Pilav tarifleri
Mor Pilav
Malzemeler
Yarım kırmızı lahana
2 su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı kuşüzümü
1 çay bardağı kabuksuz badem
1 su bardağı tavuk suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Mor Pilav Yapılışı
PİRİNCİ suda dinlendirin. Lahanayı tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ilave edin ve haşlayın. Suyunu süzüp, piyazlık doğrayın. Ayrı bir yerde tereyağını eritin. Badem ekleyip kavurun. Kuş üzümü ilave edip karıştırın. Lahana ve pirinç ekleyip 2 dakika kavurun. 3 su bardağı lahana suyu ve tavuk suyu ekleyip harlı ateşte kaynayana dek pişirin. Kaynamaya başlayınca tuzunu ayarlayıp, ocağın altını kısın. Suyunu çekince ocaktan alın. Pilavı karıştırıp, tencerenin kapağını kapatın. Üzerini kalın bir örtü ile kapatıp 30 dakika dinlendirin. Ilık olarak servis yapın.
Pilav tarifleri
Firik Pilavı
Malzemeler
250 gram kuşbaşı kuzu eti
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
Yeteri kadar sıcak su
1 su bardağı haşlanmış nohut
500 gram firik
1 su bardağı bulgur
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz, karabiber,pulbiber
Firik Pilavı Yapılışı
KUŞBAŞI kuzu etini sıvıyağda soteleyin. Yemeklik doğranmış soğan ve biber salçasını ilave edip, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Etler yumuşayana dek pişirin. Haşlanmış nohut ve firiği ilave edip, karıştırın. Bulgur ve tuzu ekleyip, yeniden üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin. Kaynamaya başladığında ocağın altını kapatıp demlendirin. Tencereyi ocaktan alıp, üzerine tereyağında kızdırılmış karabiber ve pulbiberi gezdirerek servis yapın.
Firik: Açık yeşil renkli, is kokulu bir bulgur çeşidi olan firik, Gaziantep Mutfağı'nda sıkça kullanılır. Buğday başağı tazeyken alınıp sazlıkların arasına yerleştirilir. Sazlar biraz yakılıp, başaklar is kokusu ile tütsülenir.
Pilav tarifleri
Bezelyeli Buğday Pilavı
Malzemeler
1 adet soğan
Bir buçuk çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı dondurulmuş bezelye
2 su bardağı aşurelik buğday
Yeteri kadar su
1 adet limonun suyu
Bir tutam toz tatlandırıcı
Yarım demet dereotu
Birer tutam tuz ve karabiber
Bezelyeli Buğday Pilavı Yapılışı
YEMEKLİK doğranmış soğanı kızgın zeytinyağında kavurun. Bezelye ekleyip, 1-2 dakika daha kavurun. Geceden ıslatılmış buğday ilave edip, buğday beyazlaşana dek kavurmaya devam edin. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su ve limon suyu ekleyin. Tuz ve karabiberini ayarlayıp karıştırın. Tatlandırıcı ilave edip, tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte buğday suyunu çekene dek pişirin. Ocaktan alıp, kıyılmış dereotu ilave edin. 15 dakika dinlendirip, ılık olarak servis yapın.
Pilav tarifleri
Siyah Pirinç Pilavı
Malzemeler
1 neskafe fincanı siyah pirinç
1 çorba kaşığı tereyağı
1 adet küçük boy pırasa
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
4 adet kültür mantarı
4-5 adet tatlı badem
1 tatlı kaşığı kuşüzümü
Yeteri kadar su
Yarımşar çay kaşığı karabiber ve yenibahar
Tuz
Siyah Pirinç Pilavı Yapılışı
PİRİNCİ yarım saat sıcak suda dinlendirin. Tereyağını bir tencerede eritip, kıyılmış pırasa ekleyin ve hafifçe kavurun. Dolmalık fıstık ve kıyılmış mantar ilave edip 2 dakika kavurun. Badem, kuşüzümü ve suyu süzülmüş pirinç ekleyip 2 dakika karıştırarak kavurmaya devam edin. Üzerini bir parmak geçecek kadar sıcak su, karabiber ve yenibahar ekleyin. Tuzunu ayarlayıp, pilav suyunu çekene dek pişmeye bırakın. Ocaktan alıp, üzerini kağıt havlu ve tencerenin kapağı ile kapatıp 5 dakika dinlendirin. Ilık olarak servis yapın.
Pilav tarifleri
Kubuni(Kalbuni) Pilav
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
2 adet kuzu kol
Yeteri kadar et suyu
2 tatlı kaşığı kuşüzümü
2 tatlı kaşığı kuruüzüm
1 çay bardağı tatlı badem
3 çorba kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı
dolmalık fıstık
1’er çay kaşığı tarçın,
kakule, yenibahar,
karabiber, tuz
Kubuni(Kalbuni) Pilav Yapılışı
PİRİNCİ üzerini geçecek kadar ılık suda yarım saat bekletin ve süzün. Kakulenin kabuklarını ayıklayıp, havanda dövün. Üzümleri ayrı kaplara alıp ılık suda 10 dakika bekletin ve süzün. Bademleri kaynar suda 15 dakika bekletin ve kabuklarını soyun. Kuzu kolları tuz eklediğiniz 6 su bardağı suda yumuşayana dek haşlayın. Daha sonra kemiklerini ayırıp, etini didikleyin. Et suyunu daha sonra kullanmak üzere kenara alın. Tereyağını bir tencereye alıp, bademi ve dolmalık fıstığı ekleyin. Renkleri dönünce pirinci ilave edin. Karıştırarak 5 dakika kavurun. Didiklenmiş et, üzüm ve baharatları ekleyin. Üzerini geçecek kadar et suyu katın. Tuzunu ayarlayın. Kapağını kapatıp kaynayana dek orta ateşte tutup, daha sonra kısık ateşte suyunu çekene dek pişirin. Üzerine kağıt havlu kapatıp, 10 dakika demlendirin ve sıcak servis yapın.
Pilav tarifleri
Mantarlı Bulgur Pilavı
Malzemeler
Yarım kg pilavlık bulgur
250 gram kültür mantarı
2 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
veya margarin
1 çorba kaşığı salça
2-3 adet sivri biber
2 adet orta boy domates
3 su bardağı sıcak tavuk suyu veya su 100 gram haşlanmış bezelye
Tuz
Karabiber
Mantarlı Bulgur Pilavı Yapılışı
ÖN hazırlık olarak bulguru ayıklayıp, birkaç su yıkadıktan sonra tel süzgece koyup suyunu iyice süzdürelim. 1 Mantarları ince uzun dilimler halinde kesip limonlu suda haşlayalım. Süzgece alıp suyunun süzülmesini sağlayalım. Soğanları küçük doğrayalım. Tereyağını eritip soğanları ilave edelim ve soğanlar hafifçe pembeleşene dek kavuralım. Salçayı ekleyip yarım dakika daha kavuralım. 2 Ardından doğranmış sivri biberleri ve bulgurları ekleyerek 2-3 dakika daha bulgurlar şeffaflaşana dek kavuralım. Domatesleri tavla zarı iriliğinde doğrayıp tencereye ilave edelim. 3 Birkaç dakika daha kavurup, kaynar haldeki tavuk suyunu, mantarları, haşlanmış bezelyeleri, tuzu ve karabiberi tencereye aktaralım. Karıştırıp tencerenin kapağını kapatalım. Ağır ateşte, bulgurlar suyunu çekip üzeri göz göz olana dek pişirelim. Tencereyi ateşten alıp 15 dakika demlendirelim. Servis yapalım.
Aşçının notu: Tavuk suyunuz yoksa 1 adet tavuk suyu tabletini sıcak suya ilave edip eritin ve kaynar haldeyken bulgura ilave edin.
Pilav tarifleri
Mantarlı Pilav
Malzemeler
1 su bardağı baldo pirinç
2 çorba kaşığı arpa şehriye
1 tatlı kaşığı tereyağı
Bir buçuk su bardağı tavuk suyu
Sosu için: 200 gram mantar
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 adet domates
2 çorba kaşığı haşlanmış mısır
Mantarlı Pilav Yapılışı
PİRİNCİ ılık suda yıkayarak suyunun süzülmesi için kenara alın. Şehriyeyi tereyağında, rengi koyulaşıncaya kadar kavurun. Pirinç ve tavuk suyunu ekleyin. Tencerenin kapağını kapatıp kaynamaya bırakın. Pilav göz göz olduğunda ocağın altını kapatarak 10 dakika demlenmeye bırakın. Sosu hazırlamak için, mantar ve tereyağını yapışmaz yüzeyli tavada kavurun. Kabuklarını temizleyip küp küp doğradığınız domatesleri ve mısırı tavaya ekleyerek pişmeye bırakın. Sosu sıcak olarak pilava ekleyip karıştırın. 1-2 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
Pilav tarifleri
Patlıcanlı Biberli Bulgur Pilavı
Malzemeler
1 adet orta boy bostan patlıcanı
3 çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
10 adet sivri biber
1 adet büyük boy domates
2 su bardağı pilavlık bulgur
Yeteri kadar sıcak su
4-5 dal kıyılmış nane
Tuz, pulbiber
Patlıcanlı Biberli Bulgur Pilavı Yapılışı
Patlıcanı alacalı soyup, tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Daha sonra acısını almak için tuzlu suda 10 dakika bekletip süzün. Tereyağının yarısını bir tavaya alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Üzerine ince kıyılmış biber ve patlıcanı ilave edin. Patlıcanlar yumuşayınca, rendelenmiş domates, tuz ve pulbiber ekleyin. Domates suyunu yarı yarıya çekince ocaktan alın. Bulguru yıkayıp süzün. Kalan tereyağını bir tencereye alıp bulguru sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Pilav suyunu yarı yarıya çekince, patlıcanlı harcı üzerine ilave edin. Tamamen suyunu çekene kadar pişirip altını kapatın. Nane ekleyip karıştırın. Tencerenin üzerine kağıt havlu serip, kapağını kapatın. 10 dakika demlendirdikten sonra servis yapın.
Pilav tarifleri
Zerdeçallı Pilav
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı tereyağı ya da
4 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı zerdeçal
3 su bardağı su
Tuz
Zerdeçallı Pilav Yapılışı
PİRİNCİ iyice yıkayıp, suyunu süzün.
Yapışmaz yüzeyli bir tencereye yağı alıp, pirinci yağda kavurun. Zerdeçalı, 1 çay bardağı suda açıp, kalan suyla birlikte tencereye ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Tencerenin kapağını kapatıp, pirinç suyunu çekene kadar pişirin. Pilavı 5-10 dakika demlendirip servis yapın.
Pilav tarifleri
Zeytinyağlı Sarımsaklı Pilav
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
1 adet soğan
6 çorba kaşığı zeytinyağı
6 diş sarmısak
3 su bardağı kaynar su
3 çorba kaşığı kuru üzüm (isteğe göre eklenebilir)
Tuz ve karabiber
Zeytinyağlı Sarımsaklı Pilav Yapılışı
Soğanı incecik kıyın ve zeytinyağında hafifçe kavurun. Bol suyla yıkadığınız pirinci ekleyip, biraz daha kavurun. Sarmısakları, kabuklarını soymadan yıkayın ve pirince ilave edip, biraz daha kavurun. Kaynar su ekleyin. Tuzunu ve biberini de ekledikten sonra, yıkanmış üzümleri katıp, son bir kez karıştırarak demlenmeye bırakın. Ilık servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- 2025 Trendi Swicy Lezzetler
- Selin Kutucular'la Sofra'ya Özel
- Düşük Karbonhidrat Yüksek Lezzet Menüler