Üzüm Pestili
Malzemeler
Yapılışı
-
1
Üzümleri yıkayıp saplarını ayıklayın. Büyük bir tencereye koyup ocağa oturtun. Bir yandan kaynarken bir yandan da patates ezeceği ile üzümleri ezin. Kaynadıktan sonra 15 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra katı meyve sıkacağından ya da tülbentten geçirip, posasını ve suyunu ayırın. Sudan yarım bardağı kenara ayırıp (her üzümün su miktarı aynı olmadığından pestiliniz kıvam almazsa, bu suyla 1-2 kaşık nişastayı açıp tencereye ilave edebilirsiniz) kalanı yeniden tencereye aktarın. Üzerine nişastayı ekleyip iyice çırpın. Daha sonra ocağa oturtun ve ara sıra karıştırarak bozadan daha koyu bir kıvam alana dek pişirin. Ilındıktan sonra temiz bezlere ince bir tabaka halinde dökün. Üzerine kıyılmış badem serpin. Güneşli ve havadar bir yerde 4 gün kadar kurutun. Pestili bezden ayırmak için bezin arkasını suyla iyice ıslatıp birkaç dakika bekletin. Bir ucundan tutarak pestili bezden ayırın. Arzunuza göre şekillendirip servis yapın.
Pestil yapımı
Meyve lezzetini saklamanın en eski yöntemlerinden biri de pestil yapmaktır. Pestil, meyvelerin şırasının çıkarılıp içine un ya da nişasta gibi kıvam vericiler katılarak kaynatılması ve daha sonra bezler üzerinde güneşte kurutulmasıyla hazırlanır. Ancak fazla güneş almayan yerlerde kurutma işlemi ısısı çok düşük fırınlarda da yapılabilir
Dut, üzüm, erik ve kayısı en çok pestili yapılan meyvelerdir. Pestil daha çok içine ceviz sarılarak yenir.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri
ve Daha Fazlası ...
ABONE OL