Paskalya Yumurtası Neden Boyanır?

Kış mevsiminin ertesinde doğanın her zerresinde bir uyanış başlar. Tomurcuklanan ağaçlar, tazeliğin simgesi yiyecekler, tabiatı saran renkler ile birlikte bu yenilenme Ortodoks inancında Paskalya Bayramı ile kutlanır. Kırmızıya, sarıya rengarenk boyanan yumurtalar, mahlep, damla sakızı ile tatlandırılıp saç örgüsü biçiminde şekillendirilen Paskalya çöreği, bayramın olmazsa olmazlarıdır. Büyük perhiz döneminden sonra kutlanan Paskalya Bayram'ında magiritsa adı verilen pirinç, kuzu karaciğeri, yürek gibi sakatatlarla hazırlanan çorba ve keşkek de sofralarda mutlaka yer alan diğer iki lezzettir.
Paskalya'da neden yumurta boyanır?
Paskalya yumurtası baharı kutlamak için hazırlanan özel yumurtalardır. Yumurta eski kültürlerde dünyanın yeniden canlanmasının sembolü olarak kullanılırdı ve bu inanış sonradan Hristiyanlar tarafından da benimsenmiştir. Paskalya zamanı geldiğinde yumurtalar tören havasında süslenir. Yumurtalar boyanmadan önce de dua edilip yumurtanın verileceği kişiye mutluluk, iyi şans getirmesi ve bütün kötülüklerden koruması dilenir.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar
Bakmadan Geçmeyin

Ramazan için beslenme önerileri
Ramazan ayı, bedenimizin ve ruhumuzun arınmasını sağlayan özel bir dönemi kapsar. Bu dönemde ideal beslenme, öğün sıklığının normal hayata en yakın şekilde uygulanması ile sağlanabilir. Ramazan ayında oruç tutabilenlerin beslenme alışkanlıkları normale göre değişiklik gösterir. Öğün sayısı azalır, üç ana öğün olan günlük beslenme iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır.