Mutfakta bir mucize: Limon tuzu
Limon tuzu, mutfaklarda kullanılan, aslında sitrik asit olarak bilinen ve antioksidan etkisini arttırdığı için yiyeceklerin daha taze kalmasını sağlayan bir tuzdur. Limon tuzu, ismi nedeniyle doğal olduğu düşünülse de, aslında kimyasal işlemler sonucu elde edilen renksiz ve kristal görünümlü bir tuzdur.
Mutfakta bir mucize: Limon tuzu
Hayvan ve bitkilerin vücut sıvılarında, özellikle de turunçgillerde yüksek miktarda bulunur. Doğal yollarla elde edilmesi oldukça maliyetli olduğu için kimyasal yöntemler kullanılarak yapılması tercih edilir. Aspegillus niger isimli mantar çeşidinin uzun süre şekerle beslendikten sonra ortaya çıkardığı bir tür kimyasal maddenin, sülfürik asitle tepkimeye girmesinden elde edilen sitrik asidin bir diğer adıdır.
Mutfakta bir mucize: Limon tuzu
Limon tuzu nerelerde kullanılır?
E330 olarak bilinen sitrik asit; yani limon tuzu maddesi birçok farklı kategorideki hazır ürünün içinde kullanılmaktadır. Gıda sektöründe bazı şekerleme türlerinin yapımında, ilaç sektöründe ve bazı hazır içecek türlerine tat vermek amacıyla kullanılır. Limon tuzu, mutfakta salataların ve yemeklerin içinde kullanıldığı gibi yiyeceklerin taze kalmasını sağladığından zeytin yapımında, turşu kurmada ve reçel hazırlamada da kullanılabilir.
Mutfakta bir mucize: Limon tuzu
Limon tuzu sadece yiyeceklerde değil; temizlik konusunda da etkili olan bir maddedir. Kireçlenmiş çaydanlık, kettle (Su ısıtıcısı), tencere gibi mutfak malzemeleri için daha doğal bir kireç sökücü olarak kullanımı tercih edilebilir. Bulaşık makineleri için etkili bir bulaşık tuzu olarak kullanılabilir. Limon tuzu, farklı bir kullanım alanı olarak da arılar için hazırlanan besinlerin daha dayanıklı kalmasını sağlamak adına içine atılır.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler