Nohut mayası ile nefis kurabiyeler
KURU SEBZELİ TUZLU KURABİYE
Malzemeler:
250 gram mayalı hamur
1 çorba kaşığı kuru sebze karışımı
Kurabiye için 2 gün dinlenen hamura eklenecek malzemeler;
1 çay bardağı zeytinyağı
2-3 çorba kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tozşeker
10 gram kadar yaş maya
1,5-2 su bardağı un (artabilir, azabilir)
Hazırlanışı:
Hamura sebze karışımını ekleyip karıştırın. Bu şekilde 15-20 dakika dinlendirin ve istediğiniz şekli verin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Nohut mayası yapımı:1 avuç nohudu kırın. Daha sonra, iyice yıkanmış bir kavanoza alın kırık nohutları. Üzerine, 1 su bardağı el yakacak kadar sıcak su ekleyin. Bir tutam kabartma tozu ve tuz katın. Kavanozu ters-yüz edin. Kavanozun kapağını kapatmadan, karanlık ve sakin bir yerde dinlenmeye bırakın (bekleme süresi 1 güne kadar çıkabilir). Köpürüp kötü kokular yaymaya başladığında mayanız olmuş demektir. Suyunu süzüp alın. Nohutları atın. Hamur yapımı için kullanacağımız bu suya un ekleyerek hamur haline getirin. Hamuru yeniden bekleme sürecine almak için, derin bir kaseye koyun ve üzerini örtün. 1 gün boyunca (24 saat) mutfakta oda sıcaklığında bekletin. Ertesi gün buzdolabına alın ve 24 saat de orada beklemeye bırakın. Böylece 2 gün dinlenmiş ve kurabiye olmaya hazır mayamız var. Bu mayayı sade hali ile kullanarak ekmek de yapabiliriz. Not: Artan hamuru her zaman sıcak su ilavesi ile boza kıvamına getirin. Sonra un ekleyerek tekrar hamur yapın. 1 gün oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına aktarın. Bu mayalı hamur 1 hafta kadar buzdolabında kalabilir. Kullandıkça aynı şekilde çoğaltarak yaşatın mayanızı...
Nohut mayası ile nefis kurabiyeler
ZERDEÇALLI FESLEĞENLİ TUZLU KURABİYE
Malzemeler:
250 gram mayalı hamur
1 tatlı kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
Hazırlanışı:
Tüm malzemeyi hamura ekleyip iyice karıştırın. 15-20 dakika dinlendirin. İstediğiniz şekli verin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar