Doğu Anadolu'dan lezzetler
Sarımsaklı Bulgur Pilavı Eşliğinde Davet Eti Tarifi (6 kişilik)
1 kg doğranmış koyun eti (but kısmından)
2 çorba kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı yoğurt
Bulgur pilavı için:
2 su bardağı pilavlık bulgur
250 gram taze fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
2 adet kırmızı biber
3 adet küp doğranmış domates
3 su bardağı su
3 diş sarmısak
Nane, tuz
TEREYAĞINI kızdırıp eti ilave ederek pembeleşene kadar soteleyin. Üzerine sıcak suyu ekleyip kısık ateşte 1 saat pişirin. Etleri bir cam kabın içine alın. Bir kasede az su, domates salçası ve yoğurdu karıştırıp etlerin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında etlerin üzeri kızarana kadar pişirin. Bulgur pilavı için, taze fasulyeyi verev şeklinde doğrayın ve suda 15 dakika haşlayıp süzün. Nohutları da haşlayıp kabuklarını soyun. Bir tencereye aldığınız 1 çorba kaşığı tereyağında piyazlık doğranmış soğanı hafifçe kavurun. Küp doğranmış kırmızı biberi ekleyip 1-2 defa çevirdikten sonra, yıkanmış ve süzülmüş bulguru ilave edin. Domatesi ekleyip hepsini beraber birkaç dakika kavurun. Nohut, taze fasulye ve suyu katın. Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirin ve demlenmeye bırakın. Diğer tarafta 1 çorba kaşığı tereyağında küçük doğranmış sarmısağı hafif pembeleştirip içine nane ilave edin ve yarısını pilava katıp karıştırın. Bulgur pilavını servis tabağına alıp üzerine etleri yerleştirin. Kalan sarmısaklı yağı etlerin üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Patates Mıhlama Tarifi
1 kg patates
1 çorba kaşığı tereyağı
2 adet büyük boy soğan
Tuz, karabiber
250 gram kavurma
Süslemek için:
Maydanoz, pulbiber
HAŞLANMIŞ patatesleri çatalla ezin. Tereyağında piyazlık doğranmış soğanları rengi dönene kadar kavurun. Patatesi ilave edip soğanla iyice karışana kadar kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ekleyin. Patates mıhlamasını servis tabağına alıp ortasına doğranmış kavurmayı koyun. Kıyılmış maydanoz ve pulbiberle süsleyip servis yapın.
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Kağıt Kebabı Tarifi
Bir buçuk kg kuzu eti (but kısmından)
300 gram kuyruk yağı
İki buçuk su bardağı su, tuz
ETİ kuşbaşı doğrayın. Kuyruk yağını eritin ve tuz ekleyin. Etle kuyruk yağını karıştırın. Yağlı kağıdı iki kat halinde düz bir zemine serin. Üzerine eti koyup tuz ekledikten sonra sarın. Etli kağıdı bir fırın kabına yerleştirin. Üzerine suyu ekleyin ve hava almasını önlemek için alüminyum folyo ile kaplayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 2 saat pişirin. Pilav, közlenmiş domates ve biberle birlikte sıcak
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Kemah Tiridi Tarifi (5 kişilik)
Tandır ekmeği için:
1 su bardağı ılık su
21 gram yaş maya
1 tatlı kaşığı tozşeker
500 gram un, tuz
Üzeri için: 250 gram koyun eti (but kısmından)
2 su bardağı su
2 çorba kaşığı tereyağı
3-4 adet orta boy soğan
4 adet yumurta, pulbiber
EKMEK için, ılık suyun içinde yaş maya ve tuzu eritin. Mayanın kabarması için 10 dakika bekletin. Unu derin bir kaseye alın. Tozşeker ve bir tutam tuz ekleyin. Mayalı suyu ilave edip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamuru mayalanması için yarım saat dinlendirin. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, oklava ile pasta tabağı büyüklüğünde ince yufkalar açın. Yufkaları yapışmaz yüzeyli bir tavada pişirip üst üste koyun ve bir tülbente sarıp birkaç saat bekletin. Üzeri için koyun etini 2 su bardağı suda yumuşayana kadar haşlayın. Bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağında piyazlık doğranmış soğanları hafif pembeleşene kadar kavurun. Üzerine yumurtaları kırıp, çok fazla karıştırmadan pişirin. Ekmeklerin üzerini su ile hafif ıslatıp, 2 parmak kalınlığında şeritler halinde kesin. Bir kaba yerleştirin ve üzerine eti haşladığınız sudan gezdirin. Yumurtayı ekmeklerin üzerine koyup, en üste de elle didiklenmiş eti yerleştirin. Kalan tereyağında pulbiberi yakıp üzerine gezdirin.
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Domatesli Kebap Tarifi (5 kişilik)
Bir buçuk kg yağsız kuzu eti
300 gram tereyağı
Yarım kg sivri biber
Yarım kg domates
1 çorba kaşığı salça
Tuz, karabiber, pulbiber, kekik
ÖNCELİKLE eti kuşbaşı doğrayın ve tencereye alın. Tereyağıyla birlikte kavurun. Kuşbaşı doğranmış sivri biberiekleyip, kavurmaya devam edin. Kabukları soyulmuş ve ince kıyılmış domates ile salçayı ilave edin. Tuz, karabiber, pulbiber ve kekik katın. Tüm malzemeyi karıştırın ve bir fırın kabına alın. Suyu ekleyin. Hava almaması için üzerini bir kapak veya alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 1.5 - 2 saat pişirin
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Yalancı Dolma Tarifi (6 kişilik)
PAZI yapraklarını sıcak suya batırın. Yumuşayınca sudan alıp, süzün. Bulguru bir kaseye alın. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip, 20 dakika bekletin. Daha sonra reyhan, un, tuz ve karabiber ilave edip, elle iyice özleşene dek yoğurun. Daha sonra pazı yapraklarına, kenarlarını kapatmadan sarıp, elle sıkın. Tencereye dizin. Üzerine su koyun. Ocakta 10 dakika kaynatın. Servis tabağına alın. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ gezdirip, servis yapın.
Yarım demet pazı yaprağı
1 su bardağı köftelik bulgur
1 çorba kaşığı reyhan
2 çorba kaşığı un
Tuz, karabiber, 2 çay bardağı su
Üzerine: Sarmısaklı yoğurt ve kırmızı biberli yağ
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Abdigör Köftesi Tarifi
1 kg dana bonfile siyah et
Yeteri kadar su
2 adet yumurta
1 adet soğan
2 çorba kaşığı un (tepeleme)
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kırmızı tozbiber
Tuz
1 adet etsuyu tableti
BONFİLE eti tahta tokmakla 15 dakika sinir ve yağları ayrılacak şekilde dövün. Ete, tuz ekleyip, 15 dakika daha dövün. Bu işlemin ardından bir buçuk su bardağı suyu ete karıştırarak yedirin. Macun kıvamına gelen ete ince kıyılmış kuru soğan, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta ve unu ekleyerek yoğurun. Diğer taraftan geniş bir tencereye, yarısını geçecek kadar su koyun. tuzu ekleyin. Hazırladığınız etli harçtan yumurta büyüklüğünde etler alıp, su yardımıyla şekil verin ve suya atın (kaynamaya yakın 1 adet etsuyu tableti ekleyin). Tencerenin kapağını yarım kapatıp, 20-25 dakika harlı ateşte pişirin. Köfteler piştikten sonra oluşan et suyunu süzün. Haşlanmış köfteleri tereyağında kavurun. Pilav, domates sosu ve sebze garnitürleriyle servis yapın.
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Klorik Tarifi
250 gram kıyma
1 çorba kaşığı reyhan
Tuz, karabiber, kimyon
1 çay bardağı köftelik bulgur
2 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı margarin
2 su bardağı su
Yarım su bardağı haşlanmış
yeşil mercimek
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Yarım limonun suyu
Üzerine: Pulbiber
BİR KABA kıyma, reyhan, tuz, karabiber, kimyon ve köftelik bulguru alıp, elle iyice yoğurun. Her biri fındık büyüklüğünde köfteler yapın. Bir kenarda bekletin. Soğanı piyazlık doğrayıp, tencereye alın. Salça ve margarini ilave ederek, 2-3 dakika soteleyin. Daha sonra suyunu ekleyip, kaynatın. Kaynayınca mercimek, nohut, limon suyunu ve hazırlanan köfteleri de ekleyerek 20 dakika kaynatıp, ocaktan alın. Pulbiber ekleyip, servis yapın.
Doğu Anadolu'dan lezzetler
Yoğurtlu Bitlis Lokması Tarifi (8 kişilik)
3 adet yumurta
5 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı karbonat
1 çorba kaşığı susam
1 paket vanilya
6-7 çorba kaşığı un
Kızartmak için: Sıvıyağ
Şerbet için:
İki buçuk su bardağı tozşeker
İki buçuk su bardağı su
ÖN hazırlık olarak şerbeti hazırlayın. Bunun için de şeker ve suyu kaynatın. Soğumaya bırakın. Bir kaba yumurta, zeytinyağı, yoğurt, karbonat, susam, vanilya ve unu koyun. Bütün malzemeleri boza kıvamına gelene dek çırpın. Yağı ocağa koyup, kızdırın. Kızan yağın içine hazırlanan hamurdan tatlı kaşığı ile alıp yavaş yavaş dökün. Kızarana dek sık sık karıştırın. Kızaran hamurları bir servis tabağına alın. Bir kenarda ılınmaya bırakın. Hazırlanan şerbeti bir kaseye koyun. Kızaran ılık hamurları şerbete batırıp, servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler