini önlemiş olursunuz. Kek hamuruna meyve, fındık ceviz gibi malzemeler ekleyecekseniz hamurun 1/3 kadarını ayırın. Kalan kısma harç malzemesini ekleyip karıştırın. Kalıba önce ayırdığınız sade hamuru daha sonra diğerini dökün. Böylece eklediğiniz malzemelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz. Hamurun kalıba yapışmasını önlemek için önce yağlayın sonra unlayın ve üzerine hamuru dökün. Hamuru kalıba döktükten sonra eşit olarak yayılmasını sağlamak için sağa solla hafifçe sallayın.
PİŞTİĞİNİ NEREDEN ANLARSINIZ?
Kalıba aldığınız hamuru bekletmeden fırına verin. 180 derece ısı kek pişirmek için idealdir. Kekinizin iyi kabarıp pişmesini için fırını önceden ıstın ve kapağını sürekli açıp kapamayın. Kekin üzerin kızarmışsa ancak içi daha pişmemişse üzerini alüminyum folyo ile kapatarak pişirmeye devam edin. Pişip pişmediğini anlamak için kekinize kürdan ya da bıçak batırın. Hamur bulaşmadan temiz olarak çıkıyorlarsa kekiniz pişmiştir. Pişen keki fırından çıkardıktan sonra kalıptan çıkarmadan soğutun. Kalıptan çıkarmak için silkeleyin, eğer çıkmıyorsa bir bıçakla kalıbın kenarlarını gezdirerek kurtarın. Kekiniz piştikten sonra ıslak bir bez üzerinde 5-10 dakika bekleterek de kalıptan çıkarabilirsiniz. Tazeliğini bozulmadan saklamak için kekinizi soğuduktan sonra kapalı bir kap içinde ve kuru bir yerde muhafaza edin.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri