Şifa Deposu Turunçgil Zamanı
Mevsimin favori meyveleri arasında yer alan portakal, limon, mandalina ve greyfurt, nam-ı diğer turunçgiller ile ilgili birkaç pratik fikir ve bilgilendirmeyi zamanı gelmişken yapmak istedik. İşte tüm detaylarıyla tam mevsimi olan turunçgil hakkında bilgiler.

Taze sıkılmış suyunu severek içtiğimiz, reçellerine bayıldığımız, salatamıza bol bol suyunu eklediğimiz narenciyelerin mutfağımızdaki yeri tartışılmaz derecede büyük ve etkili. Dünyanın en çok yenilen meyvelerinin başında gelen turunçgiller rengarenk bir meyve ordusu aslında. Limon, portakal, mandalina, greyfurdun yanı sıra ağaç kavunu, kumkuat, bergamut, turunç da mutfağımızda hatırı sayılır tarifler ve kullanım şekilleriyle değerlendirilir ve de sevilir. "Turunçgil sizin için neyi ifade ediyor" şeklinde bir soru sorsanız çevrenizdekilerin ilk cevap büyük bir ihtimalle 'sağlık' olacaktır. Müthiş bir C vitamini kaynağı olan bu meyveler bağışıklık sistemi için birebir etkili. Ancak meyvenin ata tohumu ve doğal yöntemlerle tarımının yapılmış olması çok önemli. Sadece suyunu değil meyvesi hatta kabuğunu da yemek işin asıl püf noktası. Portakal, limon, mandalinanın tariflerde kullanımı hepimizce bilinen bir bilgi. Diğer narenciyelerin özellikleri ve kullanım yerlerine bakalım kısaca. Turunç, Akdeniz bölgesinde limona alternatif olarak kullanılan bir meyve. Ekşimsiliğine ek olarak acımsı tadıyla Adana, Hatay taraflarında salata özellikle de etli pidelerin üzerine sıkılıyor. Kabuklarından yapılan reçel tam bir efsane. Şekli armuda, büyüklüğü portakala, rengi ise limona benzeyen bergamut sadece kabuğu türlü şekillerde yenilen bir meyve. Meyve kısmı çok acı olduğu için sadece kabuğundan reçel, şurup ve şekerleme yapılıyor. Uzakdoğu'dan gelen kumkuat bütünüyle yenilen nefis bir turuncu. Portakal aromasına sahip. Şekerleme ve pastalarda kullanımı tarife katman katman lezzet katıyor. Ülkemizde ağaç kavunu olarak bilinen pomelo bir diğer adıyla şadok düşük asitli bir meyve. Kabuğunu soyduktan sonra meyve kısmını tiftikleyerek yemek müthiş bir keyif. Kısacası başta salata olmak üzere turunçgilleri zeytinyağlılarda, tatlılarda, sebze ve et yemeklerinde kullanmak tarife hem renk hem de tatlı-ekşi bir boyut katıyor.
NE YAPMALI, NASIL KULLANMALI?
- Özellikle kan portakalı ve ağaç kavunu meyvelerini salatalarda kullanın. Hatta ana malzemenin bu iki meyvenin olduğu salatalar hazırlayın.
- Narenciyeleri fırında pişirmeyi deneyin. Ve mutlaka kabuklarıyla birlikte. Özellikle fırında patates ve diğer kış sebzeleriyle mükemmel bir uyumu oluyor.
- Narenciyeleri incecik dilimleyip kurutun. Çıtır çıtır yemek oldukça keyifli.
- Kabuklarını türlü şekillerde değerlendirin. Taze kullanacaksanız mutlaka beyaz kısmına değmeden rendeleyin. Şekerle pişirip tariflere ekleyin.
- Bol bol reçel ve marmeladını yapın. Hatta mümkünse hepsini bir arada kullanarak reçel ve marmeladını hazırlayın. Kuruyemişlerle de zenginleştirin.
- Kabuklarını zeytinyağı ve tereyağına ilave edin. Aromatik bir kahve ve çay için portakal, bergamut ve limon kullanın.
- Pirinç kavanozuna şerit kesilmiş limon kabuğu ekleyin. Kattığı aroma çok güzel oluyor.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler
Bakmadan Geçmeyin

Ramazan için beslenme önerileri
Ramazan ayı, bedenimizin ve ruhumuzun arınmasını sağlayan özel bir dönemi kapsar. Bu dönemde ideal beslenme, öğün sıklığının normal hayata en yakın şekilde uygulanması ile sağlanabilir. Ramazan ayında oruç tutabilenlerin beslenme alışkanlıkları normale göre değişiklik gösterir. Öğün sayısı azalır, üç ana öğün olan günlük beslenme iki öğüne düşerken, özellikle kırmızı et, ekmek, pilav, makarna, hamur işleri, tatlı ve börek tüketimi artar. Buna karşılık sebze, meyve ve beyaz et tüketimi azalır.