Besinleri Doğru Saklama
Sağlıklı bir alışverişten sonra en önemli nokta, bu ürünleri doğru bir şekilde yerleştirmek ve saklamaktır. Uygun şartlarda saklanmayan besinler hem size maddi külfet olacak hem de sağlığınızı bozacaktır. Saklama yöntemi, besinin özelliğine uygun olarak seçilmelidir. Bazı besinlerin kuru, bazı besinlerin soğuk ortamlarda saklanması gerekir. Öncelikle alışveriş sepetindeki ürünleri, mutfakta uygun yerlere yerleştirmekle işe başlayabilirsiniz.
Et ve et ürünleri: Et ve et ürünleri çabuk bozulan ürünler olduğundan önce etleri yerleştirmek yerinde olur. Sıcağa karşı son derece hassas olan bu tür besinleri, soğuk depolarda ve buzdolabında saklamak gerekir. 5 derece ve altında sıcaklıklarda depolamak uygun olacaktır. Et ile et ürünlerinin birbirine ve diğer yiyeceklere temas etmeden depolanması son derece önemlidir. Et ürünleri ile çiğ et sularının diğer etlere ve besinlere teması, çapraz bulaşmaya sebep olacağından besin zehirlenmelerine yol açabilir.
Dondurulmuş besinler: Kullanılacakları süreye kadar derin dondurucuda saklanmalıdır. -18 derecede saklanmaları ve birbirine temas etmemeleri gerekir. Süt ve süt ürünleri: Potansiyel riskli besinler olarak sınıflandırılan bu ürünler, çabuk bozulabilir. Pastörize sütlerin kısa sürede tüketilmesi ve soğuk ortamda saklanması gerekirken, sterilize (UHT) sütler açılmadıkları sürece yaklaşık 6 ay oda sıcaklığında bekletilebilir. Açılan süt paketleri buzdolabında saklanabileceği gibi, dayanma süreleri daha az olacaktır. Diğer süt ürünlerinin de buzdolabında uygun sıcaklıklarda saklanması önemlidir. Peynirler ise buzdolabının soğuk üst raflarına yerleştirilmelidir.
Tahıl ürünleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, baharatlar, sıvı yağlar: Kuru besin kategorisine giren bu ürünler, ambar ya da kiler gibi ortamlarda saklanmalıdır. Nemli ve ışık alan yerler, çabuk bozulmalarına sebep olacağından, bu ürünler serin ve kuru yerde depolanmalıdır. Tahıl ürünleri, kuru baklagiller ve yağlı tohumların bütün olanları, temiz bez poşetlerde, yağlı tohumların ezilmiş olanları ise cam kavanozlar veya baharatlıklarda saklanabilir. Baharatlar için özel baharat kapları kullanılmalı ve bu kaplar nemli ortamlardan uzak tutulmalıdır. Genelde dış ortamlarda saklanan sıvıyağların, cam kavanozlarda karanlık ve serin bir yerde muhafaza edilmesi, acılaşmalarını engeller. İyotlu tuzlar ise ışık geçirmeyen kaplarda saklanmalıdır.
Sebze ve meyveler: Buzdolabının sebze ve meyvelik kısmına konmalıdır. Dikkat edilmesi gereken, buzdolabına çamur, toprak ve toz taşımamalarıdır. Yıkanıp saklanan sebze ve meyveler daha çabuk bozulacağı için, tüketileceği zaman yıkanmalıdır.
Buzdolabının 5 kanunu
Besinleri daha uzun süre muhafaza etmemizi sağlayan buzdolabının ideal sıcaklığı 4 derecedir. Buzdolabında en etkin depolamayı sağlamak için aşağıda yer alan 5 kanuna önem vermek gerekir:
Çok fazla doldurulmamalıdır:
Buzdolabının gereğinden fazla doldurulması, soğuk hava akımını engeller. Bu durum da besinlerin yeteri kadar korunamamasına ve çabuk bozulmasına yol açabilir.
Tüm yiyecekler akıntı yapmayacak şekilde kapalı olarak saklanmalıdır:
Yiyecekler arasında çapraz bulaşma olmaması için besinlerin ağızları kapalı şekilde saklanmalıdır. Özellikle çiğ etler hiçbir besin maddesi ve birbirleri ile temas etmemelidir.
Çiğ etler buzdolabında alta, pişmiş olanlar ise üst kısma yerleştirilmelidir: Sıcak yiyecekler buzdolabına konmamalıdır: Sıcaklığı yüksek besinler, sıcak tencereler ve benzeri mutfak gereçlerini buzdolabına koymamak gerekir. Bu durum buzdolabında soğuk hava akımını olumsuz etkiler ve besin kalitesini azaltır.
Süt ve süt ürünleri orta kısma, yumurtalar kapak kısmına, sebze ve meyveler ise alta yerleştirilmelidir: Besinlerin saklanmaları gereken sıcaklıklar birbirlerine göre farklılık göstereceğinden, buzdolabında en uzun ve en etkin koruma bu şekilde olmalıdır.Çiğ yiyecekler buzdolabının üst kısmına yerleştirilirse, suları alt bölümlere ulaşarak çapraz bulaşma oluşturabilir. Bunu önlemek için pişmiş yiyecekleri üst raflara yerleştirebilirsiniz. Buzdolabının gereğinden fazla doldurulması, soğuk hava akımını engeller. Bu durum da besinlerin yeteri kadar korunamamasına ve çabuk bozulmasına yol açabilir.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler
ve Daha Fazlası ...
ABONE OL