Baklava tarifleri
Çikolatalı Baklava
Malzemeler
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un
Açmak için: 1 su bardağı nişasta
1 su bardağı kakao
250 gram margarin
250 gram tereyağı
İçine: 300 gram iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı damla çikolata
Şerbeti için: 4 su bardağı su
4 su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu
Çikolatalı Baklava Yapılışı
Hamuru hazırlamak için, yumurta, yoğurt, sıvıyağ, sirke ve kakaoyu bir kaba alıp karıştırın. Üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru streç filme sarıp yarım saat dinlendirin. Daha sonra hamuru 15 bezeye ayırın. 1 su bardağı nişasta ve 1 su bardağı kakaoyu eleyin. Bu karışımdan serperek her bezeyi tepsinizden daha büyük açın. Tepsiyi yağlayın. Margarin ve tereyağını eritin. Ceviz ve damla çikolatayı karıştırın. Açtığınız yufkalardan 3 tanesini kenara ayırın. Kalan yufkaları dörde bölün. İki kat tepsiye serin. Üzerine yağ gezdirin. Dört kattan sonra çikolatalı cevizli harç serpin. Kestiğiniz yufkalar bitene kadar, her iki katta bir yağ gezdirip, dört katta bir de cevizli karışımdan serpin. En üste bütün bıraktığınız üç adet yufkayı yerleştirin. Kalan yağı üzerine gezdirin. Daha sonra baklavayı arzunuza göre dilimleyin. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bu arada şerbeti için, su ve tozşekeri bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edin. Bir-iki taşım kaynatıp ocaktan alın ve soğutun. Fırından aldığınız sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökün. Baklava şerbeti çekince servis yapın.
Çikolatalı Baklava
Malzemeler
3 adet yumurta
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
3 çorba kaşığı kakao
Aldığı kadar un
Açmak için: 1 su bardağı nişasta
1 su bardağı kakao
250 gram margarin
250 gram tereyağı
İçine: 300 gram iri kıyılmış ceviz
1 su bardağı damla çikolata
Şerbeti için: 4 su bardağı su
4 su bardağı tozşeker
Yarım limonun suyu
Çikolatalı Baklava Yapılışı
Hamuru hazırlamak için, yumurta, yoğurt, sıvıyağ, sirke ve kakaoyu bir kaba alıp karıştırın. Üzerine azar azar un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamuru streç filme sarıp yarım saat dinlendirin. Daha sonra hamuru 15 bezeye ayırın. 1 su bardağı nişasta ve 1 su bardağı kakaoyu eleyin. Bu karışımdan serperek her bezeyi tepsinizden daha büyük açın. Tepsiyi yağlayın. Margarin ve tereyağını eritin. Ceviz ve damla çikolatayı karıştırın. Açtığınız yufkalardan 3 tanesini kenara ayırın. Kalan yufkaları dörde bölün. İki kat tepsiye serin. Üzerine yağ gezdirin. Dört kattan sonra çikolatalı cevizli harç serpin. Kestiğiniz yufkalar bitene kadar, her iki katta bir yağ gezdirip, dört katta bir de cevizli karışımdan serpin. En üste bütün bıraktığınız üç adet yufkayı yerleştirin. Kalan yağı üzerine gezdirin. Daha sonra baklavayı arzunuza göre dilimleyin. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Bu arada şerbeti için, su ve tozşekeri bir tencereye alıp ocağa oturtun. Kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu ilave edin. Bir-iki taşım kaynatıp ocaktan alın ve soğutun. Fırından aldığınız sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti dökün. Baklava şerbeti çekince servis yapın.
Baklava tarifleri
Balkabaklı Baklava
Malzemeler
12 adet baklavalık yufka
200 gram tereyağı
İç malzeme için: 2 dilim temizlenmiş ve rendelenmiş balkabağı
250 gram kıyılmış ceviz
Şerbeti için:
2’şer su bardağı su ve tozşeker
2 damla limon suyu
Süslemek için:
Toz antepfıstığı
Balkabaklı Baklava Yapılışı
1 İÇ malzeme için balkabağı ve cevizi iyice harmanlayıp kenara alın. 2 Yufkaları üst üste yerleştirip 10x10cm'lik kareler halinde kesin. Bir parça yufkanın üçgen tarafına 2 tatlı kaşığı balkabaklı iç malzemeden koyup, diğer üçgen kenarı üzerine kapatın. Kalan yufka parçalarını da aynı şekilde hazırlayıp, fırın tepsisine dizin. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirip, önceden ısıtılmış 160 derece fırında pembeleşene dek pişmeye bırakın. 3 Şerbet için su ve tozşekeri kaynatın.Ocaktan almaya yakın limon suyuekleyip ocaktan kaldırın ve ılınmayabırakın. Sıcak balkabaklı baklavanın üzerine ılık şerbeti gezdirin. 5-10 dakika dinlendirip, toz antepfıstığı ile süsleyerekservis yapın.
TARİF DETAYBaklava tarifleri
Baklava Yufkasında Pide
Malzemeler
8 adet baklava yufkası
1 çay bardağından bir parmak eksik tereyağı
1 çay bardağı su
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 su bardağı kavrulmuş kıyma
1 adet kıyılmış sivri biber
1 adet küp doğranmış domates
4-5 dilim sucuk
1 adet yumurta
Baklava Yufkasında Pide Yapılışı
TEREYAĞINI eritip su ile karıştırın. Baklava yufkalarının aralarına tereyağlı sudan sürerek üst üste yerleştirin. Üzerine kaşar peynirinin yarısını serpiştirin. Kenarlarını dört parmak kalınlığında içe doğru katlayarak, bohça gibi yalnızca uçlarını kapatın. Açılmaması için kürdanla sabitleyin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Fırından alıp, ortasına kavrulmuş kıyma, biber, sucuk ve domates yerleştirin. Kalan kaşar peynirini serpiştirip, yumurtayı kırın. Yeniden fırına verip, 180 derecede 8-9 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
TARİF DETAYBaklava tarifleri
Baklava Keseleri
Malzemeler
2 yemek kaşığı Luna (70 gr)
5 yemek kaşığı şeker
10 yaprak baklava yufkası
İçi için:
1 yemek kaşığı Luna (35 gr)
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı çiğ Antep Fıstığı
5 yemek kaşığı bal
Yarım çay kaşığı tarçın
Baklava Keseleri Yapılışı
Baklava keselerini hazırlamak için Luna'yı bir kapta eritin. Kabın içine şekeri ekleyip karıştırın ve şekeri yağın içinde eritin. Yufkaların her katını oluşturduğumuz bu karışım ile yağlayarak üst üste yerleştirin. Hazırladığınız yufkaları 15x15 cm'lik karelere bölüp muffin kalıplarına yerleştirin. Yufkaları önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
İç harcını hazırlamak için Luna'yı eritip içine bal ve tarçın hariç yemişleri ekleyip yağın içinde2-3 dk kavurun. Karışımın içerisine son olarak bal ve tarçını ilave edip 2-3 dakika daha pişirin. Muffin kalıplarındaki pişen yufkaların içine hazırladığınız iç harcını paylaştırıp 10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
.
TARİF DETAYBaklava tarifleri
Kaymaklı Baklava
Malzemeler
3 adet rulo kaymak
30 yaprak baklavalık yufka
100 gram tereyağı
250 gram tuzsuz lor peyniri
1 neskafe fincanı file
antepfıstığı
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker
2 su bardağı su
5-6 damla limon suyu
Süslemek için:
Toz antepfıstığı
Kaymaklı Baklava Yapılışı
ONBEŞ adet yufkanın aralarına eritilmiş tereyağı sürerek düz bir zemine yayın. Ayrı bir yerde lor peyniri ile kaymağı karıştırın. File antepfıstığını ekleyin. Daha sonra yufkaların üzerine yayın. Kalan 15 adet yufkayı da aralarına tereyağı sürerek diğer yufkaların üzerine yerleştirin. Rulo şeklinde sarıp, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Kalan tereyağını üzerine sürüp, dilimleyin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kızarana dek pişirin. Bu arada şerbet için tozşeker ve suyu kaynatın. Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyin. Sıcak baklavanın üzerine ılık şerbeti gezdirip, 15-20 dakika dinlendirin. Toz antepfıstığı serpip, dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
TARİF DETAYBaklava tarifleri
Cevizli Baklava
Malzemeler
Yarım kg un
3 adet yumurta
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
Bir tutam tuz
3 çorba kaşığı yoğurt
Yufkayı açmak için: 1 kase nişasta
İçi için: 1 su bardağı sıvıyağ
Yarım kg dövülmüş ceviz
Üzeri için: 1 su bardağı sıvıyağ
Şerbeti için: 7 su bardağı tozşeker
8 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Cevizli Baklava Yapılışı
Şerbet için tozşeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakın. Hafif şurup kıvamı aldığında limon suyunu ekleyin. Tencereyi ateşten alın. Geniş bir kapta elenmiş un, yumurta, süt, sıvıyağ, tuz ve yoğurdu karıştırın. Kulak memesi kıvamında hamur elde edene dek yoğurun. Hamurdan 30 adet beze koparıp elinizde yuvarlayın. Bezeleri 30 dakika dinlendirin. Üzerlerine nişasta serpip, oklava ile tepsi büyüklüğünde açın. Hafifçe yağlanmış tepsiye ilk yufkayı serip, üzerine sıvıyağ sürün. İlk dört yufkayı aralarına sıvıyağ sürerek üst üste dizin. Dördüncü yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serpin. Her yufkanın arasına sıvıyağ ve her dördüncü yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serperek, bu şekilde 30 yufkayı üst üste dizin. Yufkaları iki parmak kalınlığında, uzun şeritler halinde kesin. Tepsiyi hafif yan çevirip, eğimli olarak verevine kesin. 1 su bardağı sıvıyağı yufkaların üzerine gezdirin. Her tarafına eşit şekilde yayılmasını sağlayın. 180 derece fırında, üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine soğuk şerbeti dökün. Baklava şerbeti iyice içine çektikten sonra servis yapın.
TARİF DETAYBaklava tarifleri
Kuru Baklava
Malzemeler
1 kg baklavalık un
3 adet yumurta
Yarım çorba kaşığı tuz
2 su bardağı su
l Yarım kg nişasta
400 gram eritilmiş tereyağı
İki buçuk su bardağı antepfıstığı
Şerbeti için: 1 kg tozşeker
Üç buçuk su bardağı su
Kuru Baklava Yapılışı
Unu geniş bir kaba eleyin. Ortasını havuz gibi açıp, yumurtaları havuzun içine kırın. Tuz ve suyu ekleyin. Sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerine nemli bez örtüp 20 dakika dinlendirin. 12 eşit parçaya bölün. Üzerlerine nişasta serpin. Her hamur parçasını elinizle yassı hale getirin. Oklava ile olabildiğince ince açın. Açma sırasında hamurların oklavaya yapışmaması için nişasta serpin. Tepsiyi yağlayın. Yufkaları tepsiye tek tek dizerken aralarına eritilmiş tereyağı sürün. Yufkaların yarısını bu şekilde dizdikten sonra dövülmüş antepfıstığını üzerlerine serpin. Diğer yufkaların da aralarına eritilmiş tereyağı sürdükten sonra antepfıstığının üzerine dizin. Bir bıçağın uç kısmıyla tepsinin kenarında kalan hamuru içeriye doğru sıkıştırın. Bıçakla kareler halinde kesin. Kalan eritilmiş tereyağını tepsiye dökün. Fazla tereyağı tepsiyi eğerek boşaltın. Önceden ısıtılmış180 derece fırında üzeri kızarana dek pişirin. Şerbet için tozşeker ve suyu, şurup kıvamına gelene dek kaynatın. Soğumaya bırakın. Soğuk şerbeti fırından aldığınız baklavanın üzerine dökün. Baklava şerbeti çektikten sonra servis yapın.
TARİF DETAYBaklava tarifleri
İmam Çağdaş'ın Meşhur Baklavası
Malzemeler
1 kg sert buğday unu
3 adet yumurta
10 gram tuz
100 gram nişasta
1 kg sadeyağ l 50 gram irmik
500 gram boz antepfıstığı içi
Kaymak için:
500 ml süt
Şerbet için:
750 gram tozşeker
1/3 litre su
İmam Çağdaş'ın Meşhur Baklavası Yapılışı
Unu tezgah üzerine daire şeklinde dökerek ortasını boş bırakın. Yumurta ve tuzu iyice çırpıp az miktar su ilave ederek unla birlikte yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir kıvama gelinceye kadar su ilavesiyle yoğurun. Hamuru fitil şeklinde uzatarak iki parmak eninde kesin (her biri yaklaşık 45-50 gram olacak şekilde). Her bir hamur bezesini avucunuzda yassılaştırın. Üzerlerine, sadece yapışmamalarını
sağlayacak kadar, az miktarda nişasta serperek bezeleri merdaneyle tek tek 10-15 cm çapında açın. 6 yufkayı üst üste koyup oklavayla büyütün. Aralarına, topak kalmayacak şekilde nişasta serperek, 6 yufkayı tek tek oklavaya sarın. Hamurun çapı 25-30 cm olana kadar ovalayarak açın. Hamurun eni 60, boyu 140 cm olacak şekilde bu işlemleri 3 kere tekrarlayın. Bu aşamaları, en başta yassılaştırdığınız diğer hamur bezelerine de uygulayın. Bu arada yufkaları açtıkça, baklavayı pişireceğiniz henüz yağlanmamış tepsiye aktarın. Kenarlarında kalan fazlalıkları kesin (dış tarafındaki pürüzlü kısımlar atılıp, diğer parçalar, baklava yapımında kullanılacak). Tepsi boyunda kestiğiniz yufkaları oklavaya sararak kenara alın. En pürüzsüz olanı "yüzlük" olarak ayırın. Bu arada sadeyağı eritin. Tepsiye ince olacak şekilde bir kat sadeyağ sürün.
2 adet yufkayı oklavaya sarıp, yağlanmış tepsiye serin (2 yufka arası hafif yağlanacak). Fırçayla, üzerine ince ince yağ serpin. Kestiğiniz yufka parçalarını üzerine kat kat yerleştirin. Yufka parçaları 7-8 kat oluşturana kadar işleme devam edin. Yine fırçayla ince ince yağ serpin. Önceden hazırlanan kaymağı, tepsinin ortasına boşaltın. Geniş ağızlı, yuvarlak uçlu bir bıçak yardımıyla (bıçağı yapışmaması için hafif yağlayarak), dairesel hareketlerle döndürerek, tepsinin her tarafına eşit şekilde dağılmasını sağlayın. Üzerine ince çekilmiş fıstık serpin. Üzerine kesilmiş yufkalardan 2 kat serin. Daha sonra, yekpare yufkalardan 8-10 kat, her katın arasını yağlayarak üst üste serin (yağlama işlemi, fırçayla hafif serperek yapılacak). En üste "yüzlük" yufkayı yerleştirin. Bıçağın keskin olmayan tarafıyla, baklavanın kenarlarını içe doğru katlayın. Keskin bir bıçak ile muska, mekik veya kare şeklinde kesin. Üzerine, parmak yakmayacak şekilde ısıtılmış kalan sadeyağı gezdirin. Tepsiyi, 230-260 derecede önceden ısıtılmış fırına sürün.
Tercihen turbo fırında, her 5 dakikada bir tepsiyi çevire-rek, 40-45 dakika pişirin. Hazır olduktan sonra dilim olarak kesilen yerlerin arasını bıçak yardımıyla açın. Şerbet için su ve şekeri ocağa koyun. Kaynamaya başladığında, bir kaşıkla alıp, iki parmak arasında hafif uzayacak şekilde kıvam alınca, ocağın altını kısın. Baklavayı fırından alır almaz, sıcak şerbeti kepçeyle baklavalara yavaşça
gezdirin. Düz bir zeminde, hiç kıpırdatmadan 20 dakika ile yarım saat arası bekletip servis yapın.
Kaymağın hazırlanışı:
Süt kaynamaya başladığı an, irmiği üzerine azar azar serpin. Kepçenin zor dönmeye başladığı ana kadar devamlı karıştırın. Tamamen soğuduktan sonra, baklavada kullanabilmek için çırpma teli ya da blenderle çırparak krema haline getirin.
TARİF DETAYBaklava tarifleri
Gül baklavası
Malzemeler
Hamuru için:
1 kahve fincanı mısıryağı
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı yoğurt
1 kahve fincanı su
1 su bardağı nişasta
1 çorba kaşığı sirke
Aldığı kadar un
Hamurları açmak için:
Nişasta
Hamurları yapıştırmak için:
1 adet yumurtanın akı
İçi için:
250 gram iri dövülmüş badem
Üzerine:
200 gram tereyağı
Şerbeti için:
İki buçuk su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
2 çorba kaşığı limon suyu
Gül baklavası Yapılışı
HAMURU için yoğurma kabına mısıryağı, yumurta, yoğurt, su, nişasta ve sirkeyi alın. Tüm malzemeyi iyice karıştırın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar un ilave edip, yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve nişasta serperek çay tabağı büyüklüğünde açın. 2 adet açılmış hamurun iki ucu hafifçe üst üste gelecek şekilde, yumurta akı sürerek yapıştırın. Ortaya badem koyun ve her iki kenar uca yarıya kadar yumurta akı sürerek, parmaklarınızla bastırarak yapışmasını sağlayın. Kalan açık kısımları dışa doğru çevirerek gül şekli verin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Hazırladığınız gül tatlılarını kuruması için 1 gece oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün üzerine, kokusu çıkana kadar erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Diğer taraftan şerbeti için bir tencerede tozşeker ve suyu kaynatın. Limon suyunu ilave edip, bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
TARİF DETAY