Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Mutfağımızda her öğün kendine yer bulan börekler, doyurucu olması sebebiyle Ramazan sofralarının da gözdelerindendir. Özellikle bir bardak çay eşliğinde sahurda yenilen börekler uzun süre tok tutar. Farklı iç malzemelerle hazırladığımız tarifleri Ramazan boyunca siz de deneyebilirsiniz...
Kıymalı Kolay Börek Tarifi
100 gram (3 çorba kaşığı) yağ
4 adet yufka
2 adet soğan
250 gram kıyma
1 adet domates
1 adet kırmızı biber
1/2 demet maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
Tepsiyi yağlamak için:
1 çorba kaşığı yağ
2 çorba kaşığı yağı tavada eritin ve soğutun. Ayrı bir tavada 1 çorba kaşığı yağı eritin ve kıyılmış soğanı kavurun. Kıymayı ekleyin ve 1-2 dakika kavurduktan sonra tuz, karabiber, pul biber ilave edin. Kıymanın rengi dönene kadar kavurmaya devam edin. Küp doğranmış kırmızı biberi ekleyin. Kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domatesi ilave edip, 1-2 dakika çevirin. Kıyılmış maydanoz ekleyip ocaktan alın. Yağladığınız tepsinin içine 1 adet yufkayı kenarlardan sarkacak şekilde serin. En başta erittiğiniz yağ ile yufkayı yağlayın ve her bir yufkayı bu şekilde yağlayarak üst üste koyun. En üstteki yufkayı da yağladıktan sonra iç malzemeyi yayın. Kenardan sarkan kısımları önce 4 parmak eninde içe doğru katlayın. Ortası açık kalacak şekilde kenarları ortaya tekrar kapatın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kenarlardaki yufkalar kızarana kadar pişirin.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Soğanlı Börek Tarifi
Hamuru için:
Üç buçuk su bardağı un
Bir buçuk su bardağı ılık su
1 paket toz maya
1 adet kesmeşeker
5 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz
İçi için:
5 adet orta boy kırmızı soğan
4 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Tuz, karabiber
Üzerine:
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Hamuru hazırlamak için, unu geniş bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Yarım su bardağı suya maya ve kesmeşekeri koyup eritin. Erimiş maya, sıvıyağ ve tuzu una ekleyip karıştırın. Kalan suyu azar azar ilave ederek kulak memesi yu-muşaklığında bir hamur hazırlayın. Üzerine nemli bir bez örterek oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin. Diğer taraftan soğanları temizleyip, yarımay şeklinde doğrayın. Tereyağını eritip soğanları ilave edin ve kısık ateşte 20- 25 dakika kavurun. Sürenin sonunda soğana dolmalık fıstık, kuşüzümü, tuz ve karabiber ekleyin. 5 dakika daha kavurup ılınmaya bırakın. Dinlenen hamuru yeniden yoğurup rulo haline getirin. Daha sonra 9 parçaya bölün. Her parçayı merdane ya da elinizle 20 cm uzunluğunda 15 cm eninde dikdörtgen halinde açın. Hamurların ortasına 2 çorba kaşığı soğanlı harç koyun. İki tarafından kapatın ve kendi etrafında gül şeklinde sarın. 28 cm çapında yuvarlak bir tepsiyi yağlayıp hamurları yerleştirin. Üzerine 1 çorba kaşığı sıvıyağ sürün. 10 dakika bekletin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika pişirin.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Keşli Açma Börek Tarifi
Hamuru için: Yarım kg un
1 çay kaşığı tuz
Yeteri kadar su
Yufkaları ıslatmak için:
Yeteri kadar su
Aralarına:
1 su bardağı rendelenmiş keş
3-4 dilim bayat ekmek içi
1 adet yufka (börek için hazırladığınız yufkadan)
3 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Üzerine: 1 su bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı, pulbiber
HAMUR için derin bir kaba un ve tuzu alın. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ilave edip, yoğurun. Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın ve her birini servis tabağı büyüklüğünde açın. Yufkaları sac üzerinde veya yapışmaz yüzeyli bir tavada önlü arkalı pişirin. Kuruması için üst üste gelmeyecek şekilde temiz bir bez üzerine serip, üzeri açık olarak bir gün bekletin. Diğer taraftan yufkaların arasına sermek için ufaladığınız ekmek içi ve yufkayı, tereyağında kavurun. İçine keş ve cevizi koyup, karıştırın. Kuruyan hamurların üzerini suyla hafifçe ıslatın. Bir adet yufkayı, yufka ile aynı büyüklükteki fırın kabı ya da tepsiye koyun. Üzerine keşli iç harçtan 2-3 çorba kaşığı serpin ve tekrar ıslanmış yufka koyun. Yufka ve keşli harç bitene kadar işleme devam edin. En üstteki yufkanın üzerine çırpılmış yoğurtlu yumurta karışımı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine tereyağında yaktığınız pulbiberi gezdirin ve dilimleyerek sıcak olarak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Sac Böreği Tarifi
Yarım kg un
Bir tutam tuz
Yeteri kadar su
İçi için: 300 gram kıyma
1 adet soğan
1 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz, karabiber, pulbiber
Sacı yağlamak için:
1 çorba kaşığı tereyağı
UNU derin bir kaba eleyin ve ortasını havuz şeklinde açıp, tuz ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar su ilave ederek yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. İçi için kıyma, kıyılmış soğan ve sıvıyağı bir tavaya alın. Kıymanın rengi dönene kadar kavurun ve tuz, karabiber, pulbiber ekleyin. Soğuduktan sonra açtığınız hamurun içine kıymalı iç harçtan koyun ve diğer bir hamuru üzerine kapatıp, elinizle kenarlarını bastırın. Hamur ve iç harç bitene kadar işleme devam edin. Sacın üzerini tereyağı ile yağlayın ve hazırladığınız börekleri ters yüz ederek kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Kurutulmuş Domatesli Börek Tarifi
2 su bardağı kurutulmuş domates
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 çay bardağı doğranmış yeşil zeytin
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı kekik
2 adet yufka
Yufkaları ıslatmak için:
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı su
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
KURUTULMUŞ domatesleri sıcak suda 20 dakika bekletin ve süzün. İri doğrayıp, bir kaba alın. İçine ceviz, yeşil zeytin, kaşar peyniri ve kekik katıp, karıştırın. Yufkaları ıslatmak için sıvıyağ ve suyu bir kapta karıştırın. Bir adet yufkayı düz bir zemine serin ve üzerini bu karışımla ıslatın. Diğer yufkayı üzerine serin ve tekrar bu karışımla yağlayın. Önce boylamasına, sonra enlemesine ikiye kesin. Elde ettiğiniz 4 parça yufkanın her birini tekrar ikiye bölün ve toplam 8 parça yufka elde edin. Bir parça yufkanın geniş kısmına kurutulmuş domatesli karışımdan 1-2 çorba kaşığı koyun ve her iki tarafını içe doğru kapatıp, kalın paçanga böreği gibi sarın. Diğer yufka parçalarını da aynı şekilde hazırlayın ve fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, haşhaş tohumu serpin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Kıymalı Börek Tarifi
1 su bardağı süt
Yarım çay bardağı su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
3 adet yufka
İçi için: 300 gram kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3-4 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı salça
2 adet domates
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 adet kesmeşeker
Tuz
Üzerine: 1 adet yumurta sarısı
Çörekotu
SÜT, su, sıvıyağ ve yumurtayı derin bir kapta çırpın. 1 adet yufkayı düz bir zemine yayın ve üzerine sütlü karışımdan sürün. İkinci yufkayı üzerine serip, tekrar karışımdan sürün ve üçüncü yufkayı serin. Kalan karışımı üzerine sürüp, yufkayı dörde bölün. İçi için, sıvıyağı bir tavaya alın ve kıyılmış soğanla dolmalık fıstığı ilave edip, kavurun. Kıymayı katın ve kısık ateşte 2 dakika daha kavurmaya devam edin. Küp doğranmş biber, salça, kabukları soyulup küp doğranmış domates, limon suyu, kesmeşeker ve tuz ilave edin. Tüm malzemeyi 2-3 dakika daha kavurup, ocaktan alın ve soğumaya borakın. Dörde böldüğünüz yufkanın 1 adedinin geniş kısmına kıymalı iç harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve bir tepsiye alın. 1 gece derin dondurucuda bekletin ve ertesi gün yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Dilimleyerek, sıcak olarak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Köy Böreği Tarifi
5 adet yufka
4 adet patates
200 gram lor peyniri
Yarım demet ince
kıyılmış maydanoz
3-4 adet ince kıyılmış
sivri biber
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
Tuz, karabiber, pulbiber
PATATESLERİ haşlayın, kabuklarını soyun ve ezin. İçine lor peyniri, maydanoz, sivri biber, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırın. Yufkalardan birini düz bir zeminde açın ve üzerine su ile çırpılmış sıvıyağ karışımından sürün. Yufkanın tam ortasına patatesli iç harçtan koyun. Kenarlarda kalan yufkaları harcın üzerine düz olarak kapatın. Elinizle hafif büzerek şekil verin ve yağlanmış tepsiye dizin. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Sebzeli Bohça Böreği Tarifi
5 adet yufka
1’er adet küçük boy havuç ve kabak
1’er adet soğan ve dolmalık biber
2 dal taze soğan
4 adet taze fasulye
8 adet orta boy karides
100 gram soya filizi
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1 çay kaşığı hintbiberi
Tuz
1 adet pırasa
Yufka harcı için: 2 adet yumurta
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay bardağı süt
Sos için: 3 adet yumurta sarısı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı süt
1 çay kaşığı pudraşekeri
İç harcı için tüm sebzeleri jülyen doğrayın. Karideslerin kabuklarını soyup yıkadıktan sonra küçük doğrayın. Tereyağı ve zeytinyağını tencerede kızdırın. Doğranmış soğanı ekleyip 1-2 dakika soteleyin. Havuç ve karidesleri ekleyip birkaç dakika daha soteleyin. Kabak, biber, taze fasulye, taze soğan ve soya filizini ilave edip karıştırın. Tuz ve hintbiberini ekleyip tencereyi ocaktan alın. Ilındıktan sonra kaşar peynirini ekleyip karıştırın. Yufkaları düz zemine yayıp, 20 cm çaplı tabakla daireler kesin. Kenarlarından artan kısımlarından 12 cm çaplı tabakla küçük daireler kesin. Yufka harcının hepsini çırparak karıştırın. Büyük yufkaların içine küçük yufkalardan yerleştirip üzerine ayrı bir kasede çırptığınız yufka harcından sürün. Karidesli iç harcı yufkaların içine paylaştırıp bohça şeklinde toplayın. Pırasayı şerit halinde kesin. Kaynar suya atıp buzlu suya çıkartın. Bohçaların ağız kısmını pırasayla bağlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış sostan sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 8-10 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Ekmek Hamurlu Börek Tarifi
2 adet ekmek hamuru
2 adet soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1’er çorba kaşığı domates ve
biber salçası
400 gram lor peyniri
1 su bardağı susam
Yarım su bardağı doğranmış
yeşil zeytin, pulbiber
EKMEK hamurunu, yağlanmış orta büyüklükte bir fırın tepsisine yayın. İnce kıyılmış soğanı sıvıyağda kavurun. Domates ve biber salçası, pulbiber ekleyip 1-2 defa çevirerek ocağın altını kapatın. Lor peyniri, susamın yarısı ve zeytini ilave edip bütün malzemeyi karıştırarak ekmek hamurunun üzerine yayın. Karışımın üzerine de kalan susamı serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Hem sahurluk hem iftarlık börekler
Boş Börek Tarifi
1 adet yufka
1 adet yumurta
Kızartmak için:
Sıvıyağ
YUFKAYI düz bir zemine yayın. Yumurtayı çırpıp tüm yüzeyine sürün. Yufkayı kenarından başlayarak 3 parmak genişliğinde katlayın. Daha sonra 4 parmak eninde kesin. Kızgın yağda kızartıp servis yapın.