Patlıcanın 10 farklı hali
Etli Bostan Patlıcan Tarifi
3 adet bostan patlıcan
Yarım kg kuşbaşı doğranmış et
3 çorba kaşığı sıvıyağ
2 adet soğan
7 adet sivri biber
2 adet domates
3 diş sarmısak
1 çay kaşığı karabiber
kimyon
Tuz
5-6 dal maydanoz
Kızartmak için:
1 su bardağı sıvıyağ
Sos için:
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
ALACALI soyulmuş patlıcanları boylamasına ortadan ikiye kesip, tatlı kaşığı veya bıçak yardımıyla içlerini çıkarın. Kızgın sıvıyağda hafifçe kızartın. Daha sonra fırın tepsisine yerleştirin. Ayrı bir yerde kuşbaşı eti, suyunu salıp yeniden çekene dek soteleyin. Sıvıyağ, kıyılmış soğan ve sarmısak ilave edip sotelemeye devam edin. 4 adet doğranmış biber ve kabuğu soyulup küp doğranmış domates ekleyip 1-2 dakika pişirin. Ocaktan alıp, karabiber, kimyon, tuz ve kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. Harcı patlıcanların içlerine pay edin. Kalan 3 adet biberi ortadan ikiye keserek patlıcanların üzerlerine yerleştirin. Sos için salçayı su ile açıp, fırın tepsisinin tabanına gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri hafif kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Patlıcanın 10 farklı hali
Patlıcan Kebap Tarifi
5 adet patlıcan
Yarım kg yağsız kuzu eti
200 gram kuyruk yağı
1 çay bardağı su
2 parça nohut büyüklüğünde
limon tuzu
Tuz,
karabiber
ET ve kuyruk yağını kasapta iki kez çektirin. Üzerine tuz, karabiber ve bir-iki çorba kaşığı ılık su katarak yoğurun. Harçtan yuvarlak ve yassı köfteler hazırlayın. Patlıcanları yıkayıp, kabuklarını soymadan iki parmak eninde dilimleyin. Acısını almak için tuzlu suda 10 dakika beklettikten sonra yıkayıp, kurulayın. Bir adet patlıcan, bir adet köfte olacak şekilde şişlere geçirin. Izgarada ya da mangalda çevirerek pişirin. Limon tuzunu suda eritin ve yayvan bir tencereye alın. Şişleri tencereye koyun. Çok kısık ateşte 10 dakika pişirip servis yapın. (Bu son işlem kebabın lezzetini artıracaktır.)
Patlıcanın 10 farklı hali
Patates Çanağında Patlıcan Tarifi
3 adet büyük boy patates
2 adet patlıcan
1 adet yumurta
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet domates
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım limonun suyu
Yarım demet maydanoz
Tuz, karabiber
Süslemek için:
Maydanoz
PATATESLERİN kabuklarını soyduktan sonra rendeleyin. Elinizle suyunu sıkın ve bir kaba alın. İçine yumurta, kaşar peyniri, eritilmiş tereyağı, tuz ve karabiber ilave edip, karıştırın. Harçtan limon büyüklüğünde parçalarkoparın. Elinizle çanak şekli vererek, muffin kalıplarının içine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Üzeri için patlıcanları közleyin ve kabuklarını soyup, iri küpler halinde doğrayın. İçine kabukları soyulup, iri doğranmış domates, zeytinyağı, limon suyu, kıyılmış maydanoz ve tuz ekleyip, karıştırın. Pişen patatesler ılındıktan sonra kalıptan çıkarın ve servis tabağına alın. Üzerine patlıcan karışımını paylaştırın ve maydanozla süsleyerek, servis yapın.
Patlıcanın 10 farklı hali
Beğendili Patlıcan Kayığı Tarifi
8 adet patlıcan
15-20 adet arpacık soğan
1 adet büyük boy soğan
2 adet domates
10 adet mantar
2-3 adet sivri biber
1 kg kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 çay bardağı sıvıyağ
6 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı kekik
1 çorba kaşığı salça
Beşamel sos için:
1 çay bardağı un
Yarım su bardağı süt
HARÇ için arpacık soğan, kıyılmış soğan, küp doğranmış domates, kıyılmış biber, mantar ve eti tencereye alın. Üzerine sıvıyağ, defne yaprağı ve kekik ekleyin. Et yumuşayana dek pişmeye bırakın. 2 adet patlıcanı közleyin. Kalan 6 adet patlıcanı alacalı soyup, tuzlu suda acısını alın. Kurulayıp kızartın. Ortalarından enlemesine kesip, içlerini açın. Ortasına harcı pay edip, fırın tepsisine yerleştirin. Ayrı bir yerde 1 çay bardağı suda salçayı açın. Patlıcanların üzerine gezdirip, alüminyum folyo ile kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yumuşayana dek pişirin. Beğendi için unu hafif kavurun. Süt ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp, közlenip kabukları temizlenmiş patlıcan ilave edin. Blenderden geçirip servis tabağına alın. Üzerine patlıcan kayıklarını yerleştirin. Dilediğiniz şekilde süsleyip servis yapın.
Patlıcanın 10 farklı hali
Kuru Patlıcan ve Biber Dolması Tarifi
10 adet kuru patlıcan
10 adet kuru biber
Bir buçuk su bardağı pirinç
250 gram kıyma
2 çorba kaşığı soğan
8 diş sarmısak
2 çorba kaşığı biber salçası
1 çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı limon tuzu
Tuz, karabiber
KURU patlıcanları yarım saat kaynatın. Ocaktan almadan önce biberleri ekleyip, yumuşatın. Çukur bir kaba kıyma, önceden ıslatılmış pirinç, tuz, karabiber, 1 çorba kaşığı biber salçası, ince kıyılmış soğan ve sarmısakları ilave ederek karıştırın. Hazırlanmış olan malzemeyi biber ve patlıcanlara doldurun. Patlıcanları alta gelecek şekilde tencereye dizin. 1 litre suya 1 kaşık biber salçası, sıvıyağ ve 1 tatlı kaşığı limon tuzu ilave edip, dolmaların üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp, 45 dakika kısık ateşte pişirin.
Patlıcanın 10 farklı hali
Köfteli Patlıcan Dolması Tarifi
250 gram dolmalık kıyma
1 adet soğan
1 kahve fincanı pirinç
Tuz
Karabiber
Kırmızı tozbiber
1 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
2 adet sivribiber
1 dilim ekmek içi
3 adet patlıcan
2 adet domates
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı koruk (üzüm) ekşisi
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Un
Kaseye kıymayı, rendelenmiş soğan, pirinç, tuz, karabiber, kırmızı tozbiber, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, sivribiber, ufalanmış ekmek içini koyup karıştırın. Yoğurup elinizle misket büyüklüğünde yuvarlaklar koparın. Köfteleri unlanmış tepside bekletin. Patlıcanları alacalı soyun. İçlerini oyun. Tuzlu suda bekletin. Bu arada oyulmuş patlıcanların içini incecik kıyın. Rendelenmiş domates ile birlikte soteleyip, suyunu çektirin. Tuzlu sudan aldığınız patlıcanları tenceredeki sosun üzerine koyun. Küçük köfteleri sıvıyağda kızartın. Patlıcanların içine yerleştirin. Koruk ekşisini suyla karıştırın. Yemeğin üstüne gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp, dolmaları 15-20 dakika pişirin.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar