Sağlıklı diyetin sırları

Sağlıklı diyetin sırları

Hepimiz fazlalıklarımızdan şikayetçiyiz. Bazılarımız, hayatlarını birçok güzel yiyecekten mahrum kalarak geçirmelerine rağmen, diğerleri "oburca yemelerine" rağmen kilolarını korurlar. Eğer siz de zayıflamaya çalışıp, bir türlü beceremeyenlerdenseniz Uzman Diyetisyen Serkan Tutar 21 sağlıklı diyet sırrını sizin için açıklıyor.

Sır 1: Buzdolabınızı light yapın

Siz zayıflamak istiyorsanız, ilk olarak dolabınızı zayıflatmalısınız. Tam yağlı ürünler yerine, light ürünleri tercih etmeniz günlük 200 kalori daha az almanızı sağlayacaktır.

Sır 2: Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeği tüketin

Tam tahıl ekmeğinin kalori miktarı, beyaz ekmekten çok farklı olmasa da sağlamış olduğu tokluk süresinin uzun olması en önemli avantajdır.

Sır 3: Düzenli uyuyun

Belirli saatte uyumak ve uyanmak, vücut saatinizin düzenli çalışmasını sağlayacaktır. Bu durum metabolizma hızınızın düşme tehlikesini ortadan kaldırır. Gün içerisinde uyumak (özellikle dolu mide ile) ise metabolizma hızınızda ciddi düşüşlere neden olabilir.

Sır 4: Sabah kahvaltıyı atlamayın

Kahvaltısız başlanılan günü kaybedilmiş bir gün olarak düşünebiliriz. Özellikle uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltı yapmak metabolizma hızının düzenli olarak çalışmasını sağlar.

Sır 5: Kahvaltıda doğru seçimler yapın

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Bu sebeple tüketilen besinlerin içeriğine dikkat etmek gerekir. Peynir, ekmek, domates, salatalık, yeşillik, 4-5 zeytin ve yumurta en sağlıklı kahvaltı öğünüdür. Reçel, kakao kreması, bal ve kaymak gibi besinleri tüketmek hem fazla enerji almanızı hem de kilo vermenizi zorlaştıracaktır.

Sır 6: Atıştırmalıkları unutmayın

Zayıflamak için atıştırmalıklar şarttır. Önemli olan doğru zamanda doğru atıştırmalık seçimleridir. Şekerli besinler, kek, pasta, çikolata gibi besinler yerine kuruyemişler, kuru meyveler, ekmek, peynir, yoğurt, ayran ve meyveleri tercih edebilirsiniz.

Sır 7: Öğle yemeğinde proteinli besinleri tercih edin

Kırmızı et ve beyaz eti öğle yemeğinde tercih etmeniz gün boyunca daha uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Lif içeriğinin fazla olması ve midede uzun süre kalması nedeni ile akşam yemeklerinde et ve türevlerini mümkün olduğunca tüketmekten kaçınmalısınız.

Sır 8: Barsak hızlandırıcı besinleri tüketin

Kilo kaybının düzenli olarak sağlanması için barsakların iyi çalışması gerekir. Barsak sisteminde olabilecek hasarlar kilo vermenizi anında durdurur. Bu sıkıntıları yaşamamak için barsak hızlandırıcı gün kurusu, kuru siyah üzüm, kuru incir ve yaban mersini tüketmelisiniz.

Sır 9: Egzersizi yaşam biçimi haline getirin

Sağlıklı beslenme gibi egzersizde belirli bir süreç olarak görülmemelidir. Hayatın her anında olması gereken egzersiz için ayırabilecek zamanınız yoksa en mantıklı seçim daha fazla yürümektir.

Sır 10: Etiket bilgisi edinin

Hazır besin tüketimimiz her geçen gün artmaktadır. Bu kadar çok çeşit arasından kendiniz için doğru olan ürünü seçebilmek için etiket okuma bilgisi şarttır. Ürünlerin üzerinde yer alan light, yarım yağlı, yağsız, şekersiz gibi ibarelerin ne anlama geldiğini bilmek, besinlerin içeriğindeki yağ, protein, karbonhidrat, şeker miktarlarını incelemek doğru besin seçimi açısından önemlidir.

Sır 11: Tok karnına alışverişe çıkın

Uzun süre aç kaldığınızda tüketmiş olduğunuz besinin miktarı ve içeriği artmaktadır. Aynı şekilde aç karnına alışverişe gittiğinizde özellikle şekerli besinlere daha fazla yönelirsiniz. Bunu engellemek için tok mide ile alışverişe gitmelisiniz.

Sır 12: Öğünde protein kaynağı bulundurun

Özellikle ana öğünlerde herhangi bir protein kaynağının bulunması kilo verme hızınızı arttıracaktır. Sebze yemeklerinin yanında yoğurt, ayran veya cacık tüketilmelidir. Eğer ana öğünde sadece salata tüketeceksek içerisine peynir, tavuk veya balık eklenmelidir.

Sır 13: Posalı besinleri tercih edin

Posa içeriği yüksek olan besinleri tüketmek daha uzun süre tokluk sağlayacağı için daha az besin tüketimini sağlayacaktır. Sebze, kurubaklagil, salata, tam tahıllı ekmek, meyve tüketimine özen göstermelisiniz.

Sır 14: Aynı besinin tüketiminden kaçının

Tek bir besin ile zayıflamaya çalışmak hem diyette başarısızlığa hem de vitamin ve mineral yetersizliklerine neden olacaktır. Sadece bir besini tüketmek, kısa bir zaman sonra diyetin sizin için işkence haline dönüşmesine neden olacaktır. Sonuç yine başarılamayan diyet deneyimi

Sır 15: Light ürün diye sınırsız tüketmeyin

Light ürünler kalorisiz değildir. Bu ürünleri normalden fazla tüketmek kilo vermek yerine daha fazla kilo almanıza neden olabilir.

Sır 16: Yemekten önce su için

Yemeklerden önce su içmek mide hacmini doldurur ve öğünde daha az besin tüketmenizi sağlar. Öğün öncesi içilen 1-2 bardak su, yemek anında 100-150 kalori daha az almanızı sağlar.

Sır 17: Her gün tartılmayın

Diyette başarıyı yakalamak için uzun bir zaman gerekir. Her gün tartıya çıkıp kilo vermeyi beklemek bazen hayal kırıklıklarına neden olabilir. Haftanın belirli bir günü, aç karnına ve aynı kıyafet ile tartılmak daha doğru bir seçim olacaktır.

Sır 18: Tarçın ile tatlı isteğinizi bastırın

Tarçın tüketmek tatlı isteğini bastırmanın en kolay yoludur. Kan şekerini dengeleyen tarçını çayın, yoğurdun veya salatanın içine ekleyebilirsiniz.

Sır 19: Günde 10 bin adım atın

Spor yapma şansınız yoksa Dünya Sağlık Örgütünün önerisi günde 10 bin adım atmanızdır. Fazla hareketin her zaman için yapacağınız diyeti desteklediğini unutmayın ve harekete geçin.

Sır 20: Yumurtanın tokluk sağladığını unutmayın

Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa mümkün olduğunca sabah kahvaltılarında yumurta tüketmeye özen gösterin. Yumurta hem en kaliteli protein kaynağı olması hem de tokluk sağlaması kolay kilo vermenizi sağlayacaktır.

Sır 21: Ekmeksiz diyet yapmayın

Ekmeksiz yapılan diyetler genelde başarısızlık ile sonlanır. Ekmeğin içerisindeki maya sinir sistemini rahatlatması nedeni ile daha rahat diyet yapmanızı sağlayacaktır. Ekmek tüketmediğinizde, sinir sisteminiz bundan etkilenecek ve diyetiniz olumsuz sonuçlanacaktır.

Sofra’da Bu Ay

  • Muz ile Işıldayan Tarifler
  • Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
  • Muhteşem Ana Yemekler
ve Daha Fazlası ...