Kıyma ile yapılan en lezzetli tarifler
Kıymalı ve Cevizli Sac Böreği Tarifi (12 kişilik)
500 gram kıyma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
ceviz kelimesinin anlamı için tıklayınız
"Yaz-kış her mevsim, sabah akşam bütün öğünlerde şifa niyetine sofralara konuk olur ceviz. Yıllarca yaşayıp, insanlık tarihine gizli tanıklık eden doğanın bu mucizevi topları, insan sağlığına sonsuz yararlarından sebep "doğal aspirin" görevi..."
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 adet ekmek hamuru
Tuz, karabiber, pulbiber
Börekleri kızartmak için: Sıvıyağ
İçine yemeklik doğranmış soğan ve dolmalık fıstığı ilave edip, kavurun. Ceviz, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip, şöyle bir karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Ekmek hamurlarını derin bir kabın içinde yoğurun. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp, unlu tezgahın üzerinde merdaneyardımıyla açın. Bir kenarına soğuyan iç harçtan koyun ve diğer kısmı üzerine kapatıp, elinizle bastırarak ay şekli verin. Hamur ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya 1 çorba kaşığı sıvıyağ koyun ve 2 adet böreği önlü arkalı kızartın. Diğer börekleri de aynı şekilde kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Kıymalı ve Cevizli Sac Böreği Tarifi (12 kişilik)
500 gram kıyma
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
ceviz kelimesinin anlamı için tıklayınız
"Yaz-kış her mevsim, sabah akşam bütün öğünlerde şifa niyetine sofralara konuk olur ceviz. Yıllarca yaşayıp, insanlık tarihine gizli tanıklık eden doğanın bu mucizevi topları, insan sağlığına sonsuz yararlarından sebep "doğal aspirin" görevi..."
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 adet ekmek hamuru
Tuz, karabiber, pulbiber
Börekleri kızartmak için: Sıvıyağ
İçine yemeklik doğranmış soğan ve dolmalık fıstığı ilave edip, kavurun. Ceviz, tuz, karabiber ve pulbiberi ekleyip, şöyle bir karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Ekmek hamurlarını derin bir kabın içinde yoğurun. Hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparıp, unlu tezgahın üzerinde merdaneyardımıyla açın. Bir kenarına soğuyan iç harçtan koyun ve diğer kısmı üzerine kapatıp, elinizle bastırarak ay şekli verin. Hamur ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin. Yapışmaz yüzeyli bir tavaya 1 çorba kaşığı sıvıyağ koyun ve 2 adet böreği önlü arkalı kızartın. Diğer börekleri de aynı şekilde kızartın. Sıcak olarak servis yapın.
Kıyma ile yapılan en lezzetli tarifler
Soya Kıymalı Semizotu Köftesi Tarifi (2 kişilik)
1 demet semizotu
1 su bardağı soya kıyması
1 su bardağı ince bulgur
1 çay kaşığı köri
Tuz, karabiber,
1 adet soğan
Semizotunun yapraklarını ayıklayıp yıkadıktan sonra, üzerine çıkacak kadar su koyarak 5 dakika haşlayın. Suyunu süzün. Avucunuzla sıkarak iyice suyunu çıkarın. Derin bir kabın içine soya kıyması ve bulguru alın. Yine üzerini aşacak şekilde sıcak su ilave edin ve 30 dakika bekletin. Bulgur ve kıyma suyu çektikten sonra, içine semizotu, köri, bir tutam tuz ve karabiberi ekleyin. Soğanı rendeleyin ve hepsini iyice yoğurun. Bu harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp köfteler yapın. Çok az yağlanmış yapışmaz yüzeyli tavada arkalı önlü kızartın. Servis tabağına aldığınız köfteleri bulgur pilavı, yoğurt ve salata ile beraber sıcak olarak servis yapın.
Kıyma ile yapılan en lezzetli tarifler
Kıymalı ve Patatesli Börek Tarifi (16 adet)
4 adet yufka
1 çay bardağı sıvıyağ ve süt karışımı
1 adet yumurta sarısı
Kıymalı harç için:
200 gram kıyma
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
Patatesli harç için:
3 adet patates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 adet küçük boy soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Pulbiber
Karabiber
Öncelikle böreklerin iç malzemelerini hazırlayın. Kıymalı börek için, soğanı incecik doğrayıp, sıvıyağda kavurun. Kıymayı ekleyip, tuz ve karabiber ilavesi ile, kıyma suyunu bırakıp çekene kadar kavurmaya devam edin. Patatesli börek için de patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun. Patatesleri püre haline getirin. Küçük doğranmış soğan ve salçayı, sıvıyağda kavurun. Ardından patatesleri ekleyip, kavurmaya devam edin. Tuz, karabiber ve pulbiber ekleyin. Yufkaları düz bir zemine üstüste serin. Her birini dörde bölün. Elde ettiğiniz üçgen yufkaları da iki gruba ayırın. ilk gruptaki yufkaların geniş kısımlarına kıymalı malzemeyi yayın. Rulo biçiminde sarın. Diğer yufkaları da patatesli malzemeyi kullanarak bu şekilde hazırlayın. Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. 200 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
Kıyma ile yapılan en lezzetli tarifler
Cevizli Kıymalı Erişte Tarifi (6 kişilik)
1 adet yumurta
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet soğan
200 gram kıyma
3 adet çarliston biber
2 adet domates
2 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı dövülmüş ceviz
Öncelikle yumurta, un ve tuzu yoğurup, katı bir hamur elde edin. Oklavayla hamuru açın. Önce enlemesine 2 cm aralıklarla kesin. Boylamasına da 4-5 mm aralıklarla kesin. Daha sonra oda sıcaklığında 4-5 saat kurutun. Bir fırın tepsisine koyup sıcak fırında 2-3 dakika bekletin. Suda haşlayın. Bu arada sosunu hazırlayın. Bunun için tereyağı eritin. Soğanı yağda kavurun. Kıymayı ve küçük doğranmış biberi ekleyip kavurmaya devam edin. Salçayı ve küçük doğranmış domatesi ekleyin. Süzgeçten geçirdiğiniz eriştenin üzerine sosu gezdirin. Cevizi ekleyip servis yapın.
Kıyma ile yapılan en lezzetli tarifler
Kıymalı Mantarlı Makarna Tarifi (4 kişilik)
1 paket kepekli burgu makarna
1 kase mantar
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet orta boy soğan
250 gram kıyma
2 adet sivri biber
3 adet küp doğranmış domates
Maydanoz
Fesleğen
Tuz
Karabiber
Bir tencereye su doldurup üzerine sıvıyağın yarısını ve tuz ekleyip kaynatın. Makarnayı kaynayan suya atıp, arada bir karıştırarak 9 dakika haşlayın. Süzüp kenara alın. Diğer taraftan kalan sıvıyağı tencereye alın. Piyazlık doğranmış soğanı sıvıyağda 1-2 dakika çevirin. Üzerine kıymayı ekleyip kavurun. Doğranmış mantar ve sivri biber ile domates ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayın. Kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Haşlanmış makarnayı servis tabağına koyun. Üzerine kıymalı ve mantarlı karışımı yayın. Fesleğen yaprakları ile süsleyerek, sıcak olarak servis yapın.
Kıyma ile yapılan en lezzetli tarifler
Kıymalı Pilav Tarifi (6 kişilik)
2 su bardağı baldo pirinç
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı safran
Yeterince sıcak su
Tuz
Üzeri için:
400 gram kıyma
4-5 çorba kaşığı sıvıyağ
10-12 adet taze mantar
3-4 dal dereotu
Tuz, pulbiber
Süslemek için:
5-6 adet kiraz domates
5-6 dal dereotu
Pirinci yıkayıp yarım saat sıcak suda bekletin. Sıvıyağı bir tencereye alıp üzerine süzülmüş pirinci ve safranı ilave edin. Pirinç beyazlaşana kadar kavurun. Tuz ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip orta ateşte pişmeye bırakın. Suyu yarı yarıya çekilince ocağı kısıp pirinç, suyu tamamen çekinceye kadar pişirin. Ocağı kapatıp pilavın üzerine kağıt bir havlu koyup, tencerenin kapağını kapatın ve demlenmeye bırakın. Diğer taraftan kıymalı harcı hazırlamak için, sıvıyağı kızdırıp kıymayı üzerine ekleyin. Suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Üzerine doğranmış mantarları ilave edin. Kıyılmış dereotu, tuz ve pulbiber ekleyin. Pilavı ortası boş bir kek kalıbına koyarak şekillendirin. Ters çevirerek bir servis tabağına alın. Ortasındaki boş kısma hazırladığınız kıymalı harcı yerleştirin. Kiraz domates ve dereotu ile süsleyerek, servis yapın.
Kıyma ile yapılan en lezzetli tarifler
Kıymalı Yumurta Tarifi (4 kişilik)
Yarım kg kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı salça
4 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Öncelikle soğanı küçükçe doğrayın. Tereyağını eritip, soğanı yağda kavurun. Salçayı ekleyip, kavurmaya devam edin. Kıymayı ilave edin. Tahta bir kaşıkla karıştırarak kavurun. Kıyma suyunu bırakıp çekince tuz, karabiber ve pulbiberi katın. Karıştırıp, yumurtaları üzerine kırın. Tavanın kapağını kapatmadan yumurtaları pişirin. Kaşıkla hafifçe kıymanın üzerine yayabilirsiniz. Yumurtaların sarıları hafif sulu kalacak biçime gelince tavayı ocaktan alın. Sıcak servis yapın.
Kıyma ile yapılan en lezzetli tarifler
Kabaklı ve Kıymalı Börek Tarifi (8 kişilik)
İç harç için:
1 kg kabak
500 gram kıyma,
2 adet soğan
2 çorba kaşığı tereyağı,
tuz,
karabiber
Hamur için:
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı yoğurt
3 çorba kaşığı yumuşatılmış tereyağı
Aldığı kadar un
Yufkayı açmak için:
1 su bardağı buğday nişastası
Arasına sürmek için:
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çorba kaşığı tereyağı
Öncelikle iç harç için, kabukları soyulmuş kabak ve soğanı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Sonra geniş bir tavaya alıp, 1 çorba kaşığı tereyağında kavurun. Diğer taraftan kıymayı kalan tereyağında kavurun ve kabaklı harçla birleştirin. Tuz ve karabiber ilave edip bir kenara alın. Hamur için, yumurta, sıvıyağ, yoğurt ve tereyağını bir kaba alın. Un ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Hamuru 10 eşit parçaya ayırın. Her parçayı, buğday nişastası serperek pasta tabağı büyüklüğünde açın. Açtığınız her parçanın üzerine sıvıyağ ve tereyağı sürüp üst üste koyun. 15 dakika daha dinlendirin. Merdane ile 1 cm kalınlığında ve dikdörtgen şeklinde tek bir hamur olacak biçimde açın. Açtığınız hamuru dörde bölerek kare şeklinde 4 eşit parça elde edin. Kare hamurları merdane ile incelterek dikdörtgen şeklinde açın. Açtığınız dikdörtgen hamurların orta kısımlarına uzunlamasına iç harcı paylaştırın. İki tarafını kıymalı harcın üzerine kapatıp, rulo şeklinde sarın. Ters çevirip yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Börekleri 3 parmak genişliğinde kesin. Hamurların arasına sürmek için kullandığınız sıvıyağ ve tereyağından kalanı böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.