Çay dostu nefis tarifler
Patatesli Kolay Börek Tarifi (6 kişilik)
2 adet patates
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
tuz
karabiber
1 adet ekmek hamuru
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Patatesleri haşlayın ve haşladıktan sonra kabuklarını soyup rendeleyin. Üzerine ince kıyılmış soğan ve maydanozu ilave edip iyice karıştırın. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Bu karışımı ekmek hamuruyla birlikte, özleşene dek yoğurun. Eliniz unlanmış bir şekilde hamurdan parçalar koparın. Bu hamur parçalarından istediğiniz büyüklükte köfteler hazırlayın. Kızdırılmış kızgın yağda, arkalı önlü kızartın. Servis tabağına aktarıp sıcak servis yapın.
Çay dostu nefis tarifler
Çerkez Peynirli Börek Tarifi (8 kişilik)
3 su bardağı rendelenmiş isli Çerkez peyniri
4 adet yufka
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
5-6 dal nane
150 gram kaymak
1 adet yumurtanın akı
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yeteri kadar galeta unu
Çerkez peynirini geniş bir kaba alın. Üzerine ceviz ve ince kıyılmış nane ilave edin. Yufkaları düz bir zeminde üst üste koyun. Genişliği 4 parmak olacak şekilde uzun şeritler halinde kesin. Uç kısımlarına peynirli harç koyup bir parça kaymak yerleştirin. Daha sonra muska şeklinde sarın. Açılmasını önlemek için ucunu hafifçe ıslatıp yapıştırın. Yufkalar ve harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Yumurta akını sıvıyağla çırpın. Börekleri önce yumurta akına sonra galeta ununa bulayın. Bir fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Çay dostu nefis tarifler
Patatesli Börek Tarifi (10 kişilik)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı ılık su
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Tuz
125 gram tereyağ veya margarin
İç malzeme için:
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
5-6 adet haşlanmış patates
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Sıvıyağı, ılık suyu ve kabartma tozunu bir kapta birleştirin. Aldığı kadar unu ekleyerek tuzunu ayarlayın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamurdan yumurta iriliğinde bezeler yapıp, üzerine nemli bez örterek 20 dakika dinlendirin. Bu arada iç malzemeyi hazırlamak için, 3 çorba kaşığı sıvıyağda, doğranmış soğanı pembeleştirin. Haşlanmış patatesleri rendeleyin. Üzerine kıyılmış maydanozu, tuzu ve karabiberi ekleyip, malzemeyi harmanlayın. Patatesli karışımı soğanlara ilave edip 1-2 kez karıştırın ve ateşten alın. Dilimlenmiş bezeleri, yufka inceliğinde ayrı ayrı açın. Üzerlerine eritilmiş tereyağı veya margarin sürün. Yağlanmış yufkaları rulo yaparak sarın. Ruloları 4-5 cm eninde kesip, buzlukta 10 dakika bekletin. Çıkarıp katmerlenmesi için merdaneyle ruloları açmadan inceltin. Ortalarına hazırladığınız patatesli harçtan pay ederek koyun. Karşılıklı kenarlarını kapatıp ters çevirin ve yağlanmış tepsiye dizin. Ortalarını bıçak yardımıyla kesin. Üzerlerine yumurta sarısını sürüp, ısıtılmış 190 derece fırında, altı üstü kızarana dek pişirin. Ilık servis yapın.
Çay dostu nefis tarifler
Böğürtlen Reçelli Kurabiye Tarifi (24 adet)
1 paket oda sıcaklığında margarin (250 gram)
3 çorba kaşığı pudraşekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılmış)
Aldığı kadar un
Üzeri için:
Yarım su bardağı böğürtlen reçeli
1 su bardağı dövülmüş fındık
MARGARİN, pudraşekeri, kabartma tozu, vanilya, rendelenmiş portakal kabuğu ve 1 adet yumurta sarısını iyice karıştırın. Aldığı kadar un ekleyip yoğurun. Hamurdan bezeler koparıp elinizde yuvarlayın. Daha sonra ortalarına baş parmağınız ile bastırın. Fındığa bulayıp, ortalarına böğürtlen reçeli koyun. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında renk değiştirene dek pişirin. Ilık olarak servis yapın.
Çay dostu nefis tarifler
Elmalı Çikolatalı Kurabiye Tarifi (10 kişilik)
2 adet elma
7 çorba kaşığı pudraşekeri
İki buçuk su bardağı un
1 paket margarin
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı damla çikolata
Üzeri için:
Pudraşekeri
ELMALARIN kabuklarını soyup, rendeleyin. 2 çorba kaşığı pudraşekeri ekleyip ocağa oturtun. Elma pişene dek karıştırıp, ocaktan alın. Ayrı bir yerde kalan 5 çorba kaşığı pudraşekeri, un, margarin, tarçın ve cevizi iyice yoğurun. Hamurdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp, elinizle açın. Ortasına 1 tatlı kaşığı elmalı harç koyup kapatın. Hamur bitene dek işlemi tekrarlayın. Buzdolabının alt rafında 30 dakika dinlendirip, yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine damla çikolata serpiştirin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 20 dakika pişirin. Pudraşekeri serpip servis yapın.
Çay dostu nefis tarifler
Fındıklı Kurabiye Tarifi (10 kişilik)
100 gram kıyılmış fındık
110 gram tereyağı
Üç buçuk çorba kaşığı tozşeker
1 paket vanilya
1 adet büyük boy yumurta
1 su bardağı un
Bir tutam tuz
Yarım kahve fincanı ahududu reçeli
TEREYAĞI ve tozşekeri mikser yardımıyla 2-3 dakika çırpın. Vanilya ve yumurta sarısı ekleyip karıştırın. Ayrı bir yerde un ve tuzu karıştırın. Tereyağlı karışıma ilave edip yoğurun. Hamurdan küçük bezeler koparın. Elinize yapışıyorsa 30 dakika buzdolabında dinlendirin. Bezeleri yuvarlayıp, parmağınızla ortalarını çukurlaştırın. Önce çırpılmış yumurta akına, sonra kıyılmış fındığa bulayın. Fırın tepsisine yerleştirip ortalarına reçeli pay edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 13-15 dakika pişirip servis yapın.
Aşçının notu: Kurabiyeleri aynı gün içersinde tüketmeyecekseniz, ortalarına reçel koymadan pişirin. Servis edeceğiniz zaman reçel koyun.
Çay dostu nefis tarifler
Çikolata Soslu Lor Kurabiyesi Tarifi (10 adet)
100 gram margarin (yumuşatılmış)
1 adet yumurta
Yarım su bardağı yoğurt
1 su bardağı tozşeker
1 paket kabartma tozu
100 gram süt loru
Alabildiğince un
2 çorba kaşığı toz çikolata sosu
1 su bardağı süt
Kıyılmış fındık yada antepfıstığı
Öncelikle süt loru ile yarım su bardağı tozşekeri karıştırın. Bu karışımı bir kenarda bekletin. Yumuşatılmış margarin, yumurta, yarım su bardağı tozşekeri, yoğurt, un ve kabartma tozu ile birlikte karıştırın. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayın. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlak açın. İçine lorlu malzemeden koyup, ek yeri altta kalacak şekilde elinizle yuvarlayıp, kapatın. Kurabiyeleri önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Süte, çikolatalı sosun toz karışımından 2 çorba kaşığı ekleyip, bir cezvede karıştırarak pişirin. Piştikten sonra soğuturken ara sıra karıştırın. Kurabiyeler fırından çıktıktan 1-2 dakika sonra kaşık yardımıyla sosu üzerlerine dökün. Fındık veya fıstıkla süsleyip, servis yapın.
Aşçının notu: Kurabiye hamuruna, dilerseniz kakao da ekleyebilirsiniz.
Çay dostu nefis tarifler
Pastane Poğaçası Tarifi (30 adet)
3 su bardağı un
21 gram yaş maya
1 çay bardağı ılık su
1 çorba kaşığı tepeleme tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
250 gram oda sıcaklığında margarin
4 adet yumurta
İçi için:
1 su bardağı lor peyniri
7-8 dal kıyılmış maydanoz
ÖNCELİKLE iç harç için bir kasede lor peyniri ve maydanozu karıştırın. Diğer taraftan yoğurma kabına unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yaş mayayı ılık su ile karıştırıp eritin. Maya, tozşeker, tuz, margarin ve 2 adet yumurtayı unun ortasındaki boşluğa koyun. Un hariç diğer malzemeyi karıştırın. Kabın kenarındaki unu ekleyerek tüm malzemeyi kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerini nemli bir bezle örterek, 15 dakika dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde hafifçe açıp, ortasına peynirli harçtan koyun. Daha sonra hamuru yuvarlayıp yağlanmış fırın tepsisine dizin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Kalan 2 adet yumurtayı çırpın ve poğaçaların üzerine sürün. Hamurların kabarması için oda sıcaklığında 30 dakika bekletin. Poğaçaları önce 130 derece fırında 5 dakika, daha sonra 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Aşçının notu: Poğaçaları peynir yerine patates, kıyma veya kaşar peyniriyle de hazırlayabilirsiniz.
Çay dostu nefis tarifler
Üzümlü ve Cevizli Rulo Poğaça Tarifi (7 kişilik/Üye tarifi)
Malzemeler
1 paket kuru maya
1 çay bardağı ılık süt
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta (birinin sarısı dışına sürmek için)
Bir miktar toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldıgı kadar un
İç Malzemesi:
1 su bardağı kadar ceviz (rondodan geçirilmiş)
1 su bardağı kuş üzümü veya kuru üzüm
1 çay bardağı kadar pudra şekeri
Ilık sütümüzün içine 1 paket kuru mayamızı eritelim içine toz şeker koyalım ve karıştıralım. Ve 1 adet yumurta sarısı dışındaki bütün hamur malzemelerini derin bir kapta karıştıralım. Hazırladıgınız hamuru ılık veya sıcak bir ortamda iyice kabarana kadar bekletelim. Kabaran hamuru bir defa daha az miktarda yoguralım ve 3 eşit parçaya bölelim. Her bir parçayı unlu zeminde merdane ile aşırı ince olmayacak şekilde açıyoruz. Üstüne ceviz ve kuş üzümü karışımını her tarafına gezdiriyoruz. Onun üstünede pudra şekeri serpiyoruz. Şekerde ölçü vermiyorum çünkü az veya çok şekerli hazırlamak sizin elinizde. Ve hamuru rulo şeklinde sarıp yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştiriyoruz. Diğer kalan hamurlar içinde aynı işlemi uyguluyoruz. Ve üstlerine ayırdığınız yumurta sarısına 1-2 damla sıvıyağ ekleyerek sürüyoruz. Önceden 180C ayarlı fırında üstleri kızaran kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra isterseniz üzerine yine pudra şekeri serpebilirsiniz.
Çay dostu nefis tarifler
Sosisli Poğaça Tarifi (30 adet)
2 adet yumurta
125 gram oda sıcaklığında margarin
1 çay bardağı sıvıyağ
6 çorba kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:
Sosis
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı
DERİN bir kapta yumurta ve küp doğranmış margarini çırpın. Sıvıyağ ve yoğurt ekleyip çırpmaya devam edin. Kabartma tozu ile un katıp, kulak memesinden daha sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 15 dakika dinlendirin. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın. Avcunuzun içinde açıp, ortasına sosis dilimi yerleştirin. İki ucu birbirinin üzerini örtecek şekilde kapatın. Hamur ve sosis bitene kadar işleme devam edin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Çay dostu nefis tarifler
Ağzı Açık Poğaça Tarifi (5 kişilik)
Hamuru için:
200 gram oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta (akını ve sarısını ayırın)
Karabiber
MARGARİN veya tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, yumurta sarısı, mahlep ve tuzu karıştırın. Kabartma tozu ve unu ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek, 10 dakika dinlendirin. Diğer tarafta içi için, beyaz peyniri rendeleyip, içine ince kıyılmış maydanoz, yumurta akı ve karabiber katıp, karıştırın. Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. Bezeyi avuç içinde açıp, içine iç harçtan koyun ve ortası hafif açık kalacak şekilde kapatın. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış tepsiye dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler