Ramazan klasikleri
PASTIRMALI KURU FASULYE(8 Kişilik)
Malzemeler:
100 gram pastırma
2 su bardağı kurufasulye
1 adet büyük boy soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı salça
2 adet domates
3 adet sivri biber
1 tatlı kaşığı tozşeker
3 su bardağı su
Tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı:
Kurufasulyeyi bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzün. Tencereye alın ve üzerine çıkacak kadar su ilave edip, yumuşayana kadar haşlayın. Yemeklik doğranmış soğanı tereyağında soteleyin. Salça, kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domates ile kıyılmış sivri biberi ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun. Tozşeker, fasulye ve sıcak su ekleyin. Tuz, karabiber ve pulbiber kattıktan sonra şöyle bir karıştırıp, 15 dakika pişirin. Daha sonra üzerine iri parçalara ayırdığınız pastırmayı yerleştirin ve şöyle bir karıştırdıktan sonra güveç kabına alın. Üzeri açık bir şekilde, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
Ramazan klasikleri
BULGURLU PAÇANGA BÖREĞİ (12 Adet)
Malzemeler:
100 gram pastırma
2 çorba kaşığı tereyağı
2 adet sivri biber
2 adet domates
4 çorba kaşığı ince bulgur
100 gram kaşar peyniri
3 adet yufka
Bulamak için:
3 adet yumurtanın akı
2 su bardağı galeta unu
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Hazırlanışı:
İri parçalar halinde doğranmış pastırmayı tereyağında kavurun. İçine kıyılmış sivri biber, kabukları soyulmuş ve küp doğranmış domates, ince bulgur, rendelenmiş kaşar peyniri katıp, karıştırın. Yufkaları dörde bölün ve toplam 12 adet üçgen parça elde edin. Üçgen yufkanın geniş kısmına pastırmalı iç harçtan koyun ve sigara böreği sarar gibi sarın. Diğer yufka parçalarını da aynı şekilde hazırlayın. Börekleri önce yumurta akına, sonra galeta ununa bulayın ve kızgın sıvıyağda kızartın. Dilimleyerek, sıcak olarak servis yapın.
Ramazan klasikleri
HURMALI TART(8 Kişilik)
Malzemeler:
Hamur için:
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
3 çorba kaşığı tozşeker
İki buçuk su bardağı un
İçi için:
20 adet hurma
100 gram ceviz içi
3 adet yumurta
1 çay bardağı tozşeker
Üzerine:
1 su bardağı bal
1 çay bardağı kuru üzüm
Hazırlanışı:
Hamur için yoğurma kabında yumurta, yoğurt, tereyağı, tozşeker ve unu yoğurun. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bir hamur ayırın ve geri kalanını unlanmış bir zeminde 26 x 26 cm ebadından biraz daha büyük olacak şekilde açın. Tart kalıbının içini yağlayıp, unladıktan sonra kenarlarını kaplayacak şekilde hamuru elinizle bastırarak yerleştirin. Ayrı bir yerde dövülmüş ceviz içi, kuruüzüm ve yumurtayı karıştırın. 7-8 adet hurmayı üzerini süslemek için ayırın ve geri kalanının içlerini çıkarıp, kıyarak cevizin içine katın. Bütün malzemeyi karıştırdıktan sonra hamurun içine bu harcı yayın ve ayırdığınız hamurdan uzun şeritler hazırlayıp, karışımın üzerine kafes şekli verin. Diğer hurmaların çekirdeklerini çıkarın ve unlayıp, kafeslerin içine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra üzerine bal dökün ve dilimleyerek servis yapın.
Sofra’da Bu Ay
- Zeynep Dinç'ten Limonlu Tarifler
- Ramazan'ın Baş Tacı Çorbalar
- Şef Bahtiyar Büyükduman'dan Sıra Dışı Tabaklar