Mevsimin Meyvesi, Mürdüm Eriği
Ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriği, içerdiği mineraller bakımından özellikle karaciğer ve böbrekler için çok faydalı bir meyvedir. Kan şekerini yavaş yükselttiğinden tokluk hissi verir ve metabolizmayı hızlandırır bu sebeple de diyet yapanlar için çok uygundur. Kalp ve tansiyon problemi yaşayanların da faydalanabileceği bir meyve olan mürdüm eriği, C vitamini ve potasyum içeriği açısından zengindir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sebeple de serbest radikallere karşı savaşır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Reçeli, marmelatı, kompostosu ve kurusu yapılan mürdüm eriğinden aynı zamanda lezzetli turtalar da yapabilirsiniz.
Ağustos sonlarında çıkan ve eylül ayı itibariyle lezzeti doruk noktaya ulaşan mürdüm eriği, içerdiği mineraller bakımından özellikle karaciğer ve böbrekler için çok faydalı bir meyvedir. Kan şekerini yavaş yükselttiğinden tokluk hissi verir ve metabolizmayı hızlandırır bu sebeple de diyet yapanlar için çok uygundur. Kalp ve tansiyon problemi yaşayanların da faydalanabileceği bir meyve olan mürdüm eriği, C vitamini ve potasyum içeriği açısından zengindir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bu sebeple de serbest radikallere karşı savaşır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Reçeli, marmelatı, kompostosu ve kurusu yapılan mürdüm eriğinden aynı zamanda lezzetli turtalar da yapabilirsiniz.
Mevsimin Meyvesi, Mürdüm Eriği
MÜRDÜM ERİKLİ TURTA NASIL YAPILIR?
Malzemeler Hamur için 3 ½ su bardağı Un 200 gr. Tereyağ, soğuk ve ufak küplere kesilmiş 1 çay kaşığı Tuz 4 çorba kaşığı Soğuk su İçi için 1 kg. Mürdüm eriği, çekirdeği çıkartılmış ve diklemesine dörde bölünmüş 250 gr. Krema 3 adet Yumurta 1 çay bardağı Şeker Yapılışı Geniş bir kapta unu, tuz ile karıştırın. İçine küp kesilmiş tereyağını ekleyerek elinizle una iyice yedirerek hamuru oluşturun. Hamurun kuru kalan yerlerinin toparlanması için, içine azar azar soğuk sudan ekleyin. Hamur iyice toparlanınca, streç filme sararak buzdolabına kaldırın. Minimum 2 saat maksimum bir gece bekletebilirsiniz. Fırını 180C’ye ısıtın. Hamurunuz hazır olunca, önceden yağladığınız turta kalıbınıza hamuru döşeyin. Bir çatal yardımı ile hamurun her tarafında delikler açın. Fırında 15 dakika boyunca, hafif sertleşip rengi dönene kadar pişirin. Hamurunuz pişerken, krema, yumurta ve şekeri bir kapta beraber çırpın. Fırından çıkan turta hamurunuzu biraz soğuttuktan sonra mürdüm eriği dilimlerini en dıştan başlayarak daire şeklinde dizin. Daha sonra krema karışımını üzerine dökün ve tekrar fırına verin. Üzeri altın sarısı rengini alana kadar ortalama 20-25 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis edin.
TARİF DETAYMevsimin Meyvesi, Mürdüm Eriği
EKŞİ ERİK MARMELADI
Antalya'da yetiştirilen nadir bir yerli tür olan ekşi erik, olgunlaştığı yaz aylarında dalından toplanıyor, bakır tencerelerde yavaş yavaş pişiriliyor. Eylül ayında sofralarımıza gelerek doygun rengi ve zengin aromasıyla kahvaltı tabakları ve hamur işlerinin lezzetini vurguluyor.
NARGOURMET.COM
|