Türk Kirazı Çin’de

Türk Kirazı Çin’de

Çin ve Türkiye binlerce yıllık geçmişe sahip olduğu gibi, dünyayı ilgilendiren konularda ortak bir vizyonu paylaşıyor. Mevcut ilişkilerin COVID-19 sonrası nasıl geliştirilmesi konusunda fikirleri olanlar, "Covid Sonrası Çin ve Türkiye'nin Ortak Geleceği" başlıklı online konferansta buluşup görüşlerini dile getirdi.

Konferansı, Türkçe yayına hazırlanan China Today dergisinin sahibi CIPG (Çin Uluslararası Yayın Grubu) ve Turkuvam Medya yöneticileri ortaklaşa düzenledi. Panelin açış konuşmalarını CIPG Başkanı Du Zhanyuan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi- Deng Li, Türkiye Cumhuriyeti Beijing Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen ve Çin'in eski Ortadoğu Özel Elçisi Gong Xiaosheng yaptı.

Du Zhanyuan

Ana teması Pandemi Sonrası Çin-Türkiye İlişkilerinin Gelişimi olan ve ACCWS Başkanı Yu Yunquan'ın yönettiği ilk panele; Turkuvaz Dergi Genel Müdürü Yasemin Gebeş, China Today Dergisi Başkanı Hu Baomin, DEİK Asya-Pasifik İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Murat Kolbaşı, Çin Renmin Üniversitesi'nden Wang Wen ve Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüleri (CICIR) Başkanı Niu Xinchun konuşmacı olarak katıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar

Çin ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari temaslar ve iş birliğinin güçlendirilmesi konulu ikinci paneli ise China Today Dergisi Başkanı Hu Baomin yönetti. Bu panele konuşmacı olarak katılan TÜSİAD Çin Network Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu, Çin Sanayi ve İş Adamları Derneği Başkanı Zhou Yanquan, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Altay Atlı, CICIR'dan yardımcı araştırmacı Xu Gang ve İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer konuyla ilgili görüşlerini açıkladı.

TÜSİAD Çin Network Çalışma Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu

GIDA TİCARETİ ARTIYOR

Geçen yıl iki ülke cumhurbaşkanlarının ikili ticaret anlaşmasını imzaladığını, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 21 milyar doları aştığını belirten Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Deng Li, "İki ülke Kuşak ve Yol Girişiminin doğal ortağıdır" dedi.

Türkiye'den başta kiraz, Antepfıstığı ve su ürünleri olmak üzere tarımsal ürünlerin Çin pazarına girdiğini belirten Deng, "Çin'in Wuhan, Chengdu, Xi'an kentleri ile Türkiye arasında doğrudan uçuşlar açıldı. Türkiye'den de geçen Çin-Avrupa yük treni seferleri düzenli olarak işleyişini sürüyor. Çin'den Türkiye'ye giden turistlerin sayısı 420 bini aşmıştır. Kuşak ve Yol İnisiyatifi ile Orta Koridor stratejisinin kenetlenmesi sürecinde iki ülke arasında bağlantının üçlendirilmesi ve her alanı kapsayan işbirliğinin daha yüksek seviyeye taşınması bekleniyor" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Beijing Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen

"ÇİN, 'YENİDEN ASYA' VİZYONUNUN ODAĞINDA"

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping'in liderliğin iki ülke arasındaki iş birliğini her alanda güçlendirdiğini vurgulayan Türkiye Cumhuriyeti Beijing Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen, "Türkiye ve Çin küresel ve bölgesel düzeyde yükselen iki büyük ülkedir. 2035 yılı projeksiyonlarına göre Çin, dünyanın en büyük ekonomisi Türkiye'nin ise en büyük beşinci ekonomisi olacak. Dolayısıyla ilişkilerimizi bugünü değil geleceğini planlamalıyız" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun geçen yıl Yeniden Asya vizyonunu ilan ettiğini hatırlatan Önen bu konuda şöyle konuştu: "Şüphesiz bu vizyonun en önemli odak ülkelerinden biri Çin'dir. Cumhurbaşkanlarımız beş yılda sekiz kez görüştü. İlişkilerimizin daha da ileri bir seviyeye taşınması için önümüzdeki dönemde üst düzey karşılıklı temasların sürdürülmesi büyük önem taşıyor. Bu çerçevede salgın ertesinde hükümetler arası iş birliği komitesi ve Karma Ekonomik Komisyon toplantılarının gerçekleştirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Çinle ikili ticareti sürdürülebilir ve dengeli bir yapıya kavuşturmak istediklerini belirten Önen, "Kiraz, Antep fıstığı, su ve süt ürünlerinin Çin'e ihracatını mümkün kılan düzenlemeleri birlikte hayata geçiriyoruz. Bundan sonra kanatlı eti, narenciye, defne yaprağı, et ürünleri, nar, iç badem, elma ve kivi ürünlerin ihraç çalışmalarımız sürüyor. Bu ürünleri Çinli dostlarımızın beğenisine sunmak için sabırsızlanıyoruz. Halklarımız arasındaki münasebetleri güçlendirmek adına Pekin'de bir Yunus emre Kültür Merkezi kurulması çalışmalarını da sürdürüyoruz."

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...

Bakmadan Geçmeyin