Evde pastane poğaçası
Peynirli Poğaça Tarifi
250 gram beyaz peynir
yarım demet maydanoz
1 yumurta
yarım çay kaşığı karabiber
2 adet hazır ekmek hamuru
250 gram beyaz peyniri derin bir kapta ezin. Üzerine yarım demet kıyılmış maydanoz, 1 adet yumurta akı ve yarım çay kaşığı karabiber ekleyip iç harcı hazırlayın. 2 adet hazır ekmek hamurundan küçük parçalar koparıp, yağlanmış düz bir zemin üzerinde yuvarlayın. Daha sonra elinizde çay tabağı büyüklüğünde açıp, içlerine 1 çorba kaşığı harç yerleştirin. Kenarlarını iyice kapatıp, üzerlerine yumurta akı sürün. Susam ve çörekotu serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
Evde pastane poğaçası
Kırmızı Mercimekli Poğaca Tarifi
1 çay bardağı kırmızı mercimek
2 adet yumurta
100 gram oda sıcaklığında
tereyağı
2 çorba kaşığı yoğurt
4-5 dal kıyılmış maydanoz
2 dal taze soğan
1 paket kabartma tozu
İki buçuk su bardağı un
1 su bardağı rendelenmiş
kaşar peyniri
Tuz, pulbiber
Üzerine:
1 adet yumurtanın sarısı
Çörekotu, rendelenmiş
kaşar peyniri
AYIKLANMIŞ ve yıkanmış mercimeği bir tencereye alın. Üzerine çıkacak kadar su ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Soğuduktan sonra içine yumurta, küp doğranmış tereyağı, yoğurt, maydanoz ve kıyılmış taze soğanı ilave edip, karıştırın. Kabartma tozu, un, tuz ve pulbiber ekleyip, tüm malzemeyi yoğurun. En son rendelenmiş kaşar peyniri katın ve tekrar yoğurun. Karışımdan cevizden büyük parçalar koparın ve elinizle istediğiniz şekli verin. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 dakika pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Evde pastane poğaçası
Sirkeli Poğaça Tarifi
150 gram margarin (yumuşatılmış)
1 kahve fincanı zeytinyağı
1 kahve fincanı sirke
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
100 gram beyaz peynir
1 adet havuç
3 çorba kaşığı soya sosu
Dereotu ve maydanoz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Üzerine: Susam
Ön hazırlık olarak havucu rendeleyin. Beyaz peynir ve soya sosu ile karıştırın. İnce kıyılmış maydanoz ve dereotunu ekleyip, bir kenarda bekletin. Margarin, zeytinyağı, sirke, tuz, 1 yumurtanın tamamı ve diğer yumurtanın akı ile kabartma tozunu ekleyin. Alabildiği kadar unu da ilave edip, ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlayın. Yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, elinizle avuçiçi büyüklüğünde açın. Ortasına hazırladığınız karışımdan bir tatlı kaşığı kadar koyup, kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 45 dakika ile bir saat arasında pişirin.
Evde pastane poğaçası
Midye Poğaça Tarifi
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı ılık su
1’er tatlı kaşığı
tozşeker ve tuz
150 gram margarin
ve tereyağı
İçi için:
1 su bardağı siyah zeytin
Kekik
BİR kaseye unu eleyin ve kuru mayayı ekleyip harmanlayın. Ortasını havuz şeklinde açın ve bir yumurta ile diğer yumurtanın akını katın (sarısını üzerine sürmek için ayırın). Yoğurt, sıvıyağ, ılık su, tozşeker ve tuz ekleyip bütün malzemeyi yoğurun. Hamurun mayalanmasını beklemeden 4 eşit parçaya bölün. Her bir parçayı merdane ile orta büyüklükte açın. Birinci hamurun üzerine eritilmiş margarin ve tereyağı karışımından sürün. İkinci hamuru üzerine serin ve ikisini rulo şeklinde sarın. Diğer iki hamuru da aynı şekilde hazırlayın. Hamurları buzdolabında 1 saat bekletin. Buzdolabından çıkardığınız hamurları 2 parmak kalınlığında kesin. Elinizle hafifçe bastırıp büyültün. İç harç için dilimlenmiş siyah zeytin ve kekiği karıştırın. Hamurların ortalarına harçtan pay edin ve poğaça yapar gibi katlayın. Üzerine ayırdığınız yumurtanın sarısını sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Evde pastane poğaçası
Patatesli Poğaça Tarifi
4 su bardağı un
10 gram kuru maya
3 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tozşeker
1 çay bardağı süt
125 gram oda sıcaklığında margarin
1 adet yumurta
3 adet haşlanmış patates
Yarım demet maydanoz
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
UNU derin bir kaba eleyin. Üzerine maya, tuz ve tozşeker koyup, karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açıp, süt, margarin, yumurta, rendelenmiş patates ve kıyılmış maydanoz ilave edin. Tüm malzemeyi iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve mayalanması için yarım saat bekletin. Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve avucunuzun içinde yuvarlayın. Hazırladığınız poğaçaları fırın tepsisine aralıklarla yerleştirin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Evde pastane poğaçası
Ağzı Açık Poğaça Tarifi
Hamuru için:
200 gram oda sıcaklığında margarin veya tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay kaşığı mahlep
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
İçi için:
250 gram beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
1 adet yumurta (akını ve sarısını ayırın)
Karabiber
MARGARİN veya tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, yumurta sarısı, mahlep ve tuzu karıştırın. Kabartma tozu ve unu ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek, 10 dakika dinlendirin. Diğer tarafta içi için, beyaz peyniri rendeleyip, içine ince kıyılmış maydanoz, yumurta akı ve karabiber katıp, karıştırın. Dinlenmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. Bezeyi avuç içinde açıp, içine iç harçtan koyun ve ortası hafif açık kalacak şekilde kapatın. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın. Yağlanmış tepsiye dizin ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar