Şifa Kaynağı Gilaboru

Şifa Kaynağı Gilaboru

Başta Kayseri ve çevresinde olmak üzere İç Anadolu Bölgesi'nin pek çok yerinde yetişen gilaboru, çalımsı ağaçlarda salkım şeklinde kırmızı yuvarlak meyveler verir. Mart ve nisan aylarında çiçek açan, kasım-aralık aylarında saplarıyla birlikte toplanan gilaboru, iyice yıkandıktan sonra su dolu kaplarda dinlendirilir ve ortamın sıcaklığına göre 10 gün ile 3 ay sonunda yenebilecek kıvama gelir. Sonbaharda dalındayken sert, ekşimsi ve hafif acıyken, olgunlaştığında parlak, yumuşak ve sulu bir görünüm kazanır. Pek çok kaynak Osmanlıların gilaboru ağacının çiçeklenme zamanında yansıttığı güzelliğinden etkilenerek ona "gül ebru" adını verdiği ve bu ismin zamanla değişime uğrayıp günümüze "gilaboru" olarak ulaştığı konusunda birleşiyor. Bol miktarda C vitamini ve antioksidan maddeler içeren gilaboru, bağışıklık sistemini güçlendirir, böbrek ve safra taşı rahatsızlığına, ödem atmaya ve daha pek çok rahatsızlığı gidermeye yardımcı olur.

NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Meyvesi yenebildiği gibi, yaygın olarak meyve suyu şeklinde de değerlendirilir. Meyvesi preslenen gilaboru, yarı yarıya içme suyu ile karıştırılarak tüketilir. Arzuya göre bal ile tatlandırılabilir…

Aklınızda bulunsun!

Gilaborunun suyunu sıktıktan sonra 3 gün içinde içilmesi tavsiye edilir.

Nasıl saklanır?

Su dolu kapların içinde ağzı kapalı veya açık olarak 6 ay süre ilesaklayabilirsiniz

Sofra’da Bu Ay

  • Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
  • Baharat Karışımları
  • Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...