Yaz Aylarında Beslenme
Mevsimler geçiyor, kıyafetlerimiz değişiyor, metabolizmamız farklılaşıyor ve elbette beslenme düzenimiz tüm bu süreçlerden etkileniyor. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte yediklerimiz çok daha önem kazanıyor. Vücudu toksinlerden arındırmak, canlandırmak ve ferahlatmak için nelere dikkat etmeliyiz ve tercih etmeliyiz, işte hepsinin cevabını aşağıdaki yazımda özetlerken, yapımı son derece basit, lezzetli, aynı zamanda sağlıklı tariflerimi de sizlerle paylaşıyorum. Öneriler;
• Yağda kızartılmış balık yerine ızgara veya fırında balık, taze balık bulamıyorsanız ton balığı tüketin.
• Patates kızartması yerine fırınlanmış veya haşlanmış patatesi rengarenk sebzelerle birlikte salata şeklinde tercih edin.
• Yağlı ve mayonezli mezeler yerine yoğurtlu sebze salataları, közlenmiş sebzeler, bol yeşillikli kısır ve humus tercih edin.
• Serinlemek için şekerli içecekler yerine günde 2.5 litre su tüketin ve suyunuza tazelik veren nane yaprakları, limon dilimleri ve elma sirkesi ekleyin. Suyunuza ekleyeceğiniz buz küplerini nane, limon, meyve dilimleri ile dondurabilir rengarenk ve farklı aromalarda ferahlatan sular elde edebilirsiniz.
• Kremalı çorbalar yerine yoğurtla yapılmış ve içine haşlanmış nohut, buğday katılmış soğuk ayran aşı çorbalarını tercih edin
• Ekmeği hayatınızdan çıkarmanıza gerek yok ancak kalitelilerini özellikle de ekşi mayalı siyez, karabuğday, kara kılçık, çavdar unlarından yapılanları seçin.
• Gazlı içecekler ve hazır meyve suları yerine ev yapımı şekersiz limonata, ev yapımı soğuk çayları ve şekersiz kompostoları tüketin.
• Hazır dondurmaları satın almak yerine dondurulmuş meyve, süzme yoğurt ve bal (şart değil) karışımından kendi dondurmalarınızı yapın.
• Yoğurtlarınızı zenginleştirin. Sade yoğurt yerine cacık veya ayran tüketin. İçlerine taze maydanoz, nane, semizotu, dereotu gibi ferahlatan yeşillikler ekleyin.
• Şarküteri ürünlü, reçel ve çikolatalı kahvaltılar yerine az yağlı peynirli, bolca taze sebzeli ve zeytinli, avokadolu, cevizli kahvaltılar hazırlayın.
• Kalorisi yüksek hamur tatlıları yerine meyveli veya sütlü tatlıları tercih edin.
• Hareketsiz bir şekilde oturmak yerine insanların az olduğu yerde en az 30 dakikalık açık hava yürüyüşleri yapın veya evinizde, balkonunuzda videolar eşliğinde fiziksel aktivitenizi arttırın Sürekli ara öğün ve atıştırmalık yapmak yerine günde 1-2 kez taze meyve, kuru yemiş ya da kefir, ayran gibi fermente süt ürünlerinden tüketin. İhtiyaç duymuyorsanız sık sık ara öğün yapmayın.
• Salatalara kalorili soslar eklemek yerine limon, sirke, balzamik, doğal nar ekşisi ve zeytinyağı ile tatlandırın. Salata sosunu iyice homojen olana dek karıştırıp salatanıza ekleyin.
• Yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında, kendi suyunda pişirme, az suda pişirme, buharda pişirme veya zeytinyağı ile soteleme işlemi yapın.
• Pilav, makarna ve beyaz ekmek yerine tam tahıl, karabuğday, yulaf veya kinoadan yapılmış kompleks karbonhidratları yeteri kadar tüketin. Abartıya kaçmayın.
• Mümkün olduğunca renkli sebzelerden oluşan soteler, salatalar hazırlayın. Yaz aylarında su içeriği yüksek semizotu, salatalık, koyu yeşiller ve kabağa ağırlık verin.
• Enginarı sofranıza sık sık konuk edin ve özellikle iç bakla ile pişirin ya da çiğ salatasını yapın.
• Fazla kilolarınızdan dolayı diyet için tekrar kışı beklemek yerine taze sebze ve meyvelerin bolca olduğu yaz ayını, hafif beslenmeyle daha mutlu olduğumuz bu dönemi fırsata çevirin.
• Hiçbir zaman geç değildir hemen bugün, bu yazıyı okur okumaz ilk adımı atın. Sizlerle paylaştığımız önerileri adım adım hayatınıza geçirin.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri