Çiğ köfte yapımının püf noktaları!
BAHARATLAR MUTLAKA TAZE OLMALIDIR
-Kullandığınız bulgur (sümüt) içinde bulunulan yılın ürünü olmalı, bayat olmamalıdır. Bulgur fazla beklemişse, sıcak ortamda kalmışsa kokusu değişir. Bulgurun içindeki esansiyel yağların bozulması ve kokusunun değişmesi, köftenin lezzetini ve kalitesini etkiler.
-Baharatlar mutlaka taze olmalıdır. Baharatlar, çekirdek veya tohum halindeyken sıcaklığa ve zamana karşı daha dayanıklıdır ama öğütüldükten sonra hızla bayatlar. Aromasını ve kokusunu kaybeder. Adıyaman'da köftelik baharatlar fazla miktarda alınıp bekletilmez. Bittikçe yeni baharat öğütülür.
Çiğ köfte yapımının püf noktaları!
AŞIRI İSOT VE SALÇA KULLANILMAMALIDIR
-Salçalar ve pulbiberin aroması da güzel olmalıdır. Uygun şartlarda hazırlanmayan, sıcakta fazla bekleyen salçalarda geniz yakan farklı bir acılık oluşur. Bu istenmeyen özellik, köftenin lezzetini ve kalitesini bozar.
-Bizim gelenekte çok canlı ve güzel bir kırmızı olurdu köfteler. Şimdiki gibi bordo ve siyaha kaçan köfteler yine son dönemlerde çoğaldı. Aşırı isot ve salça kullanımı da hem lezzeti etkiler hem de mide için çok zorlayıcıdır.
Çiğ köfte yapımının püf noktaları!
HİÇ BEKLETMEDEN YEMELİSİNİZ
-Köfteyi ısırdığınızda hem yumuşacık lokum gibi olmalı, boğazınızdan kayıp gitmeli, hem de çamur gibi ezilmiş olmamalıdır. Yani bulgurun bir karakteri vardır ve yoğururken bunu bozmadan yoğurmalısınız. Bu noktalar bir günde değil ancak bir ömürde öğrenilir.
-Köfteyi yoğurduktan sonra en güzeli, hiç bekletmeden yemektir. Bulgur hemen kurur ve kendini çeker. Eskiden 2 saat bekleyen köfteye bile kimse iyi bakmazdı. Tabii zaman içinde birçok konu gibi bu da değişime uğradı. Sizlere çok uzun gelebilir ama geleneğin günümüze yansıyan yazısız kurallarıdır bunlar. Binlerce yılın macerasında, yaşadığı bütün tecrübeyi ve lezzeti, anneannelerimizden bize emanet bu püf noktalarında gizler…
Çiğ köfte yapımının püf noktaları!
"ETLİ ÇİĞ KÖFTE YAPACAKSANIZ"
-Eskiden büyüklerimizin döve döve hazırladığı etlerle yapılan köfteler, deyim yerindeyse "ipek gibi" olurdu. Sonraki dönemlerde ise her evde bir et makinası olur, etler evde çekilirdi. Kollu makinalardan sonra elektrikli makinalar devreye girdi. Günümüzde böyle bir imkanımız olmadığı için sipariş verip hazırlatıyoruz. Bu durumda kasapla kurduğunuz dostluk her zaman faydalı olur! Köftelik et, içerisindeki bütün yağlardan ve sinirlerden ayıklanarak kıyma haline getirilir. Kara et veya siyah et denen köftelik etin kokusu da çok önemlidir.
Çiğ köfte yapımının püf noktaları!
KÖFTE ÇEKİLİRKEN DİKKAT EDİN
-Bu nedenle kıymayı kasapta hazırlatıyorsanız makinanın iyice yıkanmış olması ve daha önce et çekilmemiş olması gerekir. Akşamdan sipariş verdiğiniz zaman kasap, önce çiğ köftelik kıymayı hazırlayıp çeker. Dikkat edilmezse köftede baskın bir yağ kokusu alabilirsiniz. Ağzınızla kuş tutsanız, bolca baharat atsanız da kimse o köfteyi beğenmez.
-Adıyaman usulü çiğ köftede et önce ince doğranmış soğan, sarmısak, salçalar ve baharatlarla beraber iyice karıştırılır.
-Daha sonra bulgurla karıştırılarak, yanına da birkaç parça buz atılarak yoğrulur.
Sofra’da Bu Ay
- Mevsimin Olmazsa Olmazları Elma & Armut
- Baharat Karışımları
- Sağlıklı Çocuk Tarifleri