Marmelat yaparken...
Marmelat yapılacak meyveler yıkanmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır. Daha sonra yumuşak meyveler kevgirden yada ezme makinesinden geçirilerek ezme haline getirilir. Sert meyveleri ise ezmeden önce yumuşayana kadar haşlamak gerekir. Marmelat için hazırlanan meyve ezmelerinin bir kg'sine yarım kg ile 1 kg arasında şeker konulabilir. Ancak şeker miktarı meyvenin cinsine, olgunluk ve tatlılık oranına göre farklılık gösterir. Meyve ezmesine şekeri iki seferde koymak şekerin ezmeye iyi karışmasını ve erimesini sağlar. Şeker ilave ettikten sonra ise marmeladın dibinin tutmaması için sürekli karıştırmak gerekir. Marmelatlara da reçel gibi ateşten indirmeden önce limon ya da limon tuzu eklemek gerekir. Marmelattan bir parçayı tabağa koyup soğuttuğunuzda tabak sağa sola sallandığında akmıyorsa kıvamını bulmuş demektir. Ayrıca bir kaşığa marmelat alıp soğuttuğunuzda kaşıktan parçalar halinde akmıyorsa kıvamı uygundur diyebiliriz.