Doğanın Altın Damlası: Bal

Doğanın Altın Damlası: Bal

BALA DAİR:

-Bal, vitamin, mineral ve aminoasitler gibi vücut için gereken pek çok yaşamsal maddeyi içerir. Bal bu yönüyle diğer şekerli ürünlerden farklıdır.

- İçeriğindeki şekerlerin büyük bölümü basit şekerlerdir.

-Bal, şeker gibi sindirim sisteminde değişikliğe uğradıktan sonra değil, sindirime gerek olmadan birkaç dakika içinde çok hızlı bir şekilde doğrudan kana karışır ve vücuda enerji verir.

-Bal, antioksidan ve antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu özellikleri ile vücut direncini arttırır.

-Arılar 1 gram bal için 4000'den fazla çiçekten nektar toplar.

-Balın rengi, kokusu, şeker oranı ve tadındaki farklılık toplanan nektara göre değişiklik gösterir.

-100 gram bal yaklaşık 325 kalori içerir.

-Balın petek halinde olması da onun gerçek olduğu anlamına gelmez. Çünkü kovanın etrafına konan şeker şurubu gibi maddeler arılar tarafından peteklere taşınabilir. Bu tür ballar arıların çiçeklerden doğal yollarla topladıkları bal gibi şifa özelliği taşımazlar.

-Kıvamına, rengine veya tadına bakarak gerçek balı sahtesinden ayırmak mümkün değildir. En sağlıklı yol, bala laboratuvar koşullarında yapılan analizdir.

-Bu nedenle bal alırken açık bal yerine markalı ve bilinen ürünleri almayı tercih edin.

-Bal, nem, güneş veya kaynatma gibi sıra dışı bir etkiye maruz kalmadığı sürece bozulmaz ve zaman faktöründen etkilenmez.

-Bal, içeriği ile yetişkinlerin yanı sıra çocuk beslenmesi için de önemli bir gıdadır. Ancak uzmanlar bir yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesini önermiyor.

-Antibakteriyel özelliğinden dolayı bal içine konan maddeler bozulmadan saklanabilir.

BAL VE SAĞLIK:

Mideyi kuvvetlendirir.
-Kansızlığı giderir.
-İştah açar, zindelik verir.
-Kolesterolü düşürür.
-Soğuk şerbeti ishale karşı etkilidir.
-Karın ağrılarını geçirir.
-İdrar söktürür, mesane yollarını temizler ve iltihaplarını giderir.
-Gözün görme gücünü arttırır.
-Ağızdaki yaraları iyileştirir.
-Dişleri ve diş etlerini mikroplardan korur.


-Nezleye iyi gelir.
-Karaciğer ve göğsü temizler. Balgam söktürür.
-Sıcak şerbeti öksürüğe iyi gelir, kabızlığı önler.
-Çocukların zeka gelişimine katkı sağlar.
-Haricen kullanıldığında, romatizma, varis ve iltihaplı yaralara iyi gelir.
-Cilt ve saça sürüldüğünde besler ve güzelleştirir.

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...