Erişte ile pratik lezzetler!
Erişte lezzetli oluşu ve kolay hazırlanmasının yanında, sağlık üzerindeki olumlu etkileriyle de dikkat çekiyor.
Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin ve çok faydalı olan erişte A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve protein yönünden de çok zengindir. Yağsızdır. Çok az (%1-1,5 minör yağ bileşenlerini ve yüksek oranda linoleik yağ asidi içerdiğinden kolesterolü düşürücü etkisi vardır, Eriştede bulunan kompleks karbonhidratlar kana yavaş karıştığı için tok tutar,
Metabolizmada, hemen enerjiye dönüşür. Erişte, acil enerji ihtiyacı duyan, fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşan herkes için temel bir besindir.
Erişte ile pratik lezzetler!
Son derece doyurucu bir öğün olan erişteyi evinizde kendinizde yapabilirsiniz.
SU YERİNE SÜTLE YAPILABİLİR
Erişte, Asya ülkelerinde hemen her öğünde önemli yer tutar. Şekli bizim ülkemizdekinden çok farklıdır. Anadolu'da buğday unu, su, tuz ve bazı yörelerde de yumurta katılarak hazırlanan hamurun şeritler halinde kesilmesiyle elde edililir. Sadece un kullanılarak yapılabileceği gibi un ve irmik karışımı da tercih edilebilir. Yapımı sırasında besin değerini artırmak için su yerine süt eklenebilir. Özellikle B grubu vitaminler ve karbonhidrattan zengindir. Tam buğday unlu erişteler daha besleyicidir ve lif içeriği de yüksektir. Eriştenin sağlık faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak için tam buğday erişteyi tüketin.
Erişte ile pratik lezzetler!
ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİNİ DESTEKLİYOR
Erişte içerdiği A vitamini sayesinde görme, büyüme, üreme, embriyo gelişimi ve kan yapımının düzgün bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor. Ek olarak iskelet ve kemik dokusunun gelişimine ve güçlenmesine yardımcı oluyor. Bununla birlikte protein içeriği özellikle çocuklarda normal büyümenin sağlanmasında önem taşıyor. Ancak tahıllar vücutta üretemediğimiz esansiyel bir aminoasit olan lizinden fakir olduğundan; kuru baklagiller ve tahıl kombinasyonu hazırlayarak protein kalitesini artırmakta fayda var.
Erişte ile pratik lezzetler!
NOHUT KÖFTELİ, ERİŞTELİ REYHAN ÇORBASI
MALZEMELER
100 gram kıyma
50 gram dolmalık fıstık
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı erişte
2 çorba kaşığı un
6 su bardağı et suyu
1 adet soğan
1 diş sarımsak
1 dilim bayat ekmek içi
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım limon
Tuz, karabiber, kırmızıbiber, reyhan
Kızartmak için: Sıvı yağ
Erişte ile pratik lezzetler!
FIRINDA MANTARLI ERİŞTE
MALZEMELER
3 su bardağı erişte, 6 su bardağı su
1 adet et bulyon, 1 kahve fincanı sıvı yağ
1 çay bardağı ceviz içi
500 gram mantar, 3 dal taze soğan
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Pul biber, nane, tuz, karabiber
Üzeri için: 2 adet haşlanmış patates
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Erişte ile pratik lezzetler!
TAZE FASULYELİ CEVİZLİ ERİŞTE
MALZEMELER
1 paket erişte
200 gram taze fasulye
3 diş dövülmüş sarımsak
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı kuru reyhan
1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi
2 adet patates
1 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
1 tutam pul biber
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler