Pırasanın lezzet verdiği tarifler
Fırında Kıymalı Pırasa
Malzemeler
2 kg pırasa
5 silme çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
300 gram kıyma
Yarım çorba kaşığı salça
2 su bardağı su ya da et suyu
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
2 adet yumurta
1 su bardağı süt,
tuz,
karabiber
Fırında Kıymalı Pırasa Yapılışı
Pırasaları temizleyip, 1 cm genişliğinde halkalar halinde doğrayın. Tereyağını kızdırıp küp doğranmış soğanları pembeleştirin. Kıymayı ekleyip suyunu salıp tekrar çekinceye kadar kavurun. Pırasayı tuz ve karabiberi tencereye ekleyin. 20 dakika ara sıra karıştırarak pişirin ve yağlanmış bir fırın tepsisine alın. Salçayı 2 su bardağı suda açıp tepsinin üzerine dökün. Tepsiyi 200 derecede ısıtılmış fırına verip suyunu çekinceye kadar pişirin. Sürenin bitiminde tepsiyi fırından alıp biraz ılıtın. Üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Ayrı bir kapta yumurtaları ve sütü çırpıp, bu karışımı da tepsinin üzerine dökün. Tekrar fırına verip 30-35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Pırasanın tad verdiği tarifler
Pırasa Böreği
Malzemeler
Hamuru için:
2 çorba kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
1 kahve fincanı sıvıyağ
Biraz tuz
Yarım su bardağı ılık su
İçi için:
Yarım kg pırasa
2 su bardağı mısır unu
1 su bardağı yoğurt
1 çay fincanı sıvıyağ
1 çorba kaşığı tuz
2 adet yumurta
Biraz peynir
Pırasa Böreği Yapılışı
Un, yoğurt, 1 kahve fincanı sıvıyağ, tuz ve suyu yoğurun. Elde ettiğiniz hamuru ikiye bölerek, iki adet yufka açın. Yufkanın birini, yağlanmış tepsiye alın. Pırasayı temizleyip incecik kıyın. Diğer iç malzemesiyle karıştırıp, yufkanın üzerine yayın. Diğer yufkayı da, malzemenin üzerini örtecek şekilde en üste serin. Kömür ateşinde önce bir tarafını, sonra diğer tarafını çevirerek pişirin.
Pırasanın tad verdiği tarifler
Pırasa Sarması
Malzemeler
1 kg pırasa, yeteri kadar su
300 gram kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 demet taze soğan
Yarım demet kıyılmış maydanoz
2 adet orta boy havuç
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
Tuz
Karabiber
İki buçuk su bardağı sıcak su
Terbiye için:
1 adet yumurta sarısı
1 adet limonun suyu
Yarım çay bardağı su
Pırasa Sarması Yapılışı
Pırasanın beyaz kısımlarını bir parmak uzunluğunda kesin. Kaynayan suya batırın ve 1-2 dakika beklettikten sonra sudan alın. Boylamasına bıçakla kesin ve iç kısımlarını çıkarın. Kıyma, pirinç, kıyılmış taze soğan, maydanoz, rendelenmiş havuç, tereyağı, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Pırasaların içini bu harçla doldurun ve tencereye dizin. Üzerine iki buçuk su bardağı kaynamış su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin. Terbiye için yumurta sarısı, limon suyu ve suyu bir kapta çırpın. Sarmalar piştikten sonra bu terbiyeyi üzerine gezdirin ve 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocağın altını kapatın. Sıcak olarak servis yapın.
Pırasanın tad verdiği tarifler
Ispanaklı Pırasa Topları
Malzemeler
2 demet ıspanak
1 demet pırasa
1 adet yumurta
1 su bardağı kepekli un
3 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz
3 diş sarmısak
Yarım çay kaşığı kekik
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım tatlı kaşığı tuz
Ispanaklı Pırasa Topları Yapılışı
Ispanak ve pırasayı ayrı tencerelerde haşlayın. Suyunu iyice süzdürün. Blenderden geçirip, püre haline getirin. Yumurta ve un ilave edip karıştırın. Ceviz, dövülmüş sarmısak, kekik, karabiber ve tuz ilave edip yoğurun. Karışımdan istediğiniz irilikte parçalar koparıp, elinizle şekil verin. Çöp şişlere takıp, önceden ısıtılmış 120 derece fırında 30 dakika pişirin. Ilık veya soğuk olarak servis yapın.
Pırasanın tad verdiği tarifler
Tost Ekmeğinde Pırasa
Malzemeler
1 kg pırasa
15-20 dilim tost ekmeği
2 su bardağı süt
1 kangal sucuk
Beşamel sos için:
4 çorba kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı ılık süt
Karabiber, tuz
Üzeri için: 1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet kırmızı soğan
Tost Ekmeğinde Pırasa Yapılışı
Pırasaları birer kat soyup 10-15 cm uzunluğunda, yeşilleriyle birlikte doğrayın ve az suda sote eder gibi haşlayın. Tuzunu ayarlayın. Tost ekmeklerini 2 bardak sütte ıslatın. Isıya dayanıklı fırın kabını yağlayıp tost ekmeklerini, kabın kenarlarını da kaplayacak şekilde, ara bırakmadan sıralayın. Bu arada beşamel sos için, tereyağını küçük bir kapta eritin. Yağ kızınca unu ilave edip hızlı hızlı 1-2 dakika karıştırın. Üzerine ılık sütü katın. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp, karıştırmaya devam ederek pürüzsüz boza kıvamında bir sos elde edin. Haşlanmış pırasaları, tepsideki ekmeklerin üzerine yerleştirin. Üzerine küp doğranmış sucukları yerleştirip, son olarak üzerine beşamel sosu yayarak dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıvıyağda, yarım ay şeklinde doğranmış kırmızı soğanı soteleyin. Fırından çıkardığınız beşamel soslu ekmeklerin üzerine serpip, servis yapın.
Pırasanın tad verdiği tarifler
Pırasa Graten
Malzemeler
Yarım kg pırasa
Yarım su bardağı krema
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Beşamel sos için:
1 çorba kaşığı margarin
1 çay bardağı süt
2 çorba kaşığı un
Pırasa Graten Yapılışı
Pırasaları temizleyip yıkayın. Enlemesine verev şekilde doğrayın. Beşamel sos için margarini eritin. Üzerine unu ekleyip kavurun. Sütü yavaş yavaş ekleyin. Topaklanmaması için çırpma teliyle karıştırarak, 5-6 dakika pişirin. Fırın kabını yağlayın. Dilimlediğiniz pırasaları kaba dizin. Kremanın içine tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Kremayı pırasaların üzerine gezdirin. Beşamel sosu da pırasaların üzerine yayın. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişirin. Daha sonra rendelenmiş kaşar peynirini pırasaların üzerine yayın. Üzeri kızarana dek fırında tutup, sıcak olarak servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Muz ile Işıldayan Tarifler
- Yeni Yılın İlk Kahvaltı Tabakları
- Muhteşem Ana Yemekler