Doyurucu lezzetlerin mutfağı: SİİRT

Fatih ilçesinde yaşayanlar arasında "Küçük Siirt" olarak bilinen Kadınlar Pazarı'nda biraz dolaşıp, Siirt'in yöresel havasını soluduk. Daha sonraki durağımız ise yöresel lezzetleri tadacağımız Siirtli Şeref Büryan Kebap Salonu oldu. Namı duyulmuş olan ve oldukça rağbet gören mekan, üç sene öncesine kadar küçük bir dükkan iken şimdilerde 4 katlı binasında hizmet vermeye devam ediyor.

MEKANIN SAHİBİ VE USTASI ŞEREF BEY

Gelelim mönüye…Mekan sahibi Şeref Bey'in oğlu ve işletmecisi olan Levent Bey'in ev sahipliğinde nefis bir öğle yemeği yedik. Mönümüzde tabii ki Siirt'in en meşhur yemekleri olan "Büryan Kebabı" ve "Perde Pilavı" var.
'Biryan' kelimesinden türemiş olan büryan, etin bir yanı anlamına geliyor. Tandırda susuz olarak pişiriliyor ve pişirme esnasında kuyunun kapağı kapatılarak etrafı çamurla kaplanıyor. Pidenin üzerinde servis edilen kebabı, bol kekik ile yiyince lezzeti ikiye katlanıyor!
İnce bir hamura sarılarak fırında pişirilen tavuklu iç pilav ise yapması uzun ve zahmetli, yemesi keyifli yemeklerden biri… Yemeğimizin yanında gelen ayranlarımızı kepçelerden içerek yöresel havayı masamızda hissediyoruz.

İÇLİ KÖFTE

Ana yemekten önce gelen, haşlanarak hazırlanmış "İçli Köfte", inceliği ve kıvamıyla bizden tam not alıyor.
Yemeğimizin sonunda tatlı tercihimizi künefeden yana kullanıyoruz. Şerbetinin kıvamı, hafifliği ve lezzetiyle Sofra ekibinde bıraktığı izi kelimelere dökemeyeceğim künefe, yemeğin bizim için en güzel yanı oluyor. Sadece künefe yemek için bile gidebileceğimizi düşündüğümüz Siirtli Şeref Büryan Kebap Salonu, tavsiye listemizin ilk sıralarında yer alıyor…

KÜNEFE

KADINLAR PAZARI
Siirtli esnafların yoğunlukta olmasından dolayı "Küçük Siirt" olarak bilinen Fatih Kadınlar Pazarı'nın hikayesi şimdiki halinden çok farklı…
Eminönü Toptancı Hali, Haliç kıyısında iken fakir kadınlar halcilerin attıkları sebze ve meyveleri toplar, onların içinden çok kötü durumda olmayanları ayırır ve yolun karşı tarafındaki bir sokakta satarlarmış. Kadınların satış yaptığı bu sokağa, bu nedenle zamanla "Kadınlar Pazarı" adı verilmiş. Eminönü imar edildiği sırada hal yıkılınca, satış yapan kadınlara Fatih'te bir yer gösterilmiş. Unkapanı tarihi kemerlerinin ara sokaklarından biri olan yeni Kadınlar Pazarı, bugünlerde baharat dükkanları, balcıları, kasapları ve büryancıları ile ünlü. Yöresel gıda alışverişi yapmak ve büryan kebabını denemek isteyenler için ideal…

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...